Alpe Adria Green je na ARSO poslal zahtevo za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja “Bežigrajski športni park”

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2018-05-17 ob 08:45:16

Alpe Adria Green  je na  Agencijo Republike Slovenije za okolje 16.05.2018 poslal zahtevo za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja za poseg: Bežigrajski športni park, nosilca nameravanega posega Bežigrajski športni park športni marketing d.o.o..

Plečnikov štadion

Stadion Bežigrad je bil zaprt leta 2008. Zgrajen je bil leta 1928 in je zasnoval znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik. Njegovo ime je iz okrožja Bežigrad v Ljubljani.

Glavne pripombe AAG na osnutek okoljevarstvenega soglasja:

1. AAG nasprotuje izdaji OVS za gradnjo Bežigrajskega športnega parka (BŠP) na prostoru in izven njega, kjer se nahaja objekt poznan pod imenom Plečnikov štadion, vključno z bližnjo okolico (torej tudi izven ograje štadiona).

2. AAG zahteva, da se upošteva Odlok o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena (Odlok) (Ur.l.RS 51/2009), v celoti, z vsemi utemeljitvami. Odlok posebej navaja izbrane enote, ki so dela Jožeta Plečnika. Izbrane enote imajo posebno kulturno vrednost, ker so izrazit dosežek ustvarjalnosti ter pomemben del prostora in dediščine RS (1.člen Odloka, (2) odstavek). Obenem je določeno tudi vplivno območje.

3. V členu 10 Odloka je imenovan Stadion za Bežigradom kot ena od enot, ki imajo ” izjemen kulturni pomen za RS” (člen 1 Odloka, odstavek (3)).

4. Poseben pomen ima tudi navedba, da imajo izbrane enote poseben pomen kot celota (odstavek (3), člen 1 Odloka), imenovana Plečnikova Ljubljana, zlasti za glavno mesto Slovenije. Iz tega je takoj jasno, da gre za glavno mesto Slovenije in ima torej državni status in ne lokalni. Zato Mestna občina nima pravice nikomur dovoljevati posegov v spomenik, niti omogočati s kakršnokoli pogodbo. Vsakršna taka pogodba je nična.

5. Zgornje navedbe tudi dajejo prvo utemeljitev naše zahteve, da se OVS ne sme in ne more izdati. V primeru izdaje OVS bi organ (ARSO) storil kaznivo dejanje.

6. Nadalje navajamo in utemeljujemo nasprotovanje izdaji OVS in tudi gradnji BŠP na teh parcelah s celotnim, to je z vsemi odstavki 10.člena Odloka, ki posebej navaja Stadion za Bežigradom (EŠD 393). Obenem še posebej poudarjamo njegov 7.odstavek. V njem sta zahtevana varstvena režima iz 56.člena Odloka in sicer prvi in peti odstavek ter za vrtnoarhitekturne elemente četrti odstavek.

7. Prav tako utemeljujemo z 10.členom tudi zahtevo po neokrnjenem vplivnem območju, ki je opredeljen z devetim odstavkom 56.člena.

8. Ugotavljamo, da bi nameravana gradnja uničila spomenik, vključno z vplivnim območjem. Zato smo proti gradnji BŠP in proti izdaji OVS. Nameravana gradnja je lažno deklarirana kot prenova Plečnikovega stadiona, njena prevara in lažnost je povsem razvidna iz Odloka, ko se Odlok primeraj z načrtovano gradnjo BŠP.

9. Negativno stališče do izdaje OVS in nameravane gradnje BŠP utemeljujemo tudi s strokovnimi mnenji slovenske strokovne javnosti pa tudi mednarodnih strokovnjakov in ustanov. Poleg praktično vseh uveljavljenih strokovnjakov za Plečnika, npr. dr. Krečiča, dr. Prelovška, g. Hrauskega, g. Šlapete, g. Haspla itd., so projektu gradnje javno nasprotovali ICOMOS Slovenija, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Ministrstvo za kulturo, Zbor za republiko in Društvo arhitektov Ljubljana. Pobudo za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki, ki predvideva njegovo športnorekreativno in turistično-spomeniško rabo pa so izrecno podprli Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, Tehnični muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Društvo slovenskih pisateljev, Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete UL, Umetnostnozgodovinski inštitut Franca Steleta ZRC SAZU, ICOMOS Nemčije ter številni posamezniki. Njihova mnenja so sicer že bila javno objavljena, po potrebi pa jih lahko priložimo.

10. Proti gradnji BŠP in proti izdaji OVS smo tudi zaradi prekomernega večletnega hrupa v stanovanjski četrti, ki bi škodljivo vplival na zdravje prebivalcev.

11. Prav tako smo proti izdaji OVS in gradnji BŠP zaradi prekomernega prometa, do katerega bi v tem predelu Ljubljane prišlo zaradi ogromnih kapacitet podzemnih parkirišč in dostopov.

12. Prekomeren promet pa bi pomenil tudi dodatno poslabšanja zraka in velike škodljivega vpliva na zdravje prebivalcev.

13. Obenem navajamo ZVO-1 in 72.člen Ustave RS, ki zagotavljata zdravo bivalno okolje, ki bi ga gradnja in obratovanje objektov BŠP bistveno poslabšala v škodo zdravja prebivalcev ter okolja.

Prijava na spletni časopis AAG – HRAST

Od 25. maja 2018 prične veljati nova evropska uredba o varovanju osebnih podatkov (GDPR). Ta med drugim zahteva pridobitev  privolitve za prejemanje elektronskih sporočil kot ​je npr. spletni časopis AAG – HRAST.

Če torej želite prejemati spletni časopis AAG – HRAST , morate zato po novi zakonodaji dati svoje soglasje. To storite če izpolnite obrazec:

IZPOLNITE OBRAZEC!

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2018-05-17 08:45:16 (May 17, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
Predavanje – Voda v kraškem podzemlju
PETICIJA PROTI OGROŽANJU VIRA ZDRAVE PITNE VODE V LJUBLJANI!
Javni poziv predsedniku države RS in prijava nezakonite gradnje kanala C0 državnim organom
Prejeli smo: Moč civilne družbe premagala kapital in preprečila terminale
PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE – ALI JE ZGODBA RES KONČANA?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj