PETICIJA: Podpiram izgradnjo 2. tira, ki jo predlaga Strokovna skupina

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2017-05-02 ob 11:34:26

Razprava državnem zboru o projektu »2.tir«, nas je v AAG spominjala na igro »KDO BO KOGA«. AAG se je že pred časom odločil, da podpre projekt, ki ga je predlagala skupina zbrana okoli dr. Duhovnika in v kateri sodelujeta tudi dva člana AAG. Ta projekt je po naši oceni najbolj naravovarstveno usmerjen, energetsko varčen ter ima načrtovana dva tira. S tem obstaja možnost, da se stari železniški tir odseku Čertnotiče- Rižana preneha uporabljati. Vladni predlog, še vedno zagovarja enotirno novo železniško progo s tem, da bi se v prihodnosti zgradila še dodatna proga. Do takrat pa naj bi se ohranila stara proga!. Po našem mnenju to niti ni racionalno in bo ta dograditev zopet odvisna od trenutnega razpoloženja vlade, ki bo na oblasti. S sedanjim predlogom trase bi bila uničena še Osapska dolina z izjemno tehnično dediščino, poseže v enega od sedmin najbolj varovanih rezervatov v EU, zaradi česar že uveljavljajo pravice zahodni sosedje, če zanemarimo vpliv na kraški vodonosnik. Posegi v Kraško podzemlje, kot jih predlaga skupina, ki jo vodi dr. Duhovnik, pa bi bili pri izgradnji 4,1 km tunelov bistveno manjši in lažje nadzorovani, kot pri izgradnji 20 km, kot jih predlaga vlada.

Hocem zeleno vecino (1)

Predlagani projekt s strani strokovne skupine je dvotirni 4,1 km predor in vzporedno progo obstoječi, zvočno požarno varovano z požarnimi zidovi in zgrajeno hitreje zgrajeno in vsaj 1,7 milijarde ceneje kot drugi in tretji tir.

Prihrani se vožnja 40.000 lokomotiv letno, ker vozijo kompozicije samo z eno lokomotivo in ne dvema ali za rudo celo tremi.
4,1 km predor bo imel 3K odsesevalno ventilacijo požarna cona bo 100m in pobeg na prosto najdlje 50m na 500m kot pri drugem tiru. Predor bo imel tudi zrakovod in zrakom z manj kisika, ki bo omogočal dihanje bo pa dušil požar 30 minut. Gasilci bojo dostopali z tirno servisno gasilnim vozilom.

Državni zbor je 20. 4. 2017, z 49 glasovi za in 24 proti potrdil Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper, brez da bi obravnavali tudi okolje varstveno in naravoslovno problematiko tega projekta , ki smo jo skupaj z priznanimi strokovnjaki izdelali v AAGDržavni svetniki so na izredni seji s 23 glasovi za in dvema proti izglasovali odložilni veto na zakon o drugem tiru, ki ga je potrdil DZ. Svetniki so v razpravi izpostavili, da je v zakonu preveč neznank, med drugim glede financiranja. Tako se zakon ponovno vrača na glasovanje v DZ.

Prosimo Vas, da z svojim podpisom peticije podprete izgradnjo 2. tira, ki jo predlaga Strokovna skupina. To peticijo, ki jo bomo pred drugim glasovanjem poslali poslancem Državnega Zbora RS.

ZA LEPŠO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Povezave:

Strokovna skupina

Javni poziv Vladi Republike Slovenije in Državnemu Zboru RS

Strokovna skupina Dvotirna proga projekt 4 km IZJAVA ZA JAVNOST št. 3

VIDEO – 2-TDK dvotirna proga Divača-Koper

Državni svet izglasoval veto na zakon o drugem tiru

 

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2017-05-02 11:34:26 (May 02, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
PLINSKA POŠAST JE IZPLAHNELA V NIČ – CAPITOLO FINALE
AAG bo v naslednjih dneh sprožil postopke pri več organih za zaprtje dejavnosti Kemisa z odpadki na Vrhniki.
Družba Gas Natural uradno sporočila, da se odpoveduje vsem postopkom, povezanim z uresničitvijo načrta!
AAG SODELOVAL NA DNEVU ZDRAVJA V KOPRU
Predstavitev projekta E-Avto-Mladi na na 5. Mednarodnem srečanju DEMS, Gozd Martuljek 19.5.2018
Promocija električne mobilnosti v okviru strokovnega posveta ŠC Kranj
Alpe Adria Green je na ARSO poslal zahtevo za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja “Bežigrajski športni park”
Poročilo o analizah uradnih vzorcev živil rastlinskega izvora, krme in Nacionalnega referenčnega laboratorija na prisotnost G
PRIPOMBE AAG NA OSNUTEK ODLOKA O OBČINSKEM PODROBNEM PROSTORSKEM NAČRTU OPPN 311 ZALOG
OBSTRUKCIJA SDS, SD in DeSUS ODPIHNILA ZAKON O SANACIJI CELJSKE KOTLINE
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2018
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj