“To je tisk, dečko!”

Objavil/a Andrej Černic, dne 2015-06-15 ob 10:43:05

“That’s the press baby, the press! And there’s nothing you can do about it. Nothing”. (To je tisk, dečko, tisk. In glede tega ne moreš ničesar storiti. Ničesar), je Humphrey Bogart v enem od bolj znanih filmskih citatov pojasnjeval moč tiska lokalnemu mafijcu, ki ga je Bogartov lik – novinar Ed Hutcherson – razkrinkal in “nasadil” v svojem časopisu. Odjavna špica, zaključna glasba in luči v dvorani. To je konec filma Deadline – USA, filma o junaškem novinarstvu in družbeni moči tiskane besede.

95 milijonov za tiskano besedo

Film, ki ga novinarji gledajo ganjeno, kot verniki, ki berejo Sveto pismo. “To je tisk, dečko”, legendarne besede, ki dobivajo danes v svojem sarkazmu in cinizmu nekoliko drugačno preobleko. Tisk ni več to, kar je bil. Ohranil pa je še vedno svojo moč. “To je tisk, dečko”, je stavek, ki smo ga večkrat slišali tudi v Sloveniji v zadnjih letih. A v tistem sarkastičnem tonu. Stavka niso izrekali novinarji, temveč predvsem lastniki, ki so malo za šalo, malo zares z velikimi krediti nabavljali največje časopise, da bi imeli svoj mikrofon. Zgodba z Delom, ki ga je prejšnji teden prevzela firma FMR (pred tem pa Pivovarna Laško), je ena od teh.
Pivovarna Laško je za Delo pred dvanajstimi leti plačala reci in piši 95 milijonov evrov. Šla je v nakup največjega slovenskega dnevnika, kljub temu da sta pivovarstvo in založništvo dva zelo oddaljena posla. 95 milijonov evrov so zelo mikavne vsote, hkrati pa je bil takrat zelo mikaven tudi paket Dela, ki je Pivovarni Laško prinašal tudi Slovenske novice. Skratka, dve muhi na en mah: Pivovarna Laško je dobila največji “resni” in največji “tračarski” dnevnik. Razlog za tako potezo ni bil najbolj jasen, vsaj v začetku ne.

Podreditev nacionalnemu interesu

Kasneje je zadeva postala nekoliko bolj jasna. Pivovarna Laško je potrebovala medije “za svoj boj”: leta 2003 je bila v polnem teku t. i. pivovarska vojna. Pivovarna Laško je bila v ostrem boju z belgijskim Interbrewom za prevzem pivovarne Union. Šlo je za boj, ki ga je javnost takrat začela dojemati v manihejskih obrisih in v navijaških tonih. Pivovarna Laško je predstavljala “dobro” plat, belgijski tujci pa “temno stran sile”. V tej bitki na vse ali nič je lastništvo medijev za Pivovarno Laško bilo nadvse dobrodošlo. Le nekaj let kasneje se je Boško Šrot zelo mirno in brez večjih medijskih pretresov lotil menedžerskega prevzema Pivovarne Laško. Takratni predsednik uprave Šrot je brez vednosti javnosti (in ob neporočanju medijev) poskušal prevzeti celotno skupino Pivovarne Laško. Menedžerski prevzemi takrat sicer niso bili nekaj negativnega, vsaj javnost jih ni tako dojemala. Nasprotno, Pivovarna Laško je bila s prevzemom Uniona, Dela, Radenske in s pomembnim deležem v Mercatorju zastavonoša tega “gibanja”, ki ga medijska krajina večinoma ni problematizirala. Kvarne posledice take gospodarske politike so se pokazale šele po letu 2008, ko se je gnojna bula razpočila. Če spet parafraziramo Humphreyja Bogarta… da, tudi to je tisk!
Zgodba Dela v lasti Pivovarne Laško ima tudi svojo finančno plat, ki je bila za časopisno hišo malodane pogubna. Laški pivovar je pod Šrotom na veliko izčrpaval svoje hčerinske firme, da bi si tako zagotovil sredstva za poplačevanje najetih kreditov. Bolj preprosto povedano: denarni tok iz vseh že omenjenih podjetij (Union, Radenska, Fructal, Delo) je preusmerjal v matico in s tem skušal pokriti finančno brezno, ki je nastalo zaradi menedžerskega prevzemanja brez repa in glave. Iz Dela je tako Šrot kanaliziral dobrih 14 milijonov evrov v blagajno tistih podjetij, po katerih je načrtoval izpeljati prevzem Pivovarne Laško. To sta finančni obračun in ekonomska zgodba največjega slovenskega dnevnika v zadnjih letih.

Politično spletkarjenje

Šrotov prevzem Dela pa je imel še drugo plat – politično. Tudi s tega vidika je bil takratni nakup ob vrtoglavi ceni 95 milijonov evrov zelo dobro premišljen. Šrot je uporabljal največji slovenski dnevnik kot pogajalski vzvod pri bolj ali manj odkritem dogovarjanju s politiko. Skratka, vladajoči politiki je “začasno” odstopal vajeti prvega slovenskega dnevnika v zameno za nevmešavanje v njegove posle. Šrot je tako sam razlagal, da se je leta 2005 dogovoril s takratnim premierom Janezom Janšo, da mu “odstopi” Delo v zameno za državni delež v Mercatorju. Janša je to rekonstrukcijo dogajanja sicer vseskozi zanikal. Ko je med Janšo in Šrotom nastal razdor (leta 2007), se je naenkrat v celoti spremenila vodilna struktura Dela (od direktorskih do uredniških stolčkov), takrat je bila tudi uničena revija Mag, Janša pa je postal bolj ali manj glavna tarča in osrednji negativec Delove uredniške politike. V tako nejasno strukturirani politični liniji Dela se je v le nekaj letih zvrstilo več glavnih in odgovornih urednikov, kar je za časopise nedvomno anomalija: pogosto spreminjanje vodilnih kadrov še bolj ošibi uredniško linijo časopisa. In to se je pri Delu še kako poznalo. Tudi v nakladi.

Da ne bo pomote, padec naklade je tudi posledica spreminjanja bralnih navad in vse večje vloge, ki jo pri povprečnih bralcih igra lahka dostopnost spletnih novic, twitterja in drugih zastonjskih kanalov informiranja. Delo pa je to mešanico kvarnega vpliva lastništva iz Laškega in novih dinamik močno občutilo. Sredi leta 2005 je bila po podatkih Slovenske oglaševalske zbornice povprečna prodana naklada dnevnika Delo 82 tisoč izvodov, v prvem trimesečju letošnjega leta je bila samo še 32 tisoč izvodov. Slovenske novice so se leta 2005 prodajale v 89 tisoč izvodih, danes v nakladi 63 tisoč.

Kaj bo zdaj?

Nov kupec Dela je podjetje FMR. Gre za idrijsko podjetje, ki si ga lastita dva slovenska velikana. Doma sta v Idriji: prvi je Kolektor, drugi (manjšinski delničar) je Hidria.

Prvi mož tega podjetja je Stojan Petrič, eden od bolj poznanih slovenskih gospodarstvenikov. Do upokojitve je bil prvi človek Kolektorja, danes je kot upokojenec nadzornik v FMR, ki ni samo prevzemnik Dela, temveč tudi največji posamični lastnik Kolektorja, ta pa proizvaja avtomobilske dele za izvoz. Podjetje je v letu 2013 (zadnji razpoložljivi podatki) imelo precejšen promet, ki je presegal 30 milijonov evrov. Zaradi močnega razvrednotenja industrije tiskanih časopisov je FMR Delo odkupil za “samo” 7,3 milijona evrov, to je manj od desetine vrednosti, ki jo je zanj odštela Pivovarna Laško. Vprašanje, ki se ponovno postavlja, pa je: zakaj je FMR šel v odkup Dela? Petrič se z mediji ni nikoli ukvarjal v prvi osebi. Proizvodnja avtomobilskih delov in časopisno založništvo sta panogi, ki sta svetlobna leta narazen. Tako kot pivovarska industrija in časopisno založništvo.

Obstaja torej bojazen, kaj bi lahko počel še en nepoučeni lastnik na medijskem trgu in ali bi lahko bilo Delo spet izkoriščeno v politične namene? No, bojazen obstaja, seveda. Petrič ni samo gospodarstvenik. Je precej več. Je na primer član Foruma 21, interesnega združenja, ki ga je ustanovil Milan Kučan ravno v obdobju širjenja “ideologije” nacionalnega interesa. Bil je tudi v nadzornih svetih Abanke (2005-2008) in NLB (2009-2012): gre za obdobje, ko so banke delile največje število “kreditov na lepe oči”. Petrič je bil dalje v obdobju takoj po padcu druge Janševe vlade tudi v igri za prevzem t. i. “tehničnega mandatarstva”. Predlog je takrat predstavila Alenka Bratušek v imenu Pozitivne Slovenije, ki je le slab mesec kasneje sama prevzela premiersko funkcijo. Nazadnje je bilo Petričevo ime aktualno ob nedavnih spremembah v t. i. slabi banki oz. DUTB. Bil je namreč glavni kandidat za prevzem mesta neizvršnega direktorja, od kandidature je kasneje odstopil zaradi očitkov o navzkrižnih interesih (Kolektor se namreč zanima za odkup nekaterih terjatev od DUTB). Skratka, gre za podjetnika, ki je (že spet) močno “omrežen” s širšimi politično-gospodarskimi interesi. Zaradi tega spleta vseh omenjenih okoliščin je torej še zelo nejasno, kakšen bo v naslednjih letih prizvok tistega znanega: “To je tisk, dečko”! In to je danes (še vedno) skrb vzbujajoče.

V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Andrej Černic
Andrej Černic
Objavil/a 2015-06-15 10:43:05 (Jun 15, 2015)
Starejša objava Novejša objava
“To je tisk, dečko!” - Časnik

Zakaj je FMR šel v odkup Dela? Petrič se z mediji ni nikoli ukvarjal v prvi osebi. Proizvodnja avtomobilskih delov in časopisno založništvo sta panogi, ki sta svetlobna leta narazen. Tako kot pivovarska industrija in časopisno založništvo. Petrič ni samo gospodarstvenik, je podjetnik, ki je (že spet) močno “omrežen” s širšimi politično-gospodarskimi interesi.

ZADNJE OBJAVE
Plaha ptica lahko kaj hitro odleti
Boleč grški sirtaki
“To je tisk, dečko!”
Prazni in polni kozarci v Sloveniji
Afera Ivan Radan in posledice za javno zdravstvo
Naskakovanje Triglava
Naša »tajna klinika«: v UKC okostnjaki padajo iz omar
Kako zaposlenim zagotoviti pravične plače?
Prodano Američanom! Tajkuna Herman Rigelnik in Sonja Gole bosta najverjetneje razlaščena
Slovenski kralj banan Rastoder je od Luke Koper "zahteval" sponzorstvo za Olimpijo
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2018
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

7703.)  zločini slovenskega kajna

Kategorija: Leposlovje

Cena: 44.99 €

2928.) človk na obehstraneh stene

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10.99 €

7700.) obačun

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 10 €

5928.) le bdene

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 19.99 €

0142.) še en dan

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

368.)misli o življenju in zavedanju  -  janez drnovšek

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

zlatarna muršič vam nudi raznovrstne zlate ogrlice, velika izbira, med njimi tudi precej iskana zlata verižica z infinity znakom. preverite ponudbo

Kategorija: Modni dodatki

Cena: Pokličite za ceno

izposoja šotora vrtni paviljon. 5x8.m (40m2)  lahko tudi dva. izposodite si lahko šotor vrtni paviljon. v beli sivi barvi. šotor je primeren za piknike,fešte…   cena najema šotora je 60.eur na dan ( do 24.ur ) z zamudo vračila se doplača 120% vikend ( ali tri dni ) najem šotora je 90.eur.   izposoja šotora vrtni paviljon. 3x6.m (18.m2) izposodite si lahko šotor vrtni paviljon. v beli barvi. šotor je primeren za piknike,fešte…   cena najema šotora je 40.eur na dan ( do 24.ur ) z zamudo vračila se doplača 120% vikend ( ali tri dni ) najem šotora je 60.eur.   šotor prevzamete v radovljici. in ga tudi vrnete. šotor postavljate sami. je enostavno za sestavljanje.   za rezervacijo šotora je potrebno obvezno položiti (aro). polovični znesek najema. ostalo se plača vsaj en dan pred prevzemom. lahko se plača tudi celotni znesek najema.!! če je to manj kot tri dni od vaše prireditve (izposoje.) se celotni znesek poravna vsaj en dan pred prevzemom. nismo last minute ekspres servis.!! dogovor ( rezervacija ) je možna samo preko telefona.   možno tudi dostava in postavljanje šotora. ampak se potem zaračuna še postavljanje šotora 10.eur na uro na eno osebo ( prideta dve osebi )   poleg tega se zaračuna še potne stroške to je 0,37.eur na km   info na telefon 040 / 849 - 710 andrej   drustvo.paviljon@gmail.com   https://drustvo-paviljon.jimdo.com   vso zadevo je možno plačati samo preko tekočega računa prevzem je na sedežu društva   izposodite si lahko agregat. cmi c-g 2000 230v - 50 hz - 2000w letnik izdelave 12.2006 teža 40.kg poraba 0,80.l na uro. agregat ima dve vtičnici.    ( dva izhoda ) je zelo tih. primeren je za razne piknike,vikende ali priklop kakšnega ročnega orodja. dnevna izposoja agregata je 20.eur na dan ( do 24.ur ) z zamudo vračila se doplača 120% vikend izposoja ( ali tri dni )  agregata je 30.eur.   izposoja visokotlačni čistilnik na hladno vodo ( štrajfiks ) visokotlačni čistilnik lavor iclean 160 tip - električni vrsta visokotlačnega čistilnika - na hladno vodo moč - 2300 w napetost - 230 v pritisk - 160 bar pretok vode - 400 l/h teža - 16 kg   dnevna izposoja čistilnika je 20.eur na dan ( do 24.ur ) z zamudo vračila se doplača 120% vikend izposoja ( ali tri dni ) čistilnika je 30.eur. čistilnik prevzamete v radovljici. in ga tudi vrnete.   če je to manj kot tri dni od vaše izposoje. se celotni znesek poravna vsaj en dan pred prevzemom. nismo last minute ekspres servis   dogovor ( rezervacija ) je možna samo preko telefona. info na telefon 040 / 849 - 710 andrej    drustvo.paviljon@gmail.com   https://drustvo-paviljon.jimdo.com     vso zadevo je možno plačati samo preko tekočega računa   prevzem je na sedežu društva

Kategorija: Storitve

Cena: 90 €

say hello.   if you need urgent loan friendly contact     data form   i received your letter and i see that you are very serious about obtaining this loan, and i want you now to ensure that your loan will get in good time in this company, okay, bear in mind that you will definitely receive your loan in my company , i give you a 100% guarantee that your loan will surely be transferred to you in order, so you need to be sure that you will get a loan from this lending company in order.   below you will find the application form for the loan, so complete and as soon as possible to return, fill out the format of the data so that i can give you the conditions and monthly payment terms.   form of loan applications   loan amount: repayment period: legal status: spol: purpose of the loan: occupation: monthly revenue: a little about you full name: first name last name: date of birth: telephone: (home, mobile) e-naslov: current address: street: the city: district: postcode: do you understand english ?? did you use a credit line before or not? what happened??   greetings   our lady jessica rojas

Kategorija: Storitve

Cena: 50 €

pozdravi.   če potrebujete nujno posojilo prijazno stik     obrazec podatkov   prejel sem tvoje pismo in vidim, da ste zelo resni pri pridobivanju tega posojila, in želim vam zdaj zagotoviti, da bo vaše posojilo dobil v dobri roki v tej družbi, v redu, imeti v mislih, da boste zagotovo prejeli vaše posojilo v mojem podjetju, vam 100% jamčim, da bo vaše posojilo zagotovo preneslo na vas v redu, zato morate biti prepričani, da boste dobili posojilo od te posojilne družbe v redu.   spodaj boste našli prijavnico za posojilo, tako popolno in čim prej vrniti, izpolnite obliko podatkov, tako da vam lahko podarim pogoje in mesečne pogoje plačila.   oblika vlog za posojila   znesek posojila: obdobje odplačevanja: zakonski status: spol: namen posojila: poklic: mesečni prihodek: malo o tebi polno ime: ime priimek: datum rojstva: telefon: (dom, mobilni) e-naslov: trenutni naslov: ulica: mesto: okrožje: poštna številka: ali razumeš angleško?? ali ste uporabili kreditno linijo pred da ali ne? kaj se je zgodilo??   lep pozdrav   gospa jessica rojas

Kategorija: Slovenija

Cena: 50 €

hitro posojilo v 24 urah   pripravljen vam bo pomagati s 5.000 € do 10.000.000 € z obrestno mero 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let. e-pošta: posojila386@gmail.com viber: +22995608568 whatsapp: +22995608568

Kategorija: Delo

Cena: 200 €

hitro posojilo v 24 urah   pripravljen vam bo pomagati s 5.000 € do 10.000.000 € z obrestno mero 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let. e-pošta: posojila386@gmail.com viber: +22995608568 whatsapp: +22995608568

Kategorija: Ostale živali

Cena: 200 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj