Članek
Danes ima moja mami 80 let, v zahvalo za vse sem ji napisala par besed
Objavljeno Nov 06, 2016

 Draga naša mami, žena, babica, prababica, sestra, teta, svakinja, prijateljica....Ja, kar veliko nazivov si si v svojem življenju prislužila, v letih, ki tekla so, da si zdaj že kar 80 jih napolnila.

In kakšna je bila med tem zgodovina?

Na današnji dan pred 80timi leti je hladnega novembra Smoličeva mati izmed osmih otrok peto dete  povila. Vsa drobna, bolehna in slabotna je pri krstu ime Ana dobila. Življenje v majhni hiški v Straži ni bila pravljična idila, ko skupaj z brati in sestrami se je v boju z lakoto in revščino borila. Tudi vojna vihra jim je gorja prinesla, življenja trpkost in grenkoba  sabenka ni nikomur izmed njih prizanesla.

Ko odraščali so, so odhajali od doma vsak po svoje, s trebuhom za kruhom bili so življenja boje.

Tako tudi mlada Anica odšla je v širni svet, morala tako kot drugi v tistih časih, veliko grenkega kruha pojest. Je otroke pazila, v Kolinski nekaj denarja prislužila, potem pa v rojstni vasi v Novolesu za trakom delo dobila.

Ko odšla je v brigado, da pomagala bi graditi cesto, njeno srce se ogrelo je za postavnega Lojza, ki vzel jo je za nevesto. Sta v potu svojega obraza in z zgaranimi rokami dom gradila, ga z ljubeznijo in tremi otroci napolnila. Otroci so rasli in se poročili, jo z vnučki razveselili. Vse skupaj  kar sedem, kot palčkov Sneguljčica je vnučkov dobila, je rada na njih popazila, če le od obilice dela je utegnila.

Življenje prinašalo je dobro in slabo, bi fanj bilo, ko vse slabo bi šlo v pozabo....a prinesla so tudi našo sončico, tvojo pravnukinjo Klaro!

Od vsega hudega si tvoje srce najbolj spočije, ko gre med rožce, jih vonja in jih zalije. Saj ljubezen so tvoja rožice zale, ki s skrbnostjo tvojo so ves čas negovane. Pod tvojo čudežno roko prav vsaka sadika se prime in že cvetove proti soncu rine.

A nimaš le to strast in veselje, tvoja ljubezen je tudi vezenje. Koliko blaga si s svojo iglo prebodla ve le Bog, saj ti jih sproti prešteti nisi mogla.

Draga mami, danes ni le tvoj rojstni dan, je tudi zahvalna nedelja.

Čudoviti dan, ko bi se ti radi zahvalili za vse in ti podarili zvrhan koš veselja!

Upam, da veš, da imamo te radi, zato smo se zbrali tu, ker na ta dan s tabo bi radi popraznovali.

Naj Bog ti da še veliko let živeti med nami, ker draga mami, žena, babi.......IMAMO TE RADI!!