Tiskovna konferenca – vložitev tožbe na Upravno sodišče v Rimu

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2009-11-19 ob 10:00:00

AAG org.

ALPE ADRIA GREEN

e-mail: alpeadriagreen@gmail.com , address_ Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija

GSM : 051 311 450 ,http://alpeadriagreen.bravehost.com/ Blog: http://gezslo.spaces.live.com/

Datum: 05.11.09

ZADEVA: Predstavitev pritožbe na upravno sodišče zaradi uplinjevalnika v Žavljah

V petek 13. novembra je članica AAG Greenaction Trasnational, ki jo zastopa odvetnik Peter Mocnik, priglasila pritožbo na Upravno sodišča dežele Furlanija-Julijska krajina proti projektu uplinjevalca dužbe Gas Natural v tržaškem industrijskem pristanišču. Akt sta podpisala Roberto Giurastante, predsednik okoljevartvenega združenja, in novinar Paolo G. Parovel kot državljan, v okviru AAG.

Na predstavitvi, ki bo v četrtek, 19. novembre 2009 ob 11 uri v Ljubljani, v prostorih Svetovnega Slovenskega Kongresa na Cankarjevi 1 v IV nadstropju ( vhod za trgovino NAMA ) bo odvetnik Peter Močnik predstavil vsebino pritožbe. Le-ta oporeka legitimnost pozitivnega mnenja projektu, ki ga je izdala Tehnična komisija za oceno vpliva na okolje italijanskega ministrstva za okolje. Na tej podlagi je slednje izdalo soglasje. Nelegalen sestav omenjene komisije je že prepoznalo tudi Upravno sodišče pokrajine Lazio.

Integralni tekst pritožbe bo predan tudi predsednikom države, vlade in državnega zbora republike Slovenije, da ga lahko koristijo v pogajanjih z italijanskimi sogovorniki.

Obveščamo, da so se na Upravno sodišče Furlanije-Julijske krajine pritožili skupaj še občini Dolina in Milje in posebej še MO Koper, kar je prva taka zadeva po vstopu Slovenije v Evropsko skupnost. Organizaciji WWF in Lega ambiente sta se pritožili na upravno sodišče v Laziu, kjer imata svoj nacionalni sedež.

AAGse zahvaljuje vsem donatorjem, tudi anonimnim, ki so omogočili, da se je sprožil prvi sodni proces proti vladi sosednje države. Obenem naprošamo vse okoljsko osveščene državljane, ustanove in podjetja, da bi nam še stali ob strani, saj je to šele prva instanca izčrpljojoče procedure. Do sedaj smo zbrali 5000 evrov od potrebnih 20000 evrov, da se lahko pritožimo še na EU sodišče. Prispevke še vedno zbiramo na TTK_ SI 0510-0801-1891-125

Dostavljeno:

Medijem

Vladi Republike Slovenija

Predsednik AAG

Vojko Bernard

 

AAG org.

ALPE ADRIA GREEN

adderess: Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija

e-mail: alpeadriagreen@gmail.com , GSM :051 311 450

WWW: http://alpeadriagreen.bravehost.com Blog: http://gezslo.spaces.live.com/
TTK:SI-0510-0801-1891-125

Datum: 19.11.2009

Zadeva: Povzetek za medije argumentov tožbe, ki jo je Greenaction Transnational (AAG) podala Pokrajinskemu Upravnemu Sodišču Furlanije Julijske Krajine proti dekretu, s katerim je italijanska vlada odobrila projekt uplinjevalnika družbe Gas Natural v tržaškem industrijskem pristanišču (Žavlje).

Gre za dekret in projekt, ki ju je italijanska vlada predložila tudi slovenski vladi in zanju zagotovila, da sta pravilna s tehničnega in pravnega vidika.

  1. Tehnično komisijo za ocenjevanje vplivov na okolje in strategijo italijanskega Ministrstva za okolje, ki je izdalo končno mnenje glede projekta, je Pokrajinsko Upravno sodišče dežele Lazio razsodilo za nezakonito »ab origine«. Komisija je torej bila neveljavna.
  1. Dekret, s katerim je komisija izdala pozitivno mnenje, ni upošteval, da bi pred izdajo

morali biti izpolnjeni pogoji preverjanja in izpopolnjevanja. Dekret torej ne bi smeli izdati in ne moremo ga obravnavati kot veljavnega.

  1. Niso upoštevane kršitve evropskih norm za nevarne naprave ( direktiva »Seveso« bis

96/82/CEE in direktiva 2003/105/ CEE pri kontroli nevarnosti nesreč pri ravnanju z nevarnimi snovmi).

  1. Projekt ne vsebuje, oziroma ponareja, bistvene podatke kot so_ globina in temperatura

na območju, kjer naj bi se nahajal uplinjevalnik, termično in kemično onesnaževanje voda, ki bi jih uporabljali za vnos v napravo in izpust v morje, bližina ostalih nevarnih industrij, realnih (nerešljivih) problemov varnosti v primeru nesreč ali atentatov, povezovalnega plinovoda na omrežje za raznašanje plina.

     5.    Bistveni sestavni deli študije o projektu so splošni in jih ni podpisalo tehnično osebje, 

ki je za to odgovorno.

Zaključki: glede na zgoraj navedeno mora Pokrajinsko Upravno sodišče izpodbijani dekret razveljaviti. Nemogoče je razumeti, kako lahko italijanske oblasti izjavljajo, tako v Italiji kot v Sloveniji, da je to tehnično in pravno pravilen akt. 

-- 

Predsednik Alpe Adria Green
Vojko Bernard

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2009-11-19 10:00:00 (Nov 19, 2009)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj