Članek
Poznate načine praženja kave?
Objavljeno Sep 30, 2015

Približuje se prvi mednarodni dan kave. Kako ga boste praznovali?

V četrtek bodo vsi ljubitelji kave končno dočakali prvi uradni mednarodni dan kave, ki ga je razglasila Mednarodna organizacija za kavo. “Gre za dan, ko praznujemo potovanje raznolikosti, kakovosti in strasti,” pravijo.

Zato si v četrtek ob branju Žurnala24.si privoščite vašo najljubšo skodelico kavo, lahko pa je to priložnost, da poiskusite novo mešanico. 

Alkaloid kofein

Kavo omenjajo že v devetem stoletju, ko naj bi jo odkrili na področju današnje Etiopije. Sveža kavna zrna so sprva le žvečili zaradi poživljajočega učinka, v trinajstem stoletju pa je bilo pridelovanje, praženje in mletje kave za pridobivanje cenjenega napitka razširjeno po vsem arabskem svetu. Gojenje kave se je izven arabskega sveta razširilo šele v 16. stoletju, komercialno praženje kave pa v 19. stoletju.

Razlog za njeno hitro priljubljenost je vsebnost alkaloida kofeina, ki daje poživljajoč učinek. Kofein se po pitju kave hitro vsrka iz črevesja v kri in že v desetih minutah doseže vrh delovanja. Njegova razpolovilna doba je 3,5 ure, učinek pa poneha po šestih urah.

Beri dalje...