Članek
EU že leta 2011 vedel za goljufanje VW!
Objavljeno Nov 13, 2015

Če držijo najnovejše trditve ameriških oblasti, da so v EU že štiri leta vedeli za goljufanje s škodljivimi plini, ki ga je izvajal Volkswagen, čaka politike in uradnike v Bruslju ogromno pojasnjevanja, zakaj niso ukrepali.

Nemški tednik WirtschaftsWoche je danes poskrbel za novo bombo v zadevi Dieselgate, saj je poročal, da so ameriške oblasti namig o tem, da nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen goljufa na okoljskih testih, dobile kar od predstavnikov EU. To je za časnik  povedala vodja okoljske agencije CARB iz Kalifornije Mary Nichols.

"Predstavniki EU so obvestili ameriški neprofitni mednarodni svet za okolju prijazen transport (ICCT) o možnem goljufanju pri izpustih dušikovih oksidov," je dejala Nicholsova. 

Kot je še navedel WirtschaftsWoche, je Volkswagnov dobavitelj Evropsko komisijo o zmožnosti Volkswagnovih motorjev, da preslepijo uradne ekološke teste, opozoril že leta 2011. Vendar komisija ni ukrepala. Bruseljski predstavniki, ki jih je dejstvo, da nemški proizvajalec goljufa, močno jezilo, so informacije zato predali ICCT, ki je obvestil ameriške oblasti. Septembra letos je po vztrajni preiskavi Američanov Volkswagen končno priznal, da goljufa. 

"Če bo ta informacija potrjena, to pomeni, da sta nekdanji komisar in zdajšnja komisarka za industrijo Antonio Tajani in Elzbieta Bienkowska skrivala dejstva in lagala pred Evropskim parlamentom," sta po poročanju STA dejala dva poslanca Zelenih v Evropskem parlamentu Yannick Jadot in Karima Delli.

Beri dalje...