Alpe Adria Green s protestom pred DZ proti gradnji terminalov v Tržaškem zalivu

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2009-11-09 ob 14:39:30

 

Ljubljana, 09. novembra (STA) - Mednarodno okoljsko združenje Alpe Adria Green (AAG) je danes pred poslopjem DZ pripravilo protestni shod, s katerim želi politiko opozoriti, naj se čim prej odloči o stališču do postavitve terminalov v Tržaškem zalivu. Protestniki so znova opozorili, da so plinski terminali ekološka bomba in za Slovenijo nesprejemljivi.

 

slovenija 09.11.09, protest, plinski terminal, protestni shod proti izgradnji plinskih terminalov v Trzaskem zalivu, ki ga pripravlja Mednarodno zdruzenje Alpe Adria Green v sodelovanju z Zvezo za varstvo okolja Slovenije; foto_ anze petkovsek

Protestnega shoda se udeležuje okoli 15 predstavnikov slovenskih in italijanskih okoljevarstvenikov in Mladi forum SD, podporo pa je prišel izreči tudi poslanec Zaresa Franci Kek. Ta je pojasnil, da danes od vlade pričakuje, da zaščiti kakovost življenja slovenskih državljanov.

getfoto3.php

Kot je ob robu protestnega shoda povedal predsednik AAG Vojko Bernard, bo Evropska komisija njihovo pritožbo, ki so jo poslali proti gradnji terminalov, po vsej verjetnosti obravnavala prednostno. Nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko pa je izpostavila, da so plinski terminali okoljski, varnostni in politični problem.getfoto4.php

Bernard, ki sta ga spremljala italijanski predstavnik v AAG Roberto Giurastante in Slovenka, ki živi v Italiji, tudi predstavnica AAG, Nevia Babič, je predsedniku DZ Pavlu Gantarju izročil memorandum, s katerim DZ pozivajo, naj se odločno izreče proti gradnji plinskih terminalov.

getfoto5.php

Gantar je ob prejemu memoranduma ocenil, da je slovenska vlada o omenjeni problematiki doslej ukrepala "razmeroma ustrezno". Če bo v prihodnje vlada pokazala omahovanje, Gantar ne izključuje možnosti, da se bo parlament na to temo tudi sestal. Gantar bo sicer DZ obvestil o pobudi, ki jo je danes prejel s strani AAG, zaenkrat pa obravnava o tej problematiki v DZ ni predvidena.

getfoto6.php

Kot je pojasnil, sta Slovenija in Italija članici EU, obe pa zavezuje skupna okoljska zakonodaja. Vlagatelj projekta v Italiji mora po njegovem mnenju slovenski strani izročiti vse dokumente, ocene in presoje, ki so pri tem potrebne.

getfoto7.php

Vse raziskave o takšnih projektih, kot sta postavitev plinskega terminala na kopnem v Žavljah in v Tržaškem zalivu, so po Gantarjevem mnenju dobrodošle. Ob tem pa je izrazil dvom, da je takšen objekt v Tržaškem zalivu resnično okoljsko sprejemljiv.

getfoto8.php

"Osebno ocenjujem, da ne en ne drug projekt v razmerah in dimenzijah kot sta načrtovana, nista primerna," je povedal. Gantar pričakuje, da bosta slovenska in italijanska stran jasno postavili zahtevo, da mora presoja teh stvari potekati v skladu z evropsko zakonodajo.

getfoto9.php

Potem ko je predstavnike AAG sprejel Gantar so se sprehodili do italijanskega veleposlaništva, kjer pa jih niso sprejeli. Tako so memorandum izročili policistu pred veleposlaništvom.

 

Problematika gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in na kopnem v Žavljah pri Trstu že dlje časa buri duhove v politični in civilni sferi Italije in Slovenije. Medtem ko je gradnja terminalov v strateškem interesu Italije, pa za Slovenijo takšni projekti niso sprejemljivi z vidika čezmejnih okoljskih vplivov.

Omenjena tema bo v ospredju današnjega zasedanja koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije, ki bo popoldne na Brdu pri Kranju.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=imCZTWHPoM4&hl=en&fs=1&&hl=en]

 

ODPIRA SE ŠE DRUGA “FRONTA” NA JADRANU

INVESTITORI SVE NERVOZNIJI

'Curi' vrijeme za LNG terminal

tportal arhiva

Datum objave_
09.11.2009 10_31

Autor: L. Filipović

Povećaj veličinu slova
Smanji veličinu slova

Pošalji prijatelju
Ispiši stranicu

Projekt izgradnje hrvatskog terminala za ukapljeni naftni plin (LNG) nalazi se na prekretnici. Ako se stvari uskoro ne ubrzaju, dolazi u pitanje početak rada planiran u 2014, izjavio je za Ruters predstavnik stranih investitora

'Još uvijek je moguće da ispoštujemo rokove, ali to je sve veći izazov', rekao je Michael Mertl, generalni direktor konzorcija Adria LNG.
Konzorcij trenutačno čine njemački E.ON Ruhrgas, austrijski OMV, francuski Total i slovenski Geoplin. Više od godinu dana čeka se da im se pridruže i predstavnici s hrvatske strane, i to Ina, HEO i Plinacro, sa zajedničkim udjelom od 25 posto.
IZBOR NOVOG MINISTRA KOČI PROJEKT

Jasmina Dječević/Cropix

Michael Mertl

'Bez njih ne možemo pripremati komercijalne ugovore. Ističe nam vrijeme ako želio postati operativni 2014. U ovom trenutku nemamo nikakvih naznaka kad će nam se pridružiti', požalio se Mertl.
U konzorciju se boje da će čitavu stvar još više oduljiti izbor novog ministra gospodarstva. Također, neki procjenjuju da Ina namjerava napustiti plinski biznis što znači da bi se povukla i iz LNG projekta.
Planirana vrijednost ulaganja u terminal na Krku je 800 milijuna eura, bez plinovoda. S plinovodima bi ulaganje moglo dosegnuti milijardu eura.
Domaća trojka zasad oklijeva, jer se ne mogu dogovoriti o raspodjeli udjela. Veći postotak znači da će netko snositi veće troškove gradnje, od ukupno oko 250 milijuna eura, koliko bi trebala pokriti hrvatska strana. U ovom trenutku nijedna tvrtka ne raspolaže dovoljnom količinom novca za takvo ulaganje.

ZAVRŠENA STUDIJA O UTJECAJU NA OKOLIŠ

Sredinom listopada završena je Studija o utjecaju na okoliš, koja sadrži više od 800 strana, a njezin zaključak je da će LNG na Krku imati prihvatljiv utjecaj na okoliš, bez zagađenja mora i zraka. Zanimljivo je to što je čitava studija dostupna na stranicama konzorcija Adria LNG, što je presedan.
'Dosad je studije objavljivalo ministarstvo gospodarstva, i to u skraćenom obliku. Iz toga ste mogli iščitati samo zaključke, ali ne i algoritme na osnovi kojih su oni izvedeni. Zbog toga pozdravljamo ovaj potez', rekao je za tportal Vjeran Piršić iz udruge Ekokvarner.
Za 19. studenoga, u Omišlju je najavljena javna rasprava na kojoj svi zainteresirani mogu dati primjedbe na studiju.
SEDAMDESET TONA VARIKINE PROTIV ŠKOLJKI I ALGI
Za Piršića je sporno to što će iz postrojenja dnevno izlaziti 58,5 tisuća kubika pothlađene vode za pet stupnjeva Celzijevih. Isto tako, za odstranjivanje školjki i algi s dijelova pod morem godišnje će se koristiti oko 70 tona varikine. Također, predviđeno je razbijanje podvodnog brijega ispred budućeg priveza za brodove, površine 12.000 metara kvadratnih.
'Mislim da su neki dijelovi studije nategnuti. Zbog toga ćemo angažirati eksperta koji će provjeriti sve sporne navode. Bit ćemo spremni za javnu raspravu', zaključio je Piršić.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2009-11-09 14:39:30 (Nov 09, 2009)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
AAG je podala kazensko ovadbo zoper ARSO v primeru “okoljska škoda–LAZE, Kranj”
Pripombe AAG na osnutek nacionalnega programa varstva okolja
Vlada RS zahteva odgovor na odprto pismo AAG v zvezi z problematiko LAZE – KRANJ
EKOLOGIJA d.o.o. umaknila vlogo na ARSO za pridobitev OVS
AAG podal pripombe na Osnutek Odloka o ukrepu odvzema rjavega medveda in volka iz narave
OKROGLA MIZA: OMEJITVE MOTORNEGA PROMETA V NARAVOVARSTVENO ZAŠČITENIH OKOLJIH ( TNP)
VABILO NA OKROGLO MIZO: OMEJITVE MOTORNEGA PROMETA V NARAVOVARSTVENO ZAŠČITENIH OKOLJIH ( TNP)
EKO PATRULJA AAG V TNP
Naredite mi to deželo enotirno!
Bomo razprodali tudi osnovne pravice?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj