Članek
Cerar se čuti zapostavljenega
Objavljeno Nov 29, 2015

Premierja Cerarja je razhudilo, da se je še pred vrhom EU in Turčije sestala manjša skupina držav z Nemčijo na čelu. Slovenije seveda ni bilo med njimi.

 turškem Carigradu nocoj poteka vrh EU in Turčije, na katerem naj bi se dogovorili o skupnem akcijskem načrtu za obvladovanje begunske oziroma migrantske krize. A še pred tem se je v Bruslju sestalo osem članic EU iz t. i. koalicije voljnih (Nemčija, Avstrija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Finska in Grčija), ki naj bi bile pripravljene sprejeti sirske begunce neposredno iz Turčije. 

Ob tem pa so se pojavila ugibanja, ali je bil sestanek namenjen tudi vzpostavljanju "mini" schengna. Slovenski premier Miro Cerar je ob prihodu v Carigrad izrazil svoje nestrinjanje s sestankom v Bruslju in izrazil zaskrbljenost. "Vsekakor sem proti takšnemu srečevanju in da Slovenija v to ni vključena. Ko bom izvedel več, bom lahko tudi bolj jasno komentiral," je Cerar po poročanju STA napovedal, da bo na vrhu "izprašal" kolege iz omenjenih držav. 

Slovenija bi se za 6,5 milijona evrov rešila toku migrantov

Cerar je sicer vrh med EU in Turčijo, ki poteka tudi v senci krize zaradi turške sestrelitve ruskega letala in notranjih nemirih po sobotnem uboju znanega pacifističnega odvetnika, izrazil prepričanje, da gre za velik korak naprej pri preprečevanju migracijskih tokov, ki potekajo tudi skozi Slovenijo in so trenutno "neobvladani," še posebej na meji med Turčijo in Grčijo. 

Beri dalje...