Pripombe AAG na trajnostno urbano strategijo Mestne Občine Ljubljana

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2017-03-09 ob 16:42:43

Alpe Adria Green je v času javne razprave poslal pripombe na Izvedbeni načrt trajnostne urbane strategije Mestne občine Ljubljana

Image result for Ljubljana

AAG podaja naslednje pripombe:

  1. Trajnostna urbana strategija MOL – izvedbeni načrt (IN TUS MOL – 107 strani in priloga – 115 strani) je očitno že iz uvodne obrazložitve tako prostorski kot okoljski akt, ki posega v prostor in življenje prebivalcev. Zato zgolj 15 dnevni rok za javno razpravo ni dopusten in predstavlja kršitev več predpisov in priporočila, tudi Aarhuške konvencije. Zato zahtevamo podaljšanje javne razprave na 30 dni minimalno.

 

  1. Leta 2011, 17. maja je Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor (štev. 35001-161/4) izdal Priporočilo vsem občinam, da pri sprejemanju prostorskih aktov upoštevajo minimalno 30 dni za javno razpravo, če so pa vmes šolske počitnice pa še več. Močan argument je še ta, da je v javni razpravi omenjenih zelo veliko drugih dokumentov, ki jih ni mogoče niti prebrati v doslej predvidenem času. Izgleda, kot da MOL ni do tega, da bi prebivalci v svojem prostem času lahko IN TUS ter spremljajoče dokumente lahko vsaj prebrali.
  1. Poleg tega ZAKON o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt) (neuradno prečiščeno besedilo št. 9), ki ga je treba smiselno uporabiti tudi za IN TUS, ki je prostorski akt s posegi v prostor, kot tudi okoljski akt, celo nazvan trajnostni, v 50. členu (sodelovanje javnosti) navaja:

(1) Občina mora v postopku priprave občinskega prostorskega načrta omogočiti javnosti seznanitev z njegovim dopolnjenim osnutkom v okviru javne razgrnitve, ki traja najmanj 30 dni in v tem času zagotoviti tudi njegovo javno obravnavo.

4. Prav tako je treba upoštevati Zakon o varstvu okolja (ZVO) in za IN TUS pripraviti okoljsko poročilo oziroma ustrezne okoljske presoje. Zakon o varstvu okolja (ZVO-1-NPB7) v 5. členu navaja:

5. člen (načelo celovitosti)

(1) Država in občina morata pri sprejemanju politik, strategij, programov, planov, načrtov in splošnih pravnih aktov ter pri izvajanju drugih zadev iz svoje pristojnosti upoštevati njihove vplive na okolje tako, da prispevajo k doseganju ciljev varstva okolja.

(2) Pri sprejemanju aktov iz prejšnjega odstavka, ki se nanašajo na varstvo okolja, se kot merilo upoštevajo človekovo zdravje, počutje in kakovost njegovega življenja ter preživetje, varstvo pred okoljskimi nesrečami in zdravje ter počutje drugih živih organizmov.

  1. Še posebej iz 5.člena ZVO je jasno, da IN TUS močno vpliva na zdravje, počutje in kakovost življenja prebivalcev.
  1. V IN TUS je ignoriran problem in sanacija hrupa na Bleiweisovi cesti, ki bi še posebej zaradi veliko leporečja v IN TUS, ki poudarja kvaliteto življenja, moral biti prednosten projekt, pa je povsem izpuščen. Zahtevamo, da se sanacija tega preseženega hrupa uvrsti med prednostne projekte. V tem je AAG že sodeloval, a se nič ne premakne.
  1. Garaža pod tržnico je nesprejemljiva, ker ni trajnosten projekt, pač pa nasprotje od tega. Zato zahtevamo, da se izloči iz nabora projektov. Tudi zaradi nevarnosti uničenja kulturne in Plečnikove dediščine ter okoljske (vodne) nevarnosti. V bližini je že garaža, poleg tega pa imamo za južno in severno stran Grajskega griča rešitev garaže pod Gradom. Celotno to področje je treba obdelati celoviteje in to s strokovno javnostjo, ne pa z direktivo MOL.
  1. Prav tako je treba postopati trajnostno in zeleno na območju Plečnikovega stadiona, kjer je MOL prebivalcem poslabšala kriterije hrupa s prerazporeditvijo v slabšo cono in je treba najmanj ta predel povrniti nazaj, še bolje pa zaostriti kriterije, saj je presežen hrup zdravju škodljiv.
  1. Vsekakor v podaljšanju razprave vidimo tudi možnost, ki nam je zdaj odvzeta, da temeljiteje prečešemo z dodatno strokovno pomočjo potrebe Ljubljane in zelo verjetno predlagamo nekatere drugačne prioritete.
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2017-03-09 16:42:43 (Mar 09, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Promocija električne mobilnosti v okviru strokovnega posveta ŠC Kranj
Alpe Adria Green je na ARSO poslal zahtevo za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja “Bežigrajski športni park”
Poročilo o analizah uradnih vzorcev živil rastlinskega izvora, krme in Nacionalnega referenčnega laboratorija na prisotnost G
PRIPOMBE AAG NA OSNUTEK ODLOKA O OBČINSKEM PODROBNEM PROSTORSKEM NAČRTU OPPN 311 ZALOG
OBSTRUKCIJA SDS, SD in DeSUS ODPIHNILA ZAKON O SANACIJI CELJSKE KOTLINE
AAG SE JE ODZVAL NA DOPIS ARSO V ZVEZI Z INDUSTRIJSKO CONO “LAZE”
EKO PATRULJI NA JEZERIH ZBILJE IN MAVČIČE
KPK: UREDBA O HRUPU PRIMER SLABE PRAKSE
Gospodarska cona OPPN 311 Zalog – IZJAVA ZA JAVNOST
DNEVU VODA NA ROB
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2018
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj