Članek
V ospredju begunci, v ozadju globalni totalitarizem korporacij
Objavljeno Nov 13, 2015

Medtem ko Evropo preplavljajo valovi tujcev, se v ozadju plete katastrofalen scenarij globalnega totalitarizma korporacij. Resnično zaudarja po fašizmu. Ali čutite železno pest na tilniku?

V soboto, 10. oktobra 2015, se je na ulice Berlina zgrnilo 250.000 protestnikov. To so bile ene najbolj množičnih demonstracij državljanov Nemčije po drugi svetovni vojni. Ste morda kje v naših medijih zasledili to novico? Verjetno ne. Ali so v TV in radijskih hišah organizirali razprave, javne tribune, za javnost odprte oddaje ali karkoli že o tej pomembni temi? Ne. Množične demonstracije so bile tudi v Londonu, Amsterdamu in drugih prestolnicah. Ali veste kaj o tem? So poklicali naše politike, tako pozicijo kot opozicijo, za komentarje o dogajanju v Berlinu? Ne. Če o tem niste bili obveščeni, smo bili vsi ponovno priče zapovedanemu medijskemu molku in totalni cenzuri. Še en dokaz, da je totalitarizem na pohodu. Tokrat je globalni in močno smrdi po globalnem fašizmu.

Begunci, oziroma ekonomski migranti, oziroma organizirano preseljevanje narodov v svojih posledicah prinaša »Zaton Zahoda«, če uporabim kar naslov knjige genialnega Oswalda Spenglerja. Berite to knjigo in ne bo vam žal, ker boste spoznali prihodnost, ki nas čaka.

Največja nevarnost za Evropo, ki jo je že leta 1922 napovedal filozof Spengler, je bil nihilizem, ki v politiki pomeni prevlado bankirjev, borz in lažnega bogastva, ki ga rišejo finančniki. Nihilizem se začenja s siromaštvom idej in izničenjem kulture, sklene pa se s tehnokracijo bankirjev.  To, kar imamo danes, je nekaj povsem drugega kot zamisel Evrope, ki jo je zagovarjal veliki državnik Charles de Gaulle. Bil je teoretik »Evrope domovin in ljudstev«, »Europe des patries«, od Atlantika do Urala. Evropa bi se morala začeti od ljudstev, iz njihovega demokratičnega izraza skozi volitve, ne pa z izničenjem nacionalne suverenosti držav članic in parodijo demokracije.

 Evropejci proti sporazumu, birokrati EU za sporazum

Toda vrnimo se k demonstracijam v Berlinu. Razlog zanje so bili tajni sporazumi med ZDA in EU, ki nosijo naslov TTIP in TISA. O njih sem na teh straneh pisal že julija 2014. Medtem se je zgodilo marsikaj novega, kar sem vam dolžan povedati. Če boste brezbrižni, se vam bo hudo pisalo. Ne vem, kako boste tako držo zagovarjali pred neizprosno poroto svojih otrok.

Vseevropsko gibanje ECI (Europien Citiziens Initiative), ki predstavlja 230 organizacij civilne družbe iz 21 držav, je zbralo (tudi v Sloveniji) več kot tri milijone podpisov zaskrbljenih Evropejcev proti sporazumom. Toda evropska komisija je dne 10. 9. 2015 uradno zavrnila sprejem zahtev ECI z besedami: »Vaš predlog je izven okvirov moči evropske komisije, da bi pripravila predlog za legalni ukrep.« Pa saj to ni res!!! Kdo torej vlada EU? Zakaj smo člani zveze, ki ne predstavlja več svojih državljanov?

 Prazno govoričenje v Bruslju

Ko sem brkljal po medmrežju, sem v zvezi z demonstracijami v Berlinu našel več kot 450.000 zadetkov.  Na dan demonstracij je nemški minister za gospodarstvo objavil odprto pismo, v katerem miri organizacije civilne družbe, sindikate in javnost, da so vsi njihovi strahovi odveč, kajti oblast je »resno obravnavala« njihove pripombe. No, v pojasnilo tega praznega govoričenja naj navedem izjavo komisarke EU za trgovino Cecilie Malmstrom, ki je na vprašanje ECI »zakaj se pogajanja nadaljujejo ne glede na množične proteste civilne družbe in državljanov EU« odgovorila: »Mojega mandata mi niso podelili evropski državljani.« Oho, priznanje iz prve roke, da v EU vlada klika, ki je niso izvolili ljudje.

Gospo komisarko sprašujem: »Kdo vas je imenoval, torej na ukaz koga odločate?« Sprašujem pa tudi naše izdajalske poslance v evropskem parlamentu, razen edinega, ki je proti: »Ali ste prodane duše pozabile, da vaš rod izvira iz Slovenije?« Naši poslanci molčijo, kajti molk vse bolj postaja način komunikacije. Že citirana evropska komisarka je po demonstracijah sicer objavila uradno izjavo, v kateri piše, da »predlaga odgovornejšo trgovinsko politiko«. Neverjetno, že januarja 2015 smo poslušali podobne izjave evropskih birokratov, ti so zagotavljali »večjo transparentnost vsebin pogajanj za javnost«, ki pa naj bi bile v večini dostopne ne prej kot  leta 2016! Zakaj tako pozno in kaj smo doslej od teh obljub dobili? Nič razen večno ponavljajočega se frazarjenja. Zanimivo, da so se ta čas dvignili tudi poslovni lobiji, npr. združenje Business Europe, ki predstavlja podjetja iz vseh evropskih držav. Opozarjajo na izjemno negativne posledice sporazumov TTIP in TISA predvsem na mala in srednje velika podjetja v EU, ki trgujejo na mednarodni ravni.

 »Komite« nad evropskim pravnim redom?

Na začetku februarja 2015 je potekal 8. krog pogajanj TTIP. Glavna tema so bili sanitarni in fitosanitarni standardi, torej obstoječe »tehnične ovire« EU pri trgovanju. Omenjanje tehničnih ovir pomeni, da je vse podrejeno profitnim interesom ameriških korporacij. Začelo se je govoriti o nekakšnem skupnem »komiteju« obeh strani, ki da bo nadnacionalen, tako kot so seveda nadnacionalne korporacije. Skratka, »komite« (ki spominja na partijski komite) bo nad pravnim redom držav EU, ki ne bodo imele več pravice nadzora nad kakovostjo okolja, kmetijskih pridelkov in živil.

Birokrati EU seveda še naprej ponavljajo laži o »harmonizaciji standardov in regulative« med EU in ZDA, čemur sedaj pravijo »regulatorna koherenca«.  Ta čudežni novokomponirani izraz naj bi pričaral »bolj trajnostno naravnan in bolj zdrav prehranski sistem«. Saj nismo bebci. Vsiljena resnica prihaja z druge strani Atlantika v obliki znižanja standardov EU, kar bi ameriškim korporacijam omogočilo kopičenje dobičkov na račun sesutja zdravstvene varnosti in prehranske suverenosti Evropejcev. In ne samo to, ti sporazumi bi odprli legalno pot globalnemu bioterorizmu in agroterorizmu korporacij.

 Sporazum o pravicah korporacij

Znameniti Nobelov nagrajenec, ekonomist Paul Krugman, piše, da pri TTIP sploh ne gre za trgovinski sporazum: »To je sporazum o pravicah korporacij.« Njihov cilj je jasen, ohromiti države, zlomiti sindikate, znižati mezde in brez sankcij onesnaževati okolje. Znani ameriški kolumnist in aktivist Jim Hightower pa je izjavil: »TTIP je globalen puč korporacij proti ljudem!« TTIP nima tako rekoč nobene povezave s prosto trgovino, ki je le cenena fraza za miritev ljudstva.  

Posebne zahteve ZDA

Kljub tajnosti pogovorov je v javnost pricurljalo nekaj posebnih zahtev ameriške industrije, ki so vse usmerjene v odpravo ostrejših varnostnih standardov EU. Poglejmo si nekatere:

Tretiranje mesa s klorom (znani klorirani piščanci); polnjenje svinjine s slanico, ki omehča meso in hkrati poveča prodajno težo; obsevanje zelenjave z žarki gama, ki uničijo bakterije (npr. špinačo požanjejo, obsevajo in takoj zamrznejo).

Dovoljenje za uporabo raktopamina, ki učinkuje kot rastni hormon, pri živalih na velikih farmah. Uporaba te snovi  je prepovedana v 160 državah.

Hitrejši postopki izdaje dovoljenj za gensko spremenjena semena rastlin, ki so namenjene za živalsko krmo.

Sprostitev uporabe stranskih produktov živali za potrebe prehrane in kozmetike. Mednje poleg vitaminov in hormonov sodijo številne snovi, kot so: kolagen, keratin, olje jeter morskih psov, olje morskih želv, hidrolizirani živalski proteini, placente itn.

Dovoljenje za trženje kloniranih živali in njihovih mladičev.

Znižanje standardov za množično rejo živali. Že po sedanjih standardih EU se nad živalmi dogajajo nezaslišani zločini (minimalen prostor, žaganje zob, rezanje repov in mod brez anestetikov), vse zaradi zmanjševanja stroškov. Cilj, ki mu je podrejeno vse,  je čim večja »proizvodnja« živali.

Odprava »previdnostnega načela«, ki je osnovno načelo biotske in kemične varnosti v  EU. S tem bi padla zadnja zavora  EU pri uporabi najnevarnejših pesticidov, kot je npr. paraquat. Paraquat je v ZDA v široki uporabi, v EU pa je njegova uporaba prepovedana od leta 2008. Mimogrede, s tem strupom si je vzelo življenje na tisoče Indijcev, ki jih je teror Monsanta pognal v samomor.

Odprava omejitev in prepovedi tehnologije za hidravlično drobljenje (fracking), ki ni dovoljena v večini držav EU.

Spremembe sedanje regulative EU pri trženju izdelkov farmacevtske in kozmetične industrije.


Bodite pozorni!

Določila TTIP in TISA naj bi postala najvišji mednarodni pravni instrument. Skratka, pošast WTO bi s pomočjo TTIP in TISA razprostrla svoj mrtvaški prt nad varnostno zakonodajo držav EU. Vsebine, ki jih zaradi množičnih protestov ne bodo spravili skozi TTIP, bodo seveda vnesli v TISA, ki bo ostal skrivnost še pet let po podpisu.

Živimo sredi usodnih in prelomnih zgodovinskih dogodkov. Medtem ko Evropo preplavljajo valovi tujcev, se v ozadju plete katastrofalen scenarij globalnega totalitarizma korporacij. Resnično zaudarja po fašizmu. Ali čutite železno pest na tilniku?