Članek
Letos ne pozabite na želod
Objavljeno Sep 24, 2015

Imate radi naravo, gobe, orehe in kostanj? Morda je prav letošnja jesen priložnost za nekaj novega, kar nam bo polepšalo jesen. Predlagamo želodovo kavo.

Že stari Grki so cenili in zvesto uporabljali plodove hrasta – želode. Uporabljali so jih kot živilo, vi pa lahko to jesen poskusite pravo domačo "želodovo kavo".

Ta namreč velja za zdrav kavni nadomestek, saj uravnava krvni sladkor in delovanje ščitnice. Njenega grenkega okusa se boste kmalu privadili, ob vnetju ustne votline jo lahko tudi grgramo. Za sladkosnedce priporočamo uporabo mleka in sladkorja oziroma sladila.

Poberite jih takoj in posušite

Želode lahko obirate s tal ali z drevesa. Najbolje pa bo, če jih poberete sveže, saj jih bodo sicer hitro napadli insekti ali gniloba. Barva ni pomembna, najpogosteje boste naleteli na rjavo-zelene plodove. Lahko pa poberete tudi čisto zelene želode, saj bodo kmalu dozoreli.

V primeru lepega vremena jih čez dan sušimo kar na soncu, ponoči pa spravimo na suho v notranje prostore. Tako jih sušimo nekaj dni, nato jih olupimo. Sušimo jih lahko tudi nad radiatorji, v pečici ali v posebnem sušilcu za sadje. Če boste izbrali pečico, ga sušite pri nizkih temperaturah, med 60 in 70 stopinjami Celzija, a le 15 do 20 minut hkrati.

Beri dalje...