Školjke strupene, zaliv onesnažen

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-10-07 ob 15:16:04

Zurnal24.si

07. oktober 2010, 16_32

Školjke strupene, zaliv onesnažen

clip_image002

Iz koprske izpostave Vursa so pojasnili, da opravljajo redni monitoring ostankov težkih kovin v morskih organizmih. Za zdaj po njihovih navedbah ne na školjčiščih ne na ribah niso zasledili slabih rezultatov. (Foto: Shutterstock)

Zaradi vsebnosti lipofilnih toksinov so bila vsa tri školjčišča na slovenski obali zaprta skoraj celo poletje. Kdaj bodo školjke primerne za uživanje, s koprske izpostave Veterinarske uprave RS (VURS) niso mogli napovedati.
Školjčišča na italijanski strani Tržaškega zaliva bodo po pisanju italijanskega časnika Il Piccolo zaprta najmanj še do konca meseca. Italijanski organi so školjčišča zaradi prisotnosti toksinov zaprli 16. septembra.
229 primerov zastrupitev
Na severozahodu Italije, predvsem v pokrajini Piemont, so od 20. septembra do 1. oktobra zabeležili več kot 290 primerov zastrupitev s školjkami, še navaja Il Piccolo. Razlog zanje bi bila po pisanju časnika lahko prav prisotnost omenjenega toksina. Zadevo preiskuje tožilstvo v Torinu, organe pregona pa med drugim zanima dinamika trgovanja s školjkami v omenjenem času, še piše Il Piccolo.
Onesnažen celoten Tržaški zaliv
Po mnenju okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG) onesnaženju školjk v Tržaškem zalivu botruje tudi onesnaževanje zaliva in nedovoljeni izpusti škodljivih snovi v morje. V AAG so na Evropsko komisijo poslali prijavo, v kateri opozarjajo na onesnaženost Tržaškega zaliva, je pojasnil vodja AAG Vojko Bernard.
V AAG ob tem opozarjajo na prisotnost številnih obalnih odlagališč odpadkov in izpuste škodljivih snovi v morje, ki so se po njihovem vrstili dolga leta, povzročili onesnaženje morskega ekosistema in ustvarili stanje, ki je škodljivo zdravju ljudi. Izpostavljajo divje odlagališče na italijanski strani v bližini Debelega rtiča, kamor naj bi več let odlagali odpadke iz tržaške železarne in druge industrijske odpadke.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-10-07 15:16:04 (Oct 07, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj