Podjetje Geoplin Plinovodi bo zgradilo plinovod od Rogaške Slatine do Trojan

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-11-03 ob 04:49:17
Članek Delo 30.10.2010

Uredništvo časnika Delo

Urejanje pisem bralcev

Ljubljana

Zadeva_ objava našega pisma v vaši rubriki

V prilogi pošiljam pismo z javnim vprašanjem trgovcem s plinom in načrtovalcem novih plinovodov v državi. Pričakujem objavo in potem tudi njihov odgovor.

Kje se bosta srečali prodaja in omejitev plina???Poznana nam je omejitev rabe plina kot fosilnega goriva za 20% do konca tega desetletja v članicah EU. Komisar Janez Potočnik je napovedal povečanje zmanjšanje celo na 30%.

V vašem časniku pa nam je prebrati veselo napoved Geoplina d.d. o načrtovanju povečanja zmogljivosti v državi Slovenija in s tem širjenje njihove prodajne mreže.

Pozorni bralec in opazovalec lahko zasledi veliko nasprotovanje teh dveh interesov in zato je potrebno postaviti javno vprašanje trgovcu Geoplinu. V teh dneh je dobila država Slovenija dva opomina od EU zaradi nespoštovanja okoljskih dogovorov.

Načrtovanje in gradnja plinovodov je nesporno v nasprotju z dogovorom o zmanjšvanju rabe foslilnih goriv na območju EU.

Zato prosimo Geoplin za podajo javnega odgovora po čigavem naročilu načrtujejo povečanje – razširjanje plinovoda po državi Sloveniji? Ali je to lasten interes po zaslužku s prodajo plina potrošnikom ali je v ozadju kakšna igra nam nepoznana?

Odgovor pričakujemo pred pričetkom pridobitve gradbenega dovoljenja.

FINANCE _
3.11.10 00_01

Ljubljanska gradbena družba IMP bo za podjetje Geoplin Plinovodi zgradila plinovod od Rogaške Slatine do Trojan

Gradnja slabih 67 kilometrov plinovoda bo delno financirana iz evropskih sredstev, predvidoma bo trajala štiri leta in bo brez davka stala 77,3 milijona evrov.

Potem ko je Evropska investicijska banka (EIB) prejšnji teden odobrila sto milijonov evrov posojila ljubljanskemu Geoplinu za financiranje naložb v nove plinovode, Geoplin že hiti z deli.

Družba Geoplin Plinovodi je namreč izmed treh ponudnikov za gradnjo vzporednega plinovoda na odseku od Rogaške Slatine do Trojan kot najugodnejšega izbrala ljubljanski IMP.

Štiri leta za 67 kilometrov

IMP , ki sicer sodi med slovenska podjetja z največ referencami pri gradnji plinovodnega omrežja in energetskih objektov, bo poleg plinovoda zgradil več razdelilnih postaj in izvedel kabelsko kanalizacijo za optični kabel v istem jarku.

Družba, ki je lani ustvarila slabih 50 milijonov evrov prihodkov in okoli 840 tisoč evrov dobička, za letos načrtuje 42,4 milijona evrov prihodkov in 1,1 milijona evrov dobička. Za 67 kilometrov dolg plinovod bo IMP v štirih letih dobil dobrih 77 milijonov evrov.

Plinovod jim bo koristil v hudih časih

Medtem ko so se velike gradbene naložbe v državi skoraj povsem ustavile, je tako velik infrastrukturni posel nekaj, kar lahko IMP zavidajo mnogi drugi gradbinci. Vodstva podjetja, ki se ukvarja predvsem s projektiranjem, inženiringom in svetovanjem, nam včeraj ni uspelo priklicati za komentar pridobljenega posla.

Ker IMP zaposluje okoli 30 ljudi, bo za izvedbo gradbenih del potreboval kakšno klasično gradbeno podjetje. Komu bodo zaupali ta del posla in kolikšen del bodo dobili veliki gradbinci na čelu z SCT, bomo poskusili izvedeti v prihodnjih dneh.

V zvezi s člankom z zgornjim naslovom, ki je bil objavljen v 213. številki Financ na 8. strani, so nas iz družbe Geoplin Plinovodi opozorili, da je Evropska investicijska banka (EIB) sto milijonov evrov posojila odobrila njim, in ne Geoplinu. Iz vodstva družbe IMP pa so se odzvali na naš zapis, da v torek popoldne niso bili dosegljivi za naša vprašanja, in nam zagotovili, da so vedno na voljo za sodelovanje s partnerji in s širšo javnostjo. Bralcem in vsem omenjenim se za morebitne nevšečnosti opravičujemo.
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-11-03 04:49:17 (Nov 03, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj