Strupene školjke ostajajo v morju, v ribarnicah nekaj časa na voljo le uvožene

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2015-11-07 ob 08:47:03

Mojca Marot – Dnevnik

7. november 2015

Uprava za varno hrano je v začetku meseca pri nadzoru v školjčiščih na Debelem rtiču, v Seči in Strunjanu izmerila presežene mejne vrednosti toksinov v živih školjkah, zato je do nadaljnjega prepovedala njihovo prodajo in uživanje.

Fotografije » 2/2

  • Školjke absorbirajo vse strupene snovi v vodi in zato postanejo strupene tudi same. (Foto: AAG)
  • Lani se je prvič v zadnjih petih letih zgodilo, da uprava za varno hrano ni začasno zaprla nobenega školjčišča zaradi preseženih vrednosti toksinov. (Foto: Luka Cjuha)

Če bi zaužili klapavice, ki vsebujejo preveč toksinov, bi to lahko pri večini ljudi povzročilo tudi hujše prebavne motnje. Zato so inšpektorji uprave za varno hrano v začetku tega meseca tri naša školjčišča na Debelem rtiču, v Seči in Strunjanu, kjer so zaznali preveč nevarnih toksinov, začasno zaprli. Naše klapavice bodo tako do nadaljnjega ostale v morju, a ponudba v ribarnicah ne bo zato nič manjša. Že zdaj namreč večinoma prodajajo uvožene školjke iz Hrvaške, Italije in Španije.

Školjke se v glavnem prehranjujejo s fitoplanktoni, tako gojene kot prosto živeče školjke pa v sebi zadržijo delce hrane, med drugim tudi strupene mikroalge. »Te se po prehranjevalni verigi prenesejo naprej do človeka, ko jih zaužijemo, pa lahko povzročijo različne zdravstvene težave,« pojasnjujejo na upravi za varno hrano. Škodljive so tako surove kot tudi kuhane školjke, svarijo strokovnjaki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. »Prebavne motnje se pojavijo približno štiri ure po zaužitju okuženih školjk. Znaki so driska, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in tresavica, ki pa so običajno blagi, zato jih pacienti in tudi zdravniki pogosto pripišejo drugim vzrokom,« pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Pojava se ne da predvideti vnaprej

Irena Fonda, direktorica portoroškega podjetja Fonda, ki upravlja školjčišča v Piranskem in Strunjanskem zalivu, pravi, da gre v tem primeru za naravni pojav, s katerim se lastniki gojišč srečujejo skoraj vsako leto. »Do tega pride ob cvetenju določene vrste planktonske alge. Gre za male planktone, s katerimi se školjke hranijo. V obdobju, ko se ta specifična vrsta alge pretirano razmnoži, pa lahko školjke vsebujejo preveč toksinov, ker jih tako hitro, kot jih proizvajajo, ne uspejo prebaviti in spremeniti v koristne proteine. Školjke namreč vase posrkajo vse dobro in tudi slabo, kar jih obdaja,« razloži Fondova. Pravi, da gojitelji školjk tudi sami redno izvajajo nadzore. A če so še tako izurjeni in izkušeni, tega pojava ne morejo predvideti vnaprej. Školjčišča pa lahko ponovno odprejo šele, ko sta dve zaporedni testiranji na toksine negativni. Kot še dodaja Fondova, pa tak ukrep, za katerega se nikoli ne ve, kako dolgo traja, gojiteljem povzroča nemalo škode, saj so tudi potrošniki ob opozorilih uprave za varno hrano nemalokrat zmedeni, nekateri pa tudi prestrašeni.

Tudi onesnaženost je lahko kriva

V upravi za varno hrano priznavajo, da bi bilo za množenje toksičnih mikroalg lahko krivo tudi onesnaženo morje. Da so zanj krivi predvsem izpusti iz Italije, že leta opozarjajo v društvu Alpe Adria Green. A odgovorni po njihovih besedah ves čas zagotavljajo le, da je naše morje čisto, emisije v zraku pa pod mejnimi vrednostmi. »Na naša opozorila tako praktično ne reagirajo,« pravi predsednik društva Vojko Bernard, ki opozarja, da se blizu školjčišča na Debelem rtiču nahaja tudi mladinsko zdravilišče za otroke, na drugih dveh lokacijah pa sta krajinska parka. Kot dodaja, pa ravno školjke najbolj natančno razkrivajo stopnjo onesnaženosti morske vode. »Školjke absorbirajo vse strupene snovi v vodi in zato postanejo strupene tudi same,« opozarja Bernard. In dodaja, da okoljevarstveniki nenehno opozarjajo tudi na veliko število divjih odlagališč odpadkov na Obali. Problematično je predvsem divje odlagališče na italijanski strani v bližini Debelega rtiča, pa tudi izpusti škodljivih snovi v morje, ki se vrstijo že leta in škodijo morskemu ekosistemu.

NAMENITE 0,5% DOHODNINE, NAMESTO DRŽAVI, ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

AAG je okoljska NVO in deluje v JAVNEM INTERESU brez državnih subvencij – Podprite naše delo

Predogled slike

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2015-11-07 08:47:03 (Nov 07, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj