Akumulacija na Pokljuki Po pravnomočni odločbi za rušenje SZS nima rešitve za črno gradnjo

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2014-02-07 ob 15:50:39
DELO 07.02.2014

Rudno polje na Pokljuki – Na smučarski zvezi Slovenije tudi po več kot teden dolgem premisleku niso povedali, kaj bo z akumulacijskim bazenom na Rudnem polju, saj je odločba inšpektorata za promet, energetiko in prostor, ki nalaga njegovo zmanjšanje, pravnomočna.

Na podlagi inšpekcijske odločbe bi morala SZS zmanjšati vodne površine in globino akumulacije bazena. Bazen z zmogljivostjo 5478 kubičnih metrov je črna gradnja, saj je približno trikrat večji od dovoljenih (in projektiranih) 1400 kubičnih metrov, za kakršnega so sicer pridobili gradbeno dovoljenje. Stroške sanacije bi nosila SZS, ki bi bazen po odločbi morala odstraniti sredi septembra lani, a takrat odločba še ni bila pravnomočna; to je postala šele s sodbo upravnega sodišča, kjer je SZS sprožila upravni spor. Kako se bo postopek nadaljeval in ali bodo bazen porušili v izvršilnem postopku, na inšpekciji niso povedali.

akumolacisko jezero - rudno polje

Zaviti v molk


Na SZS smo že pred tednom dni naslovili vprašanje, kako bodo izpolnili inšpekcijsko odločbo in kdaj. Poslovni direktor SZS Andraž Kopač nam je takrat obljubil odgovore direktorja zveze Jurija Žureja »čez pet minut«, pa jih do danes še nismo dobili. Prav tako ni znano, kaj bo zmanjšanje bazena pomenilo za zasneževanje biatlonskega centra na Rudnem polju, kjer tekmovanja za svetovni pokal običajno organizirajo decembra (tokrat bo marca), ko zaradi pomanjkanja naravnega snega potrebujejo precej vode za izdelavo kompaktnega snega. Pred časom je nekdanji vodja zbora za biatlon pri SZS Peter Zupan napovedoval, da bodo morali, če bodo akumulacijski bazen zmanjšali, vodo na Pokljuko za zasneževanje dovažati s kar 500 tovornjaki.

rudno polje - akumolacija 2

Okoljevarstveniki zadovoljni


Okoljevarstveniki so z inšpekcijsko odločbo zadovoljni, saj temelji na zakonu o TNP, ki prepoveduje gradnjo površinskih vodnih zbiralnikov, razen za napajanje živine. Kot praviVojko Bernard iz nevladne organizacije Alpe Adria Green, se bojijo, da bodo na SZS legalizacijo bazena dosegli »po korupcijski liniji«. »SZS lahko doseže, kar hoče. Tudi če se sprejme zakon, se dela drugače.« S tem je namignil na možnost, da bi na SZS bazen legalizirali tako, da bi ga registrirali kot požarnega, kar so napovedali pred časom. Jože Smole iz gasilske zveze Bled-Bohinj je potrdil, da so SZS dali podporo za tak načrt, saj je požarne vode na Pokljuki ob požarih malo.

Na SZS pa nismo izvedeli, ali so že zahtevali izdajo okoljevarstvenega soglasja za požarni bazen. Kopač je pred časom zatrjeval, da ga bodo dobili in ga uporabili kot podlago za pridobitev gradbenega dovoljenja za bazen, kakršen je bil zgrajen.

Bazen je črna gradnja, saj je trikrat večji od dovoljenih 1400 kubičnih metrov, za kakršnega so pridobili gradbeno dovoljenje.

Blaž Račič

http_//www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_H-2Ugk5tes#t=42

aag - celota

AAG SODELUJE V FEBRUARJU V AKCIJI “OBJEM TOPLINE”–GLASUJTE ZA NAS – ŠT6

S pomočjo zbranega denarja bomo izvedli akcijo osveščanja otrok o pomembnosti varovanja gozda, spoštovanja gozdnih prebivalcev in postavljanja odnosa do odlaganja in ločevanja odpadkov ter druge akcije za ekološko osveščanje in “PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!!!

KAJ SMO MI STORILI KLJUB OPOZORILOM, DA NAŠA RAVNANJA VPLIVAJO NA PODNEBNE SPREMEMBE, SMO OBČUTILI V TEH DNEH. AAG SE JE ŽE PRED LETI ODLOČIL, DA MORE EKO OSVESTITI NAŠE OTROKE, DA NE BODO PONOVILI ISTE NAPAKE KOT JO JE NAREDILA NAŠA GENERACIJA!!!

Povezava;

http://objemtopline.dormeo.net
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2014-02-07 15:50:39 (Feb 07, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj