Članek
Tudi povzročitelj smrtne nesreče je žrtev
Objavljeno Nov 15, 2015

Dokler se ne zgodi v naši okolici, se ne zavedamo, kako lahko en trenutek naše nepazljive vožnje uniči ogromno življenj, opozarja avtorica knjige o žrtvah prometnih nesreč. Med slednje sodijo tudi povzročitelji. Slovenija tudi zaradi politike do prometne varnosti drsi vzvratno.

Tretja nedelja v mesecu je po vsem svetu posvečena žrtvam prometnih nesreč. Ob naštevanju statistike o smrtnih žrtvah pa prepogosto pozabljamo, da je skupno število vseh prizadetih vsako leto še nekajkrat višje od umrlih.

Mednje ne sodijo le hudo poškodovani, ki po nesreči zaradi posledic nikoli več ne bodo mogli zaživeti normalnega življenja, temveč tudi vsi svojci in prijatelji ponesrečencev. 

Žrtve koprnijo po opravičilu

"Vsi udeleženci v prometu se absolutno premalo zavedamo, da lahko samo trenutek nepazljivosti nekega udeleženca, ki povzroči nesrečo, veliko ljudem popolnoma spremeni, uniči življenje. Tako poškodovanim kot svojcem in seveda tudi tistim, ki izgubijo prijatelja, sorodnika ...", pove Damjana Žist, avtorica knjige Nevidni svet žrtev prometnih nesreč, penologinja, novinarka in ambasadorka Zavoda varna pot, v katerega se lahko žrtve zatečejo po psihosocialno podporo.

"Žrtvam pri premagovanju tragedije najbolj pomaga, da se lahko o svoji bolečini pogovarjajo z drugimi, še posebej takšnimi s podobnimi izkušnjami," pravi Žistova. "Pri srečanju z žrtvami pa sem opazila predvsem, kako veliko bi jim pomenilo, da bi se jim povzročitelj opravičil. Zavedajo se, da ni mogoče zavrteti življenja nazaj, da se umrli ne bo vrnil ali da zdravja ne bo nikoli več nazaj, ampak iskreno opravičilo bi jim pomenilo ogromno pri premagovanju bolečine." A dodaja, da le redki povzročitelji zberejo pogum za opravičilo. 

Beri dalje...