Članek
Ustvarili miniaturne prašičke
Objavljeno Oct 02, 2015

Za raziskave so si naredili primernejše prašičke, ki imajo največ 14 kilogramov. Zdaj jih prodajajo kot ljubljenčke.

Mali prašički so pred desetletjem kot hišne živali postali zelo priljubljeni tudi v Sloveniji. Zaradi slabega poznavanja teh živali so si mnogi kupili majcenega dvomesečnega prašička, ki je kmalu zrastel v 40-kilogramskega prašiča.

Gre za manjše pasme, ki ne dosegajo razsežnosti naših tradicionalnih pasem. Kljub temu pa ne gre za male živalice, ki jih lahko enostavno dvignemo v naročje ali denimo nosimo po stopnicah. Zato si jih v stanovanju težko omislimo.

Po novem res majhni prašički

Po novem pa imajo veliki ljubitelji prašičkov možnost, da si res kupijo majhnega prašička, ki tudi ostane res majhen. Ta rešitev se sicer mnogim zdi sporna.

Majhne prašičke, ki tudi ostanejo majhni, so namreč “ustvarili” znanstveniki z Beijing Genomics Institute iz Shenzhena na Kitajskem. Ustvarili so jih s pomočjo izvornih celic zarodka prašičev pasme Bama, ki že tako spadajo med majhne pasme in dosežejo do 45 kilogramov.

Kitajski strokovnjaki so s pomočjo teh celic klonirali novo pasmo. Pri tem so uporabili postopek znan kot TALEN, z katerim so “utišali” določene gene in zavirali delovanje rastnih hormonov.

Beri dalje...