Proračunska sredstva za okolje se v letu 2011 zmanjšujejo

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-10-14 ob 08:16:28

 

foto

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić

Ljubljana, 13. oktobra (STA) – Odbor DZ za okolje se je danes seznanil s predlogom sprememb proračuna za okoljsko in prostorsko politiko za leti 2011 in 2012. V letu 2011 se ta sredstva v primerjavi z letos zmanjšujejo za 28 milijonov evrov na 219,78 milijona evrov. V letu 2012 pa bo za to politiko namenjenih 338,39 milijona evrov.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Peter Gašperšič je poslance opozoril, da v omenjenih proračunih ni 11 milijonov evrov sredstev letno za nakup CO2 kuponov. Opozoril je, da Slovenijo v primeru, da ne kupimo kuponov, čakajo visoke kazni.

Predsednica odbora Breda Pečan (SD) je ob tem izpostavila vprašanje, ali mora samo okoljsko ministrstvo zagotavljati sredstev za omenjene kupone. “Nakup je potreben zaradi emisij, ki jih povzročajo energetika, gospodarstvo in promet. Sredstva za nakup kuponov tako ne morejo biti samo obveznost enega ministrstva,” je poudarila.

Ministrstvo za okolje je predstavilo poročilo o okolju za obdobje od leta 2003 do 2009, kjer so opozorili, da trajna gospodarska rast zaradi omejenih okoljskih zmogljivosti ni možna. Med največje onesnaževalce okolja v Sloveniji spadajo energetika, promet in kmetijstvo. Največji porabniki pa so industrija z gradbeništvom in rudarstvom, promet in gospodinjstva.

Kljub ambicioznejšim ciljem energetske in okoljske politike ter naravnim danostim znaša delež obnovljivih virov energije v primerni energetski bilanci le deset odstotkov. Močno pa narašča cestni tovorni promet.

Površinske vode so po navedbah poročila v dobrem stanju, dobrega ekološkega stanja pa ne dosega tretjina teles površinskih voda. Pri zraku ostaja problematika trdih delcev PM10, kjer bo treba v prihodnosti zmanjšati predvsem izpuste iz prometa. Narašča tudi količina odpadkov.

Predsednik nevladne organizacije Alpe Adria Green Vojko Bernard je poudaril, da bi morali poročilo pripravljati skupaj z nevladnimi organizacijami. Zveza ekoloških gibanj je poročilo ocenila kot komaj zadostno, je dejal njen predsednik Karel Lipič, ki je izpostavil, da bi morali poročilo pripraviti najmanj vsake štiri leta. Opozoril je tudi na potrebo po reorganizaciji ministrstva, po večjemu številu inšpektorjev in po ureditvi statusa nevladnih organizacij.

Odbor se je seznanil tudi z letnim poročilom o poslovanju Rudnika Žirovski vrh in s poslovnim načrtom za leto 2010. Seznanili pa so se tudi s poročilom o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti za leto 2009. Direktor uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar je pojasnil, da lani v Sloveniji na tem področju ni bilo nič dramatičnega.

--

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-10-14 08:16:28 (Oct 14, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj