Članek
INTERVJU V Demokraciji
Objavljeno Sep 01, 2016

INTERVJU DEMOKRACIJA

Če začneva ta pogovor morda nekoliko stran od politike: ni skrivnost, da ste navdušen gornik in tudi med ustanovitelji gorniškega kluba dr. Henrik Tuma. Ker Slovenci na splošno sicer poznamo rekreacijske obiske gora in nekoliko spremljamo tudi vrhunske podvige slovenskih alpinistov, bi bilo morda dobro, če pojasnite, kaj pravzaprav zajema poslanstvo gorniškega kluba...

Slovenski Gorniški Klub Skala, SGKS je zveza Gorniških klubov, ki smo jih imenovali po pomembnih gornikih ali po kraju ustanovitve kluba. SGKS je nastal iz Turistovskega Kluba Skala, TKS, ki je bil ustanovljen leta 1922 s ciljem razvoja alpinizma in drugih novih področij udejstvovanja, ki jih v Sloveniji ni bilo ali so bila v senci nemške prevlade. Uspešno so se spoprijeli z Nemci v naših gorah in stenah. Poleg alpinizma so gojili smučanje, smučarski tek in skoke, posneli so prvi slovenski igrani film "V triglavskih strminah", uvajali fotografiranje, turno in tekmovalno smučanje, Skalaš Rožman je zgradil prvo planiško skakalnico, skrbeli so za tiskanje knjig in vzgojo novih članov. Po vojni je komunistična ljudska oblast TK Skalo prepovedala in leta 1953 so komunisti skrivaj podrli šestmetrski skalaški križ na Škrlatici. Po osamosvojitvi Slovenije smo tradicijo TK Skala oživili z ustanovitvijo Gorniškega Kluba dr. Henrik Tuma in ostalih gorniških klubov ter zvezo gorniških klubov. Tuma je 20 let življenja posvetil zbiranju imen slovenskih gora in rek v vzhodnih in zahodnih Julijskih alpah pa tudi širše v alpskem svetu Evrope. Zbiral je tudi besede, ki označujejo delo kmetov, pastirjev, lovcev, rudarjev, gozdarjev, orodij in druge. Po 20 letih zbiranja je izdal obsežno topografijo Julijskih alp in ugotovil, da pomen vseh teh besed lahko razumemo le na osnovi znanja slovenskega jezika. Tuma je v programu razvoja Skale predvidel tudi osvajanje vrhov v Himalaji. Bil je tudi uspešen borec za uvajanje slovenskega jezika v državnih uradih v obdobju avstrijske države.

Torej smo Slovenci res staroselci Evrope?

Izvor Slovencev in drugih evropejcev je bil predmet raziskav mnogih Slovencev in drugih zgodovinarjev in jezikoslovcev. Rezultati teh študij so za Tumo, Žunkoviča, Jezo, Šavlija, Vrbovška, Bora, p. Tomažiča in ostalih nedvoumni. Imena gora, rek, sadja, orodij, utrdb, božanstev itd razumemo le z znanjem slovenskega jezika. Žunkovičevo delo "Die Slaven ein Urfolg Europas" je izšlo na Dunaju l.1910 in doživelo šest izdaj, preden je po zaslugi avstrijskih, jugoslovanskih in slovenskih strokovnjakov moralo izginiti iz knjižnih polic. Vsi našteti avtorji odločno zavračajo splošno sprejete aksiome in teorije "preseljevanja narodov" in "zakarpatske" teorije o prihodu Slovencev v današnjo širšo domovino v 6.stoletju. Verjamejo v sorodstvo Etruščanov in Slo-Venetov in opredeljujejo Kelte kot Venete. V Žunkovič- Vrbovškovi knjigi "V senci zgodovine" najdemo zanimive podatke o naših prednikih še iz časov pred Kristusom pa do danes. Navedbe so podprte z zgodovinskimi viri, citati in razlagami.

Slovenski jezik se vsaj uradno prišteva med južnoslovanske jezike. Kam torej sodimo?

Res nas v šolah tako učijo, vendar so to le hipoteze brez argumentov, ki so ustrezale najprej nemškim učenjakom, potem jugoslovanskim SHS, komunističnim YU in zdaj slovenskim ideološko zazrtim (režimskim). Vendar sta znanje in stroka že daleč pred njimi. Raziskave in razvoj genetike sta privedla do populacijske mitohondrijske genetike- mtDNK in kasneje še do rodoslovne genetike. Ta na osnovi mutacij na Y kromosomu, Y DNK, ki se prenaša od očeta le na sinove in omogoča ugotoviti nastanek naše vrste moških. Skupaj s spremembami mtDNK, ki se prenašajo na otroke le od matere, smo tako dobili orodje za oceno nastanka naše vrste žensk. Rodoslovje uporablja haplo skupine in haplo tipe za ugotavljanje gostote neke populacije na določenem prostoru, gibanje te populacije po teritoriju in odkriva dogodke ki vplivajo na ta odkritja (vojne, naravne katastrofe). Tako smo dobili za Slovence že kar zanesljive podatke o naši prisotnosti po vsej Evropi in tudi širše. Tu je pomembna tudi uporaba arheoloških, jezikovnih in drugih podatkov. Slovenski učenjaki bodo očitno kot zadnji opustili svoje hipoteze o prihodu Slovencev v 6. stoletju iz Pripjatskih močvirij ali pa so zgrešili poklic? Več v knjigi dr. Antona Perdiha "Izvor Slovencev in drugih Evropejcev". Tudi zborniki vsakoletnega simpozija v Bovcu pod pokroviteljstvom slovenskega gorniškega kluba dr. Henrik Tuma in ob podpori SDS v času poletnega tabora v Lepeni o izvoru Slovencev in drugih Evropejcev prinaša veliko zanimivih podatkov o prisotnosti naših prednikov v širši Evropi ne le tisoče ampak morda deset tisoče let.

Je s tem povezan tudi roman Noriško kraljestvo

Roman Noriško Kraljestvo Janeza Janša opisuje našo zgodovino, naše kraje v času širjenja Rima proti središču Norika. Velik del tedanjega ozemlja Norika danes ni več del Slovenske države, a sledovi tedanje domovine naših prednikov so tam še vedno prisotni. O tem govorijo imena gora, rek, krajev in arheološke najdbe, ki kažejo na visoko tehnološko razvitost naših prednikov in razgledanost posameznikov, da so se dolgo uspešno upirali močnejšim sovražnikom. Opisi življenja ljudi, njihovih usod, njihove ljubezni do svoje zemlje, družine, njihovega poguma in vojaškega znanja nas pri branju tako pritegnejo, da komaj čakamo nadaljevanja. Kdor prebere to knjigo, bo odslej bolj samozavesten in ponosen Slovenec.

Kakšne interese so imeli tisti ki so vam nasprotovali?

Povem vam primer. Rimski zgodovinopisec Plinij piše, da so v Retiji iznašli novo napravo  za oranje tako, da so ralu dodali kolo, ki teče po površini in je videti, kot da plove. Zato so to napravo imenovali "plough", kar je danes plug. Povzel je torej našo besedo. Nemci tega niso mogli sprejeti, sa bi bil njihov Pflug venetskega izvora. Slovenski znanstveniki so jim pomagali in trdili da je Plinij stavek narobe zapisal in popravili njegov stavek, tako kot da bi plug iznašli Nemci. Vrli slovenski znanstveniki so si s tem zagotovili ugledne službe in dobre plače. To se je prenašalo ne glede na spremembe oblasti tudi v današnji čas. Tako da danes tuji raziskovalci po svetu že pritrjujejo argumentom naših "amaterskih" raziskovalcev. Naša uradna stroka pa se kot nekoč prilagaja interesom vsakokratne politike.

Kdaj ste se sami začeli ukvarjati z gorništvom? Ste predsednika SDS Janeza Janšo spoznali ob teh aktivnostih?

Takoj po koncu vojne sem poletje preživel v Kranjski gori pri družinskih prijateljih. Povzpeli smo se na Mojstrovko, potem še na Prisounk, že naslednje leto pa na Triglav. Leto zatem pa sem sam preplezal Slovensko smer v severni steni Triglava, ker prijatelja Aleša Kunaverja starši niso pustili z menoj, menili so da sva še premlada. Z Janezom Janšo sva se srečala v Vratih, ko se je slovenski vrh odpravljal na vrh Triglava. Hitro sva ugotovila da bi se na Triglav raje povzpela preko severne stene in potem naravnost na vrh. Bavarska smer je bila najina prva skupna plezarija. Pozneje sva bila pogosto kot naveza v gorah in plezališčih in vesel sem da to še kar traja, čeprav me leta že zasledujejo. Sicer pa sem vedno plezal samo s plezalci ki sem jim popolnoma zaupal. A takih ni bilo veliko. Na srečo sem zelo užival tudi sam na brezpotjih in v stenah ali na turnih smukah.

Je morda tudi gorništvo tisto, ki vpliva na karakter človeka? Čez dve leti bo minilo trideset let od procesa proti četverici, v vsem tem času nosilcem starih sil ni uspelo odstraniti Janeza Janše s političnega prizorišča. Lahko bi rekli da je trden kot skala.

Res je. Trden je kot skala, trdno ima telo in psiho, čeprav je znotraj občutljiv in dobrega srca. Pvič smo ga spoznali po udbovski aretaciji in zaporu na Roški in občudovali njegov pogum. Od takrat ga slovenska partija in njeno udbovsko omrežje nenehno skuša zlomiti in politično uničiti. Pri tem uporablja svoje udbovsko omrežje, medije na čelu z nacionalno TV, ki ga brez sramu obkladajo z lažnimi podtikanji in slovensko sodstvo, ki ne sodi po pravu ampak po Bavconu, tako kot že med in po vojni. Od tod politični procesi in lažna podtikanja Janši kot vodilnemu nasprotniku agresivne norije slovenske komunistično tranzicijske levice. Janša pa ni edina žrtev in grozi nam, da jih bo vedno več. Slovenski politični voditelji so pričeli revolucijo s paktom Hitler Stalin in slovence spravili v strah in pokorili z umori in s pomočjo okupatorjev, katerim so ovajali ljudi. Pogosto so ustrelili tudi kakega okupatorja, čeprav so Nemci opozarjali da bo za vsakega ubitega Nemca ubitih 20, 30 ali celo 100 slovenskih talcev. Tako so spodbudili sovraštvo Slovencev proti okupatorju namesto proti sebi. Če je bila to mehka kolaboracija z okupatorjem je bila bolj trdna v stalnem dogovarjanju z okupatorjem o orožju in sodelovanju proti angleško ameriškim zaveznikom. Kidrič je od partizanov zahteval pobijanje nasprotnikov revolucije, kar je povzročilo nastajanje vaških straž. Kasneje pa so partizani sodelovali s fašisti pri rušenju partizanskih utrdb na Turjaku in drugod. To je bila partizanska kolaboracija z nemškimi in italijanskimi okupatorji. Rezultat je bil tak, da so partizani med vojno pobili več Slovencev kot okupatorjev, vse za za zmago revolucije in prevzem oblasti. Te svoje grehe skupaj s povojnim genocidom skrivajo še danes s pomočjo medijev in sodstva ter policije pa tudi nekdaj desne NSI.Tako so uspeli razklati slovenski narod in z lažmi in mediji skrbijo da razkol nebi izginil in bodo slovence še naprej ločevali na naše in vaše. Režimski mediji pa pri tem ustvarjajo lažno javno mnenje proti Janši, Krkoviču, Kanglerju in drugim. Najnovejša tehnologija svetovne levice za prevzem oblasti ni več samo vojna ampak predvsem rušenje vrednot civilizirane Evrope kamor spada gonja proti homofobiji, kar je spet popolna laž. LGBT zahteva enakopravnost za nekaj, kar je proti naravi in človeku. Resnica pa je, da naravno in nenaravno ne more biti enakopravno. To je oksimoron. Vzpodbujanje množičnega prihoda muslimanskih migrantov ima enake cilje. Ta gibanja so pravkar izgubila bitko v OZN, kjer peticija o zaščiti posebnih skupin (ne pa družine) ni bila izglasovana. Zdaj z novo peticijo poskušajo v Bruslju. V resnici gre za vojno, ki bo trajna, če ne bo ukrepanja. Ljudje morajo to uvideti, preden bo prepozno. Mnogo medijev po svetu ta gibanja podpira pod krinko multikulturnosti. Obenem pa skrivajo podatke o krvavih dogodkih in posilstvih po evropskih mestih. V Sloveniji pa zlo obtožuje Janšo da je vsega kriv in razdvaja narod. V resnici ga razdvaja Kučan. Veterani osamosvojitvene vojne pljujejo po Krkoviču, slovensko vojsko pa vodijo agresorji iz vojne proti Sloveniji. TIGR pa je v Sloveniji zamolčana zgodba o protifašističnem gibanju, ki se je prvo v Evropi uprlo fašizmu tudi z orožjem. S partizansko izdajo tigrovcev na Mali gori je bil TIGR obglavljen. Trije tigrovci so se pet ur upirali trideset fašističnim vojakom. Vojaški vodja TIGRa Zelen je bil prva žrtev oboroženega spopada z okupatorjem v Sloveniji 13. junija. Janša je prvi politik in predsednik, ki se je udeležil proslave v spomin na herojski TIGR in mu izrekel priznanje. Tudi zato ga lažnivi Kučan ne more videti ali se z njim javno pogovarjati.

Če se nekoliko vrneva k vašemu poznanstvu z Janšo- se je tudi pod vtisom teh izkušenj rodila rodila ideja o letnem taboru SDS v Lepeni?

Res je, oba z Janšo sva navdušena nad lepoto soške doline in trentarskih gora. Prav tam se je rodila zamisel o taboru gorniškega kluba dr. Henrik Tuma, kar smo združili s taborom SDS. Tabor ponuja mnogo zanimivih dogodkov, simpozij o izvoru Slovencev ter vzponov na vrhove. Škrlatica in Triglav sta postala že tradicionalna. Vedno bolj so priljubljeni slovenski vrhovi onkraj bližnje črte državne meje, Rezija ter drugi kraji, kjer živijo Slovenci.

Sedaj se poletje počasi končuje, politično dogajanje se vrača v ustaljene tirnice. Cerarjeva vlada bo v kratkem obeležila drugo obletnico in polovico mandata, je pa ostala brez finančnega ministra...

Res kaže, da se poletje končuje in politični viharji pred monsunskim obdobjem že vihrajo čez Slovenijo. Premier Cerar je pravkar predstavil dosežke koalicije in predvsem SMC. Predstavil je novega finančnega ministra, ki naj bi bil ženska. Čeprav do sedaj z ženskami, vsaj v vladi ni imel posebne sreče. No, Cerar nam je z resnim obrazom povedal, da je priljubljenost SMC v Sloveniji na prvem mestu. Blagostanje in zadovoljstvo Slovencev z vlado raste. Obljubljene reforme so tik pred zdajci. Obljuba da bo skrajšal čakalne vrste v zdravstvu je izpolnjena, saj so se te že zmanjšale. Upravljanje v državi in državnih podjetjih se bo z novo ministrico izboljšalo. Drugi tir je prioriteta in se bo sam premier zavzel za uresničenje tega darila Sloveniji, za to bo prepričal vso koalicijo. Varnostna situacija je v Sloveniji dobra. Do Evrope smo v tem pogledu storili vse kar je bilo treba, še naprej bomo zavezani Schengenu, kot smo tudi do zdaj v celoti opravili svojo dolžnost. Poskrbeli bomo za starejše in zaposlovanje mlajših. In tako naprej. Obrnil sem se proti TV ekranu, da vidim kdo nam tako lepo govori in zagledal mlad smrtno resen obrazek ki je začel nenadoma hudo gledati, ko je spregovoril o kritiziranju opozicije, to je tistih, ki skušaju z lažmi destabilizirati  državo. Proti temu naj bi se ukrepalo. Kar zmrazilo me je po hrbtu, saj se že do zdaj ukrepa na veliko, vedno se najde kakšen vzrok. Res ne vem kakšne filme gleda mladenič. Ugasnil sem TV in začel brati sklep okrožnega sodišča v Ljubljani, ki govori o tožbi Tita Turnška, ki jo je vložila sestra Stjepana Crnogorca s strani slovenske udbe ugrabljenega v tujini. Turnšek naj bi pokojnega Crnogorca na proslavi v Kočevju razžalil. Sodišče je ugotovilo da Turnšek ni kriv in ga je oprostilo obdolžitve. Med drugim zato ker sploh ni dokazov da je pokojni Crnogorac res mrtev. Sodišče pa je obsodilo Bernardino Crnogorac na plačilo sodnih stroškov. Kaj ljudje pričakujejo od sodišča, saj je dolžnost sodišča po Bavconu, da brani državo pred sovražniki ne pa, da sodijo morilcem. No, delno me je pomirila vsaj vest, da je v podobnem primeru nemško sodišče pravkar obsodilo dva hrvaška udbovca na dosmrtno ječo. Upam da bodo naši kmalu na vrsti. Spet pa me je razburila vest iz Izolske bolnišnice, da je upokojeni policist v zdravnika, ki ga je zdravil iz pištole izstrelil več krogel in ga ubil. Ubil je še enega policista in enega hudo ranil. Gotovo bosta sama kriva, ker hodijo policisti brez zaščitnih jopičev in čelad po zdravstvenih ustanovah. Na poročilih o dogodku nisem slišal podatka da je bil upokojeni policist udbovec z znano šifro.Policija pa naj ne bi smela preiskati stanovanja udbovskega morilca. Hecno a ne? Upam, da se ta lahko najde v poimenskem seznamu slovenskih udbovcev v knjigi Romana Leljaka, ki je pravkar izšla. Ko sem prebral še odgovor sodnice Špele Koleta na zahtevo obrambe v zadevi nezakonito zaprtega Milka Noviča za njegovo izpustitev pa me je skoraj kap. Zahtevo za izpustitev je zavrnila z obrazložitvijo, da mu zapor očitno dobro dene, kar naj bi ugotovil psihiater Ali kdo to razume? No pa naj bo dovolj o dosedanjih dosežkih vlade, še posebej na področju varnosti.

Po drugi strani pa se zdi, da je politična alternativa povsem zdesetkana. Verjamete da slovenska pomlad po vseh teh sporih še lahko zmaga?

Nekatere stranke na desnici se tako kot nekatere na levici ukvarjajo predvsem z SDS namesto da bi se ukvarjale same s sabo. Potem so tu še dobronamerni in zaslužni političarji z desne in leve, ki bi zelo radi sanirali SDS tako da bi zamenjali Janeza Janšo, ki mu očitajo, da se ukvarja preveč s preteklostjo, namesto da bi gledal v prihodnost, tako kot vse ostale stranke v slovenskem prostoru. Res je le, da Janša vidi predaleč v prihodnost in ne pozablja na izkušnje iz daljne in bližnje preteklosti. Napake iz preteklosti nas tepejo danes in nas bodo očitno še dolgo. Zato jih moramo imeti pred očmi, če hočemo odpraviti posledice za danes in jutri. To je tako pomembno kot dobri programi za gospodarski razvoj in prenovo Slovenije, ki postaja vse bolj zatohla. Pravijo da bi Slovenija danes morala biti Švica. Pa ni. Če bi bila lustracija v Sloveniji že izvršena, bi prav gotovo bila druga Švica. Sprava bi Sloveniji prinesla zelo pozitivne učinke. Če bi Pahorjev predlog o virtualnem pokopu bil mišljen pošteno, bi morali med podatki za vsakega od 100000 slovenskih žrtev navesti vzrok in kraj smrti ter morilce ali izdajalce. S tem bi bila sprava že v veliki meri dosežena. In končno bi si lahko odpustili. Vse druge lamentacije so usmerjene le proti spravi.

Za stanje v državi pa je kriv tudi naš molk... Tako ste dejali lani pred sodiščem

Ta naš molk pa je nastal iz strahu pred smrtjo, ki je doletela vsakega, ki je izrekel nekaj, kar ni bilo po volji komunistični oblasti. Danes je to strah pred izgubo delovnega mesta ali pred medijskim linčem, ali pa pred sodiščem, ki to ni. Če se ne bi bali, bi na glas povedali in tisočkrat ponovili resnico o NOB ki je bila eno samo nasilje posvečeno prevzemu oblasti. Zaradi tako opevane OF pa smo Slovenci izgubili primorsko, Trst in Slovence na zahodnem bregu Soče kot tudi Koroško. O tem je dovolj pisnih in verodostojnoh virov. Kdor ne verjame, naj vzame v roko knjigo Aleša Beblerja "Čez drn in strn."

Kako ste spremljali obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina?

K Ruski kapelici sem zahajal še v času ko ta dogodek še ni bil spolitiziran. Sedaj ne hodim več na to prireditev, ker je zlorabljena. Še vedno pa velja vse priznanje domačinom, ki skrbijo za kapelico in da spomin na nesrečno usodo ruskih ujetnikov, ki so bili večinoma Ukrajinci, ne izgine.

Kako pa ocenjujete razmere v Turčiji?

Erdogan je očitno vedel ali sodeloval pri načrtovanju vojaškega puča, ki je neverjetno hitro propadel, saj so bili protiukrepi že vnaprej pripravljeni. Puč je uporabil za dejanski prevrat in prevzem oblasti. Prevzel je sodstvo, medije, policijo, vojsko, izobraževanje in in tako uvedel diktaturo. S tem je izničil pridobitve Ata Turka, ki je Turčijo približal Evropi. Uvaja smrtno kazen in ultimativno zahteva odpravo vizumov za Turke v Evropi. Turčija je danes tam kjer je bila Slovenija po zmagi komunistične revolucije.Vizumov za tako Turčijo ne bo.

Veliko se govori o migrantih, o islamizmu, terorizmu... Smo varnostno dovolj pripravljeni na te pojave?

Vodstvo evropske unije je dokazalo da ni zmožno odgovoriti na migrantski izziv, poleg tega Angela Merkel žal vodi največjo to je nemško ljudsko stranko. Z neodgovornim vabilom migrantom naj pridejo v Evropo je naredila nepopravljivo škodo. Slovenija je na stežaj odprla Schengensko mejo in s tem povzročila največjo krizo v EU doslej. Za Evropo je to še hujši udarec kot Brexit. Za nov val migrantov se evropejci različno pripravljajo. Večina meje zapira z ovirami in vojsko, Slovenija pa pripravlja nove centre za večje skupine migrantov. Slovenija ni zmožna zagotoviti varnosti niti pred udbovskimi bolniki. Janša ki je že zdavnaj opozoril na nevarnost, ki jo prinaša evropska in še posebej slovenska politika do množičnih prihodov migrantov, je bil deležen posmeha s strani slovenske politike in medijev. Tudi Evropa ga žal ni slišala, ko je bil še čas. Poseben problem Slovenije je, da je z zmanjševanjem financiranja vojske in policije zmanjšala njene zmožnosti pod kritično mejo. Še huje je, da so na vodstvenih funkcijah in pri kadrovanju prisotni oficirji YU vojske,  ki so sodelovali pri agresiji na Slovenijo. O prihodu migrantov moramo Slovenci sami odločiti na referendumu. Torej tudi evropska ljudska stranka potrebuje očiščenja, samo poglejte Angelo Merkel. Ne vem kaj se z njo dogaja. Tako kot zgodovinar Repe razlaga da smo kristjani in muslimani iste vere. Drži pa, da imamo skupni izvor v stari zavezi. Prišlo pa je do odcepitve Ismailovega rodu od prvotne judovske skupnosti. Potomci so sedanji arabski narodi, ki so obdržali starozavezni red in zakone kar vključuje tudi šeriatsko pravo. Zato si kristjani in muslimani danes niso prav nič podobni ampak tako različni da z mešanjem ene in druge vere ne moremo dobiti ničesar spremeljivega za Evropo. Mošeje so naše utrdbe, kupole naši ščiti, minareti pa naše sulice je nedavno povedal Erdogan.

Kaj pa Donald Trump? Zdi se da se cel svet norčuje iz njega.

Zares, norčuje se iz ameriškega predsedniškega kandidata slovenska leva politika skupaj z režimskimi mediji. Blatijo in omalovažujejo Ameriko že iz časov pred drugo svetovno vojno vse do danes, ko netijo odpor in sovraštvo tudi do NATO. Pri tem pa dobro vemo, da nas je v prvi in drugi svetovni vojno rešila prav Amerika. Po vojni smo dobivali ameriško pomoč, jedli ameriški kruh, ker so komunisti s svojo politiko uničili kmetijstvo tako daleč, da nam je grozila lakota. Živeli smo od ameriških dolarjev in obenem pljuvali po Ameriki in slavili zločinca in prevaranta Tita. Te etike bo prav gotovo konec, ko bo predsednik Donald Trump. Očitajo mu tudi izjavo, da v primeru napada Rusije na Evropo ni rečeno, da bo NATO branil Evropo. Nedvomno je imel v mislih neplačevanje dogovorjenih denarnih sredstev za svojo vojsko iz državnega proračuna. V tem ima popolnoma prav.Zato Donalda Trumpa podpiram. Današnja razvodenela demokratska Amerika bi sicer kmalu lahko postala nepomembna nekdanja svetovna sila.



                                                                                                               Dr Anton Jeglič