IZJAVA ZA JAVNOST - ŠE VEDNO TVEGAMO Z POSTAVITVIJO PLINSKEGA TERMINALA V ŽAVLJAH!

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2014-02-28 ob 08:25:44
V KOLIKOR  DO 19 MARCA LETOS ITALIJANJSKO MINISTRSTVO ZA OKOLJE ODLOKA NE PODPIŠE, ŠPANSKA GAS NATURAL LAHKO PONOVNO PRIDOBI AVTORIZACIJO GRADNJE PROJEKTA, TOKRAT S POMOČJO DEŽELNEGA UPRAVNEGA SODIŠČA (TAR) LACIJA .

Tipična italijanska zmešnjava, ali še kaj hujšega? Projekt terminala španske Gas Natural, v pristaniški coni v Žavljah pri Trstu visi na nitki, a ni še izbrisan. Po ponovnem odprtju preiskave Valutazione Impatto Ambientale (VIA- Presoja vpliva na okolje ), za katero se je minister za okolje Corrado Clini,  odločil 27. decembra 2012 na zahtevo predsednika tržaškega pristanišča Marine Monassi, se je 18. aprila 2013  Ministrstvo za okolje določilo za odložitev istega za obdobje šestih mesecev. V tem času naj bi družba, ki predlaga projekt (Gas Natural ) poiskala in nakazala alternativno lokacijo za tehnološko zastareli plinski terminal.

Poglobljena preiskava vpliva na okolje, je  prikazala dejansko nezdružljivost prve izbrane lokacije (v samem centru industrijskega pristanišča, ob strateško zelo važnem terminalu naftovoda  za Srednjo Evropo) s komercialnim razvojem tržaškega pristanišča. Prav tako so prišle na dan izredno pomembne in v prvi preiskavi podcenjene problematike glede varnosti, za katere je bilo prvič oddano pozitivno mnenje. V luči teh novih podatkov je vsakomur postalo težko podpirati izdelavo nekega plinskega terminala v neposredni bližini najpomembnejšega naftnega terminala Sredozemlja, čigar posli stalno vztrajno naraščajo in je obenem strateškega pomena za države Srednje Evrope.

Plinski terminal bi poleg tega močno oškodoval še prekladanje kontejnerjev (tudi ta v naraščanju) in s tem opravil veliko izgubo za pristanišče. Iz varnostnih razlogov bi pravzaprav celotno pristanišče utrpelo škodo,  saj varnostne potrebe dveh terminalov goriva, bi močno ovirale vsako drugo pristaniško dejavnost. Ob izteku roka šestih mesecev (18. oktobra 2013 ) družba Gas Natural ni predstavila zahtevane integracije, temveč je ministrski odlok prekinitve ovrgla na Deželnem Upravnem Sodišču Lacija (TAR).

Od samega začetka bi Italijanski Italijanjski Minister za okolje moral podpisati odlok o razveljavitvi okoljske primernosti projekta in s tem dokončno zapreti vprašanje. Vendar novi Italijanski Minister za okolje Orlando akta ni podpisal, DUS Lacija pa bo  19. marca 2014 pričel z obravnavo naroka za preklic ministrske prekinitve. In ker se je v tem času  vlada Italije zopet spremenila, vsi prebivalci Tržaškega zaliva tvegajo, da novi Italijanski Minister za okolje odloka ne bo podpisal pred začetkom  sodbe.

Skratka: če DUS Lacija prekliče prekinitev skladnosti z okoljem – okoljevarstvenega dovoljenja,  Gas Natural lahko z gradnjo nevarnega plinskega terminala v Žavljah nadaljuje, kljub nasprotovanju Slovenije!

Predsednik Alpe Adria Green_
Vojko Bernard

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fqRBKODMM2Q&w=448&h=252&hd=1]

NASTANEK FOSILA PRIHODNOSTI–PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vwGefOQS2kE&w=448&h=252&hd=1]

ŠOKANTNO SPOROČILO SE SLIŠI IZ ŠKOLJKE–PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE

Trieste[1]

40 let od terorističnega napada na nafni terminal v Trstu - Žavlje

glava aag

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2014-02-28 08:25:44 (Feb 28, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj