Na okrogli mizi o pomenu varnosti pri izbiri turistične destinacije

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2013-04-27 ob 09:36:07

image


http://www.primorska.info/novice/21607/na_okrogli_mizi_o_pomenu_varnosti_pri_izbiri_turisticne_destinacije

Novice | Družba | Južna Primorska

Na okrogli mizi o pomenu varnosti pri izbiri turistične destinacije


Turisti vse bolj gledajo na varnost in ekološko čistost, zato bodo imele v prihodnje prednost destinacije, ki bodo skrbele za ta vidika, je ob robu okrogle mize v Portorožu poudaril Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede.


Portorož, 25. 04. 2013 ob 9_21, STA

(foto: Manuel Kalman)

Direktor TZ Portorož Jadran Furlanič opozarja, da bi morali več delati na percepciji naše države kot varne destinacije.

Ob robu okrogle mize, ki je potekala v Portorožu v okviru posveta o varnosti v turizmu - slednjega organizira Policijska uprava Koper v sodelovanju s Hoteli Bernardin in Fakulteto za turistične študije -, je Dobovšek za STA poudaril, da se bo turist, ki se bo počutil varnega, odločil za takšno destinacijo, se tja vračal in bo skrbel tudi za to, da se bodo tja vračali njegovi otroci.

Svetovni trendi po njegovih besedah kažejo, da turisti izbirajo vedno bližje destinacije in ekološko čiste države. "Države, ki imajo prednost v bodoče, so tiste, ki bodo skrbele za ekološko varnost," je prepričan. Med vidiki, na katere gledajo turisti, je izpostavil tudi varnost pred vsemi oblikami organiziranega kriminala - od uporabe orožja do izsiljevanja, od igralništva in prostitucije do prodajalcev na črno, beračev, vsiljivcev in žeparjev.

Turist bo tako stavil na destinacijo, "kjer bo opazil, da ne bo korupcije, neformalne ekonomije - da bo moral podkupovati, da bo ustrezno postrežen - in kjer bodo ljudje, ki bodo delali v teh hotelih in drugih turističnih objektih, zaposleni legalno", je prepričan Dobovšek.

Slovenija je po njegovih besedah v primerljivih analizah zelo dobro ocenjena kot zelo ekološko čista država. Po Dobovškovem mnenju pa moramo več narediti na sami promociji, da bodo turisti vedeli, kaj ponujamo in kako varna in čista država smo.

Na problem percepcije naše države kot varne destinacije v očeh tujih gostov opozarja tudi direktor Turističnega združenja Portorož Furlanič. Značilen primer je po njegovem mnenju Italija, kjer imajo v obmejnem pasu eno podobo o nas, v Milanu spet drugo, spet drugačno pa na jugu države. Zato pozivajo državo, naj sprosti nekaj sredstev tudi za izdelavo analiz o tem, kako nas drugi vidijo.

Furlanič je namreč prepričan, da je dojemanje o varnosti tako kot sama prepoznavnost naše države dokaj slaba. Kot pojasnjuje, turisti šele skozi prepoznavnost Slovenije lahko ugotovijo, da je naša država tudi varna.

Za varnost pred lokalnimi onesnaževalci je po njegovem mnenju dobro poskrbljeno, drugače pa je z načrti o umestitvi plinskega terminala v Tržaškem zalivu, ki še niso povsem zamrli. Plinski terminal na takšni lokaciji bi, tako Furlanič, "enostavno zaprl vse hotele, enostavno se o turizmu ne bi več govorilo, ne glede na investicije države".

Vaš vzdevek

Komentar

Pošiljam komentar ...

Obiskovalce strani spodbujamo k razpravi, vendar jih hkrati obveščamo, da so komentarji moderirani. Neprimerni, žaljivi in taki, ki vsebujejo sovražni govor bodo odstranjeni.
V izogib zlorabam uporabniškega imena priporočamo, da komentirate prijavljeni. V kolikor nimate uporabniškega imena še nimate, se registrirajte.
Komentarji

ALPE ADRIA GREEN 27. 04. 2013 | 08_54

Ne potrebujemo javne pohvale niti ne pričakujemo, da bodo hotelirji, občine in turistična združenja, prispevala kaj za delovanje AAG, ki iz žepov svojih članov, predvsem iz notranjosti Slovenije, financira že šest let preprečevanje izgradnje plinskih terminalov v tržaškem zalivu in s tem zanemarja druge dejavnosti organizacije. V lanskem letu, ko je odbor za peticije v EU parlamentu obravnaval naše peticije, je moral Italijanski del AAG zagovarjati slovenski del, ker nismo imeli denarja niti za potne stroške za eno osebo, da bi jo poslali v Bruselj. Prošnje za denarno pomoč smo poslali na obalne občine, hotelirje, turistične organizacije, dobro stoječa podjetja in vse druge, ki živijo od koristi dokaj ne okrnjenega našega morja in varnega okolja na tem območju. Na preko 40 poslanih prošenj nismo bili vredni niti enega odgovora.
V AAG nam ni cilj, reševati turistične prihodke tega področja, ki jih posledično tudi rešujemo, vaš cilj je varnost vseh prebivalcev na temu območju, ohranitev biodiverzitete severnega Jadrana in preživetje malih ribičev, ki bi lahko lovili ribe "brez vsebnosti živega srebra" , še naprej na tem območju. V šestih letih smo vložili 8 peticij na EU parlament, ter preko 50 pritožb na EU komisije. Zadnji dve peticiji, ki smo jih poslali na EU parlament v letu 2011 in 2012 govorita o varnosti ljudi na tem območju in ohranitvi vseh živalskih in rastlinskih vrst na tem območju, ki bi zaradi posledic delovanja terminalov izginile. V peticijah je zapisano tudi, da bi na tem območju izginilo ribištvo, turistična dejavnost in in vse druge dejavnosti povezane z turizmom in ribištvom. Ti dve peticiji je v januarju letos pričel obravnavati odbor za peticije v EU parlamentu, javna razprava v EU parlamentu pa bo verjetno v pričetku septembra, katere pa se ravno tako zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne bomo udeležili, saj smo prenehali pisati brezplodne prošnje za pomoč. Pri sestavi peticij so sodelovali tudi razni inštituti, strokovnjaki iz različnih področij ter mednarodne institucije, ki jim še vedno dolgujemo plačilo za izvedeno delo. Seznanjeni so z našim finančno situacijo in potrpežljivo čakajo na svoje zasluženo plačilo.
Zbornik o plinskih terminalih, odnosno o delu, ki ga je v to vložila AAG org. si lahko ogledate na spletnih naslovih_
Slovensko-morje.net: http_//slovensko-morje.net/?page=info&info_id=83
ZBORNIK AAG – PLINSKI TERMINALI http_//alpeadriagreen.wordpress.com/plinski-terminali/
ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK TUDI NA SLOVENSKI OBALI!
Predsednik Alpe Adria Green_
Vojko Bernard
.

Preberi 26. 04. 2013 | 20_28

Kaj pa naši politiki' Do danes še ni nihče javno pohvalil slovenski del okoljevarstvenikov, to je AAG ( NJEN ČLAN JE Grentransaction, KI VELIKO DELUJE V iTALIJI in tukaj skupaj z AAG. Do danes so samo nekaj v prazno obljubljali kako bodo podali tožbo ..itd..Sreča za vse naše vlade, ki niso nič nare

član AAG 26. 04. 2013 | 20_16

GLEDE TERMINALOM, DA NISO ŽE POSTAVLJENI V TRŽAŠKEM ZALIVU, PA GRE ZAHVALA PREDVSEM ALPE ADRIA GREEN GREENTRANSACTION, ki je član AAG in vsem članom te organizacije, ki so neumorno in z veliko odreganja delovali in zdržali vse pritiske, hude grožnje - posebno na italijanski strani , z veliko dela neumorno ozaveščali javnost, u gre zahvala tudi vsem medijem- vključno primorska.info, ki so ves čas nudili podporo in pisali o teh dogodkih, medtem pa, ko so obalni turistični velikani spalo mirno spanje medvedov in se niso nič naredili, niti najmanjše podpore v katerekoli obliki in vendar imajo od tega največ koristi. Končno Furlanič nekaj o tem pove, bolje pozno , kot nikoli!
Se non riesci a visualizzare correttamente questo messaggio, clicca qui.
www.andreazanoni.it
Andrea Zanoni, deputato al Parlamento europeo
Comunicato stampa del 26 aprile 2013
Il Ministro Clini blocca il VIA sul rigassificatore di Trieste. Zanoni_ «È il risultato del grande lavoro dei Sindaci, dell’Associazione Greenaction Transnational e dei cittadini»
Il Ministro per l’Ambiente Corrado Clini ha stoppato la Valutazione di Impatto Ambientale per l’impianto a Gas naturale liquefatto che avrebbe dovuto sorgere nel mare di Trieste perché “mancano i dati sull’impatto”. L’eurodeputato Andrea Zanoni è soddisfatto_ «La sicurezza dei cittadini deve sempre essere al primo posto. Complimenti ai Sindaci e a Greenaction Transnational che, grazie al loro impegno, hanno portato a casa un risultato importante per la salute e l’ambiente»
Il Ministro dell’Ambiente Corrado Clini, con decreto, ha bloccato il rigassificatore previsto al largo di Trieste. Nel provvedimento ministeriale vengono precisate le motivazioni per le quali la Valutazione d’Impatto Ambientale (VIA) non può essere concessa_ il quadro informativo è carente e mancano le autorizzazioni (del Viminale) previste dell’art.19 del D. Lgs. 334/1999 (c.d. “Seveso bis”), espresse sulla base di potenziali pericolosità dell’impianto; occorre un’ordinanza del ministero dei Trasporti relativa alla sicurezza della navigazione; va definita, infine, una safety zone “correlata al rischio di incidente” all’interno della struttura “ma i cui effetti si possono ripercuotere all’esterno”.
La decisione è arrivata dopo che lo scorso 5 aprile Clini aveva sospeso la VIA per 180 giorni e aveva chiesto di individuare un nuovo sito per l’altro progetto di rigassificatore, quello proposto da Gas Natural.
Nel decreto sulla proposta avanzata dalla tedesca E.On, Clini segnala che nel progetto di terminale offshore di rigassificazione del Gas Naturale Liquefatto (GNL) al largo di Trieste “mancano i dati sulle conseguenze dell’istituzione della fascia di sicurezza attorno all’ impianto”, per stabilirne la compatibilità ambientale. L’area potrebbe estendersi alla Slovenia e “potrebbe condizionare in modo rilevante il traffico marittimo nel porto di Trieste e nel golfo”.
Il Ministro dell’Ambiente ha scritto una lettera al suo omologo sloveno, Dejan Zidan, proprio perché si considerino “le problematiche ambientali dell’Alto Adriatico in un contesto unitario e allargato, che tenga conto anche della necessità di approvvigionamento e di diversificazione energetica dei Paesi rivieraschi”.
L’eurodeputato Andrea Zanoni, membro della Commissione ENVI Ambiente, Salute Pubblica e Sicurezza Alimentare al Parlamento europeo ha affermato_ «Sono molto soddisfatto per la decisione, tra l’altro inevitabile, del Ministro all’Ambiente. Il decreto è in realtà il risultato dell’impegno profuso dai Sindaci, dall’associazione ambientalista Greenaction Transnational, dalle altre associazioni e dai cittadini per fermare un progetto scellerato. Non si deve dimenticare che la sicurezza dei cittadini deve sempre essere prioritaria nelle scelte da compiere. In questo caso, era indubbio che il rischio per la popolazione e per l’ambiente fosse molto elevato. Avevo presentato un’interrogazione, in attesa di risposta alla Commissione europea, e spero che quest’attenzione abbia contribuito a fermare il progetto».
Il 26 marzo scorso, Zanoni ha presentato un’interrogazione alla Commissione europea in merito al progetto di un terminal di rigassificazione di Gas Naturale Liquefatto in località Zaule, nel porto di Trieste. L’eurodeputato ha chiesto alla Ue di sapere se e con quali procedure il rigassificatore possa essere inserito e finanziato dall’Europa tra le infrastrutture energetiche prioritarie previste e finanziate attraverso il Piano per una rete energetica europea integrata per il 2020 ed oltre, nonostante le opposizioni di cittadini, organizzazioni e Autorità. Zanoni ha chiesto inoltre di verificare se il progetto comporti violazioni alle Direttive 2012/18/UE sugli incidenti rilevanti, 2011/92/UE sulla procedura VIA con particolare riferimento all’articolo 7 e 2001/42/CE sulla procedura Valutazione Ambientale Strategica».
BACKGROUND
Nell’Adriatico nord-orientale, si fermano due tra i progetti più impattanti per il ciclo di trasporto del gas naturale. Entrambi i piani hanno trovato la ferma opposizione di parte delle istituzioni e degli ambientalisti. Contro quello terrestre presentato dalla società spagnola Gas Natural Fenosa si era mosso il governo sloveno, che mesi fa aveva minacciato di ricorrere alla Corte di giustizia europea per il progetto del vallone di Zaule, area ex Esso di Trieste, che prevedeva un terminal con una capacità di 300 mila metri cubi di metano liquefatto. Anche per questo, Clini aveva sospeso la Valutazione di Impatto Ambientale.
Mercoledì 3 aprile l’eurodeputato Andrea Zanoni componente del gruppo ALDE (Alleanza dei Liberali e Democratici Europei) e membro della Commissione ENVI Ambiente, Salute Pubblica e Sicurezza Alimentare al Parlamento europeo aveva incontrato Roberto Giurastante della Greenaction Transnational nella sede dell’organizzazione a Trieste.
Nel porto di Trieste, in località Zaule, la multinazionale Gas Natural Fenosa, attraverso la società Gas Natural Rigassificazione Italia S.p.A., aveva proposto la realizzazione di un terminale di rigassificazione di Gas Naturale Liquefatto. A questo progetto si sono opposti per motivi di danno ambientale, portuale e rischio di incidenti catastrofici i cittadini, le Ong ambientaliste, le autorità locali e della confinante Repubblica di Slovenia e la TAL, l’oleodotto transalpino che da Zaule rifornisce Germania, Austria e Repubblica Ceca.
Il Ministro italiano dello Sviluppo economico, delle infrastrutture e dei trasporti, Corrado Passera, ha sempre dichiarato alla stampa che il terminale di rigassificazione “si deve fare a tutti i costi”.
-Il progetto proposto dalla compagnia energetica spagnola Endesa (rilevata, per la parte italiana, dalla tedesca E.On) nel golfo di Trieste e in mare aperto, a 19 chilometri a ovest del capoluogo friulano dove l’acqua è profonda 24 metri, prevede che il metano liquido, una volta scaricato dalle navi, dovrebbe essere stoccato in due serbatoi. Si tratterebbe di grandi contenitori isolati termicamente, della capacità netta di 160 mila metri cubi ciascuno, equivalenti nel complesso a 192 miliardi di litri di gas. Il gas dovrebbe essere convogliato alla rete nazionale dei gasdotti attraverso un metanodotto di collegamento con la rete nazionale costituito da una condotta sottomarina della lunghezza di circa 12 km dal Terminale alla costa e da una condotta a terra della lunghezza di circa 19 km.
Ufficio Stampa On. Andrea Zanoni
Email info@andreazanoni.it
Tel (Bruxelles) +32 (0)2 284 56 04 begin_of_the_skype_highlighting +32 (0)2 284 56 04 FREE end_of_the_skype_highlighting
Tel (Italia) +39 0422 59 11 19 begin_of_the_skype_highlighting +39 0422 59 11 19 FREE end_of_the_skype_highlighting
Sito www.andreazanoni.it
Youtube AndreaZanoniTV

Odgovor 26. 04. 2013 | 20_03

Končno slišimo enega pametnega govornika- čestitke g. Furlanič, pouzel ste vse pomebne dejavnike . Me tudi veseli, da ste kočno prišli do spoznanja in tudi javno povedali kaj bi plinski terminali v našem prostoru pomenili- konec vseh turističnih dejavnosti, konec varnosti, konec ekološko čiste države, konec
normalnega življenja, pravzaprav obala in njeno življenje tako kot jo danes poznamo- bi zginila.

PortoRo..bida 25. 04. 2013 | 10_19

"država, naj sprosti nekaj sredstev tudi za izdelavo analiz o tem, kako nas drugi vidijo"....
ma kaj ni že dovolj jasno, kako vas mi vidimo?
pa še zastonj je.

Novinarska konferenca AAG - term nov. 2012

NOVINARSKA KONFERENCA AAG NOVEMBER 2012


http://alpeadriagreen.wordpress.com/2012/11/29/javni-poziv-slovenski-vladiaag-zahteva-tozbo-proti-italiji-zaradi-plinskega-terminala-zavlje/


KOMENTAR Alpe Adria Green na trenutna dogajanja v zvezi z plinskimi terminali v tržaškem zalivu


Zakaj so se po šestih letih groženj "ZBUDILI" turistični delavci, nam ni povsem jasno, vemo samo to, da od njih nikoli nismo prijeli niti moralne podpore in jim je bilo vseeno v kakšnem okolju imajo postavljene svoje hotele in druge turistične objekte. Menedžerji v turizmu na obali se do danes razmišljali samo koliko dobička si bodo na koncu turističnih sezon lahko razdelili.


Čeprav je v zadnjem času iz člankov, ki jih objavljajo tako Italijanski kot Slovenski mediji razvidno, da je Italija zamrznila okoljevarstveno dovoljenje za 6 mesecev za oba PLINSKA TERMINALA, ni jasno, kaj bodo storili po tem.  V AAG  njihovim besedam ne verjamemo več in menimo, da si Italija pridobiva čas, da bo v EU parlamentu dokončno zlorabiala podporo izgradnji obeh terminalov z plinovodom do Nemčije in Madžarske.


V AAG ne moremo verjeti niti slovenski politiki, ki ima že 5 tožbo proti Italiji na EU sodišče samo na jeziku.  V kolikor bi Slovenija že vložila tožbo, tega problema danes ne bi bilo!KAKŠEN PA JE V RESNICI ODNOS CELOTNE SLOVENSKE POLITIKE NA PROBLEMATIKO PLINSKIH TERMINALOV V TRŽAŠKEM ZALIVU, PA SI LAHKO OGLEDATE NA SPODNJI SLIKI
Tako je nazdravljal g.Rupel, ko je bil še zunanji minister plinskim terminalom, sedaj je generalni konzul  v Trstu in zastopa Slovensko politiko! SE JE KAJ SPREMENILO???profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2013-04-27 09:36:07 (Apr 27, 2013)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj