Članek
Danes ponoči ne pozabite na uro
Objavljeno Oct 24, 2015

Prihranke električne energije bi lahko ustvarili z njeno učinkovitejšo rabo in ne s premikanjem kazalcev.

V noči na nedeljo bomo kazalce premaknili  na zimski čas in imeli možnost nekoliko daljšega spanca. Ob treh zjutraj zato urine kazalce premaknite na drugo, imejte pa v mislih, da bodo številne pametne naprave uro premaknile kar same.

Zmeda in prilagajanje 

S premikanjem ure na poletni čas smo začeli, da bi prihranili na energiji, danes pa naj bi bili s tem povezani predvsem številni stroški. Ekonomist William F. Shughart iz Univerze Utah je ocenil, da je leta 2007 v ZDA zaradi premikanja ure med 500 milijoni in milijardo dolarjev izgube. Zaradi premikanja s poletnega na zimski čas in obratno moramo namreč prilagajati računalniške aplikacije, zmeda nastaja pri poslovnih sestankih in tako dalje.

“Sprememba ure na zimski ali poletni čas ima na porabo elektrike neznaten vpliv,” so nam pojasnili v Elektro Gorenjska. V današnjem času se namreč po njihovih izkušnjah prihranke pri porabi električne energije lahko ustvarja z učinkovitejšo rabo le te: “Namestitev varčne razsvetljave, uporaba energetsko varčnih aparatov za gretje in hlajenje ali z izrabo obnovljivih virov energije, denimo energija sonca, energija vode, toplotne črpalke, biomasa in podobno”.

Beri dalje...