VELIKA PREVARA NA SLOVENSKI ZAHODNI MEJI S STRANI EVROPSKE UNIJE!!!

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2013-04-05 ob 11:33:15

VELIKA PREVARA - PL.TER.ŽAVLJE

ZBORNIK AAG – PLINSKI TERMINALI
http://alpeadriagreen.wordpress.com/plinski-terminali/

Prek EU do terminala v Žavljah?

Trst, 05.04.2013, 11_41 | STA/N.Š.K.

Neverjetno. Do poletja bo znano, ali je plinski terminal v Žavljah na evropski listi prednostnih nalog skupnega pomena. Če mu uspe, se bo njegova gradnja kljub nasprotovanju okoljevarstvenikov lahko začela. Še huje pa je, da bodo lahko za gradnjo pridobili evropska sredstva.

Plinskemu terminalu v Žavljah se je uspelo uvrstiti na evropski seznam prioritet skupnega pomena, ker se pri tem upoštevajo le energetsko-ekonomski, ne pa tudi okoljski kriteriji. Če bo predvidoma do začetka poletja projekt na seznamu tudi dokončno potrjen, njegove gradnje ne bo preprečilo nobeno nasprotovanje več.

Plinska terminala

Bo plinski terminal v Žavljah zgrajen s pomočjo evropskih sredstev? (Foto: POP TV)

Zagovorniki plinskega terminala v Žavljah in pripadajočega plinovoda so tako morda našli rešitev, kako s pomočjo EU izigrati nasprotnike terminala tako na slovenski kot tudi na italijanski strani ter utišati polemiko o negativnih vplivih terminala na okolje, poroča časnik Dnevnik.

Predvidoma do letošnjega poletja bo dokončno potrjen evropski seznam prioritet skupnega pomena (PCI), in če bo žaveljski terminal ostal na njem, njegove gradnje ne bo ustavilo nobeno nasprotovanje več. Projekt bo v tem primeru upravičen tudi do evropske finančne pomoči, so za časnik pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Predlagani seznam projektov morajo presoditi še Evropska komisija, Svet EU in Evropski parlament, vendar bodo tudi ti lahko upoštevali le energetski vidik, ne pa tudi okoljskega.

Kriteriji presoje za uvrstitev na seznam so izključno energetsko-ekonomske narave. Ker projekt v celoti leži na italijanskem ozemlju, ga Slovenija s seznama ne more umakniti z vetom, druge članice EU pa mu ne nasprotujejo.

Če bo žaveljski terminal tako s pripadajočim plinovodom junija oz. v začetku julija dokončno potrjen kot projekt PCI, bo ne glede na vsa nasprotovanja slej ko prej zgrajen, pravijo na infrastrukturnem ministrstvu.

Pet tožb, ki so jih zaradi domnevnih nepravilnosti v postopkih presoje okoljskih vplivov terminala na italijansko upravno sodišče v Rimu vložile italijanske lokalne skupnosti in nevladne organizacije, pri tem pa sta se jim pridružili tudi koprska občina in Slovenija, po pojasnilih ministrstva pri izbiri projektov PCI ne igra nobene vloge.

Tržaško pristanišče terminalu nasprotuje

[youtube https_//www.youtube.com/watch?v=z4f8yI8nqHQ?feature=player_detailpage]

Okoljevarstveniki v Italiji in Sloveniji nasprotujejo gradnji terminala, postopek presoje vplivov terminala na okolje pa je odprla tudi italijanska vlada.(video AAG)

Toda nekaj možnosti za ustavitev gradnje po poročanju Dnevnikavendarle obstaja. Kot so potrdili na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, je italijanska vlada odprla postopek presoje vplivov žaveljskega terminala na okolje. Vzrok za to naj bi bile dodatne informacije iz tržaškega pristanišča, kjer se je uprava odločno postavila proti terminalu, saj je presodila, da bi ob že tako gostem ladijskem prometu v Tržaškem zalivu plinski tankerji, ki bi ob vsakem prihodu za nekaj ur ustavili ladijski promet, povzročili nemogoče plovne razmere v pristanišču.

Poleg tega je Italija projekt sredi postopka čezmejne presoje okoljskih vplivov razdelila na dva dela – na terminal Žavlje in na plinovod Trst–Gradež. Pozitivno okoljevarstveno soglasje je leta 2009 sprejela le za terminal Žavlje. V njem je le delno upoštevala pripombe Slovenije, zato zdaj na kmetijskem ministrstvu pričakujejo, da bo to storila v celoti.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2013-04-05 11:33:15 (Apr 05, 2013)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj