Članek
Sv. Jernej
Objavljeno Aug 24, 2014

Jernej



Sveti Jernej, apostol

Jernej, imenovan tudi Natanael ali Bartolomej, je po vsej verjetnosti ena in ista oseba; na seznamu apostolov namreč Natanael izrecno ni omenjen, povsod pa se Jernej omenja skupaj s Filipom. Filip in Jernej sta bila prijatelja, še preden sta spoznala Jezusa. Filip je bil tisti, ki je Jerneja pripeljal k Jezusu in mu ga prestavil. Gre za prav zanimivo srečanje: ko mu je namreč Filip že prej ves navdušen govoril o Jezusu iz Nazareta, se je Jernej začudil, češ: »Iz Nazareta more priti kaj dobrega?« Nazarečani namreč niso bili ravno na dobrem glasu. Ko sta se spoznala, je Jezus najprej pohvalil to njegovo odkritosrčnost in poštenost, popolnoma pa ga je »razorožil«, ko mu je povedal, da ga je že prej spoznal pod smokvinim drevesom. Jernej je bil tako eden izmed prvih apostolov, ki jih je Gospod poklical. Srečamo ga med njimi tudi na obali Genezareškega jezera, ko se jim prikaže vstali Jezus. Po poznejšem izročilu je kot potujoči pridigar odšel v Armenijo, Indijo in Mezopotamijo in tam oznanjal evangelij. Povsod je doživljal velik uspeh, zaslovel je zlasti zaradi svoje sposobnosti zdravljenja bolnikov, predvsem obsedenih. Tako je bilo tudi na zadnji postaji njegovega oznanjevanja: v glavnem mestu Armenije je obsedenosti od hudega duha ozdravil hčer kralja Polimija. Kralj in njegova družina so se spreobrnili, poganski duhovniki pa so v besu proti Jerneju naščuvali kraljevega brata Astiaga. Ta ga je ukazal ujeti in zverinsko mučiti, na koncu pa ga je obsodil na perzijsko smrtno kazen: živemu so mu potegnili kožo s telesa in ga križali, po nekaterih virih pa obglavili. 

Ime: Njegovo pravo ime je bilo Natanael, kar pomeni »božji dar«, ime Jernej pa izhaja iz latinskega oz. grškega imena Bartolomej, to pa je izpeljanka iz hebrejske besede bar tolmai, »sin orača«.

Rodil se je v prvem stoletju v Kani v Galileji, 
umrl pa prav tako v prvem stoletju v mestu Albanopolis v Armeniji. 

Družina: O njegovi družini ni nič znanega, edino, kar bi lahko sklepali iz izvora imena je, da je bil Jernejev (Bartolomejev) oče orač.

Zavetnik: rudarjev, mesarjev, knjigovezov, krojačev, kmetov, vinogradnikov, pekov, pastirjev, sedlarjev, strojarjev, čevljarjev, rokavičarjev, štukaterjev, trgovcev z oljem, sirom in soljo; priprošnjih proti živčnim boleznim, trzanju in kožnim boleznim; zavetnik več mest: Frankfurta, Maastrichta, Plzna, Altenburga, škofije Liege.

Upodobitve: Upodabljajo ga večinoma s kratkimi, temnimi in skodranimi lasmi in kratko pristriženo brado (izjemoma ima lahko tudi svetle lase in dolgo svetlo brado); pogosto je oblečen v bel plašč, obut v sandale ali bos. V desnici drži nož, s kakršnim so ga odrli, pogostokrat drži čez roko svojo odrto kožo ali pa ima v rokah odsekano glavo. 

Običaji: Jernejevo je bil ponekod velik kmečki praznik. 

Pregovori: Jernejevo je dan za nabiranje zdravilnih zelišč, saj imajo ta dan posebno moč. Jernejevo je bil nekoč dan, ko so se plačevale obresti in računi, in dan zahvale za pospravljeno žetev. Veliko je tudi z njim povezanih vremenskih pregovorov: Če je na sv. Jerneja dan lepo, bo lepa jesen. Kakor sv. Jernej vremeni, se vsa jesen drži. Sveti Jernej v kožuhu mašuje. Sveti Jakob ima bučo, sv. Jernej jo pa izprazni. 


Goduje: 24. avgusta.

vzeto iz Koledarja svetnikov iz Družine