Iztekela se je razgrnitev dokumentacije za žavljski plinovod

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-07-17 ob 07:46:08

 

Koper - Javna razgrnitev dokumentacije za plinovod med Žavljami in Vilešem, ki jo je ministrstvu za okolje v začetku junija posredovala Italija, se je iztekla.

Izteka se razgrnitev dokumentacije za žavljski plinovod

Na koprski izpostavi agencije za okolje (Arso), kjer je bila razgrnjena dokumentacija, so zabeležili približno 30 pripomb. Prav vse gradnji plinovoda nasprotujejo.

Med dokumentacijo še presoja vplivov za elektrarno in pristajališče

Med dokumentacijo, ki si jo je bilo mogoče ogledati od 9. junija do danes, sta poleg študije o vplivih na okolje plinovoda med tržaškimi Žavljami in Vilešem še presoja vplivov za kombinirano ciklično elektrarno na zemeljski plin v industrijskem pristanišču v Žavljah in študija vplivov za pristajališče v Gradežu.

Podvodni cevovod bi bil vkopan meter globoko

Dobrih 27 kilometrov dolg podvodni cevovod med Žavljami in Gradežem bi bil vkopan meter globoko v dno Tržaškega zaliva, je mogoče razbrati iz dokumentacije. V ta namen bi bilo po trasi cevovoda najprej potrebno skopati ustrezen jarek. Posamezni 12 metrov dolgi kosi cevi bi bili zvarjeni v eno linijo, ki bi jo nato posebno opremljena ladja polagala v smeri iz tržaškega pristanišča proti Gradežu. Jarek bi na koncu zasipali do višine meter nad cevjo. Iz Gradeža do Vileša bi cevovod krenil po kopnem, dolg pa bi bil dobrih 18 kilometrov.

"Razgrnitev le delna in zato neveljavna"

Kot je navedeno v italijanski študiji za podmorski cevovod, se lahko projekt zaradi svojih projektnih in gradbenih značilnosti ter politike upravljanja "v celoti smatra v skladu z ravnijo varnosti za prebivalstvo in okolje". Avtorji pripomb pa opozarjajo, da je razgrnitev le delna in zato neveljavna.

Nesprejemljivo je, da se okoljske vplive gradnje plinovoda presoja ločeno od skupnega projekta gradnje uplinjevalnika, izpostavljajo. Vplive vseh načrtovanih objektov v Tržaškem zalivu, torej uplinjevalnika, plinske elektrarne, plinskega terminala in plinovoda, bi bilo potrebno prikazati in upoštevati skupaj, o tem meni okoljevarstvenik Franc Malečkar.

Malečkar opozarja na nevarne kovine

Malečkar opozarja še na svinec, živo srebro in nekatere druge nevarne kovine, vsebovane v sedimentih na dnu Tržaškega zaliva. Ob gradnji bodo tokovi mulj raznesli na slovenski del zaliva, škodljive snovi pa se bodo nabirale v morskih organizmih, meni.

Olga Franca

Olga Franca

Franca: V presojo potrebno vključiti projekte obeh pristanišč

Predsednica koprskega odbora SLS in kandidatka za županjo Olga Franca ministrstvo za okolje poziva, naj v skladu z zakonodajo zahteva enoten dokument za ves projekt. Medresorska delovna skupina naj italijansko dokumentacijo zavrne in zahteva kumulativno študijo vplivov na okolje za že obstoječe in načrtovane projekte v Tržaškem zalivu, poudarja. V celovito presojo je potrebno po njenem vključiti tudi razvojne projekte tržaškega in koprskega pristanišča.

Arso bo pripombe posredoval na ministrstvo

Negativno so se do italijanske dokumentacije med drugim opredelili še kandidat za župana Janez Starman, vodja koprske LDS Andrej Erzetič, vodja koprskega Zares Barbara Verdnik in predstavniki okoljske organizacije Alpe Adria Green.
Arso bo zbrane pripombe v nadaljevanju posredoval na okoljsko ministrstvo. Tam jih bodo preučili in pri pripravi mnenja smiselno upoštevali, so pojasnili z okoljskega ministrstva.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-07-17 07:46:08 (Jul 17, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj