AAG podal zaradi postavitve ograje proti Vladi RS kazensko ovadbo

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2015-12-19 ob 11:45:03

IZJAVA ZA JAVNOST

Alpe Adria Green mednarodno društvo za varstvo okolja in narave, ki deluje v javnem interesu na področju okolja in narave je zoper Vlado RS oziroma odgovorne osebe, ki so izdali ukaz, za postavitev ograj iz bodeče žice, čeprav (po besedah predsednika vlade RS dne 16.11.2015) stopnja varnostne ogroženosti v Sloveniji ni povečana, podal 17.12.2015

KAZENSKO OVADBO

zaradi postavitve - namestitve življensko nevarne bodečno  žičnate ograje na meji Republike Slovenije s Republiko Hrvaško.

Z  namestitvijo neprehodne in življenjsko nevarne žičnate ovire  so kršena temeljna  zakonska določila, pri tem ni le ogrožena narava v globalu,  temveč tudi prostoživeče živali, ki se nahajo in se prosto gibljejo na prostoru med državo R Slovenijo in R Hrvaško. Do danes je zaradi zgoraj navedene življenjsko nevarne bedečno žične ograje, ki je bila namenoma postavljena s strani odgovornih, v mukah poginilo večje število prostoživečih živali, veliko pa se jih je v stiku z bodečo žico poškodovalo.

Iz zgodovine vemo, da je vsako postavljanje ovir iz bodeče žice, ki ni branjena z oboroženo silo, nesmiselno dejanje. Slovenija ne premore dovolj številčne vojske, da bi varovala žično zaporo na tako dolgi meji s Hrvaško, zato je vsakršno postavljanje takšnih zaprek brezumno zapravljanje javnega denarja in ogrožanje varnosti državljanov in prostoživečih živali (pašnih in divjih). Torej gre zgolj za ponesrečeno psihološko vojno, ki pa je uperjena hkrati tudi proti državljanom, v občutku, da živijo v koncentracijskem taborišču.

Pričakujemo, da bo Tožilstvo omenjeni primer obravnavalo prednostno in s tem pospešilo postopek za odstranjevanje nezakonito postavljene življensko nevarne bodečno žične ograje ter za morebitne krivce za postavitev ograje, ki se uporablja, kot orodje za ubijanje in mučenje prostoživečih živali podalo kazenski pregon.

V obrazložitvi smo navedli, da nekateri vztrajajo, da živali ne morejo imeti pravic preprosto zato, ker ne morejo imeti dolžnosti, čeprav to velja tudi za nekatere družbene skupine, katerim kljub neodgovornosti pripada pravni zastopnik. Drugi zagovarjajo mnenje, da dodelitev pravic za zaščito živali ni potrebna, saj zadošča, da obveznosti glede ravnanja z živalmi predpiše ljudem, skupaj s sankcijami v primeru kršitve. Če bi to držalo, ne bi imeli ne slaboumni ljudje, ne majhni otroci nikakršnih zakonskih pravic. Slednji namreč ne sprožijo postopkov neposredno po lastni pobudi, marveč skozi dejanja zastopnikov ali odvetnikov, ki so pooblaščeni, da govorijo v njihovem imenu. Zato lahko tudi sama žival uveljavlja svojo pravico skozi delegirana dejanja človeškega zastopnika, ki govori v njenem imenu in v njen prid. Z živalmi moramo ne le ravnati humano, ampak tudi moramo tako ravnati zaradi njih samih, da je tako ravnanje nekaj, kar jim dolgujemo, nekaj kar je mogoče v njihovem imenu izterjati, s tem jim dodelimo pravice na podlagi »naravnega prava«. Le to obstaja izven in ne glede na družbeno pravo in pravno ureditev posamezne države.

Na teh osnovah temelji tudi SVETOVNA DEKLARACIJA O PRAVICAH ŽIVALI, ki so jo razglasili na sedežu Organizacije združenih narodov za znanost, umetnost in kulturo UNESCO v Parizu leta 1978. Deklaracija o pravicah živali med drugim poudarja spoštovanje živali, prepoveduje vsako mučenje, zahteva strogo zakonodajo s področja varstva živali v prepričanju, da ima sleherna žival svoje pravice in da zanikanje teh pravic vodi človeka do tega, da dela zločine proti naravi in proti živalim,  da je spoštovanje načela , da imajo vse živalske vrste pravico do življenja, temelj sožitja človeštva na Zemlji.

Konvencija o biološki raznovrstnosti (1992) je prvi globalni predpis, ki je celovito zajel ohranjanje biotske raznovrstnosti na svetovni ravni in trajnostno rabo naravnih virov. Glavni cilj je vključevanje načel varstva trajnostnega razvoja v politike držav, v vse njihove sektorje, medsektorsko sodelovanje in izmenjava ter enakomerna porazdelitev naravnih virov.

Glavni cilji Bernske konvencije (1982) so ohranitev prosto živečega rastlinstva in živalstva ter njunih naravnih življenjskih prostorov, še posebej tistih vrst in življenjskih prostorov, katerih ohranitev zahteva sodelovanje med državami ter spodbuja takšno sodelovanje. Poseben poudarek pa je namenjen zelo ogroženim vrstam, vključno z zelo ogroženimi in ranljivimi selivskimi vrstami.

Ob vstopu v Evropsko unijo je morala tudi Slovenija s področja varovanja narave in njenih bitnosti sprejeti in ratificirati številne mednarodne konvencije, ustrezno uskladiti kmetijsko, gozdarsko, lovsko, okoljevarstveno in druge politike. V Sloveniji je nekaj splošnih pravnih aktov, ki izrecno govorijo o živalih, med drugim:

Ustava Republike Slovenije, ki v 4. odstavku 72. člena določa, da varstvo živali pred mučenjem določa zakon

Zakon o varstvu okolja, ki v 5. členu določa, da se pri sprejemanju raznih državnih in občinskih aktov kot merilo upošteva tudi zdravje in počutje živih organizmov

Zakon o ohranjanju narave, ki v 14.členu določa, da je rastline in živali prepovedano namerno, brez opravičljivega razloga ubijati, poškodovati, odvzemati iz narave ali vznemirjati

Zakon o zaščiti živali, ki v 1.členu določa odgovornost ljudi za zaščito živali, to je zaščito njihovega življenja, zdravja in dobrobiti…                        v 2. členu določa, da je zaščita živali po tem zakonu dolžnost vseh pravnih in fizičnih oseb, ki so v kakršnemkoli odnosu do živali, zlasti pa še skrbnikov živali; lokalnih skupnosti in države; veterinarskih, živinorejskih, znanstveno-raziskovalnih in pedagoških zavodov; lovskih, kinoloških in drugih organizacij, ki združujejo rejce živali; društev proti mučenju živali in drugih društev, ki so se ustanovila za uveljavljanje in izvajanje deklaracije o pravicah in zaščiti živali.  V 3. členu jedoločeno, da nihče ne sme brez utemeljenega razloga povzročiti živali trpljenja, bolezni ali smrti. 4. člen  določa kaj je mučenje živali – vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi njenemu zdravju. V 5. členu je med drugim navedeno kaj je trpljenje živali,  to so bolečine, strah, poškodbe, pohabljenje, degeneracija, hiranje ali obolevanje ter čezmerno nepotrebno vznemirjanje, ki jih povzroči človek.

Od tožilstva pričakujemo, da bo ovadbo obravnavala nepolitično, saj naj bi zakonodaja RS veljala za vse državljane v državi Sloveniji, ne glede na politično funkcijo, ki jo posameznik upravlja.

VLADA SLOVENIJE ODNOSNO ODGOVORNE OSEBE S POSTAVLJANJEM BODEČE ŽICE NA MEJE KRŠI VSA ZGORAJ NAVEDENA DOLOČILA MEDNARODNEGA IN NACIONALNEGA PRAVA, ZA KAR JE KAZENSKO ODGOVORNA!

PUSTIMO MATERI NARAVI VSAJ ŠE MALO DOSTOJANSTVA

ograja1

ograja2

 
– AAG je okoljska NVO in deluje v JAVNEM INTERESU, 

brez državnih subvencij – Podprite naše deloPredogled slike

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2015-12-19 11:45:03 (Dec 19, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
Predavanje – Voda v kraškem podzemlju
PETICIJA PROTI OGROŽANJU VIRA ZDRAVE PITNE VODE V LJUBLJANI!
Javni poziv predsedniku države RS in prijava nezakonite gradnje kanala C0 državnim organom
Prejeli smo: Moč civilne družbe premagala kapital in preprečila terminale
PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE – ALI JE ZGODBA RES KONČANA?
Kaj je energetska revščina
AAG podal v imenu krajanov Četrtne skupnosti Polje Mestne občine Ljubljana več pritožb
AAG podal pritožbe za projekt MOL za kanal Co na EU institucije
Pripombe AAG na NOV–DOPOLNJEN “osnutek Uredbe o skladiščenju trdnih gorljivih odpadkov na prostem”
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
December 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj