ČEZMEJNO ONESNAŽEVANJE: EVROPSKA KOMISIJA JE SPROŽILA DVA POSTOPKA O KRŠITVAH. POTRJENA JE PREISKAVA

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-05-14 ob 05:52:31

clip_image002

Izjava za javnost_

ČEZMEJNO ONESNAŽEVANJE: EVROPSKA KOMISIJA JE SPROŽILA DVA POSTOPKA O KRŠITVAH. POTRJENA JE PREISKAVA EVROPSKEGA PARLAMENTA. V OBJEKTIVU TUDI ŠKEDENJSKA ŽELEZARNA.

Komisija za peticije evropskega Parlamenta je na zasedanju, ki je potekalo 4. maja 2010, potrdila nadaljevanje preiskave o čezmejnem onesnaževanju italijansko-slovenskega območja.

Peticija, ki jo je na Komisijo za peticije naslovila AAG - Greenaction Transnational, govori o onesnaževanju zraka, povzročenega s strani tržaških industrijskih objektov, in z onesnaževanjem morja, ki ga povzročajo ilegalni izpusti vseh kanalizacijskih čistilnih naprav v tržaški pokrajini. V objektivu okoljske organizacije so se znašli predvsem livarski oddelek škedenjske železarne, mestna sežigalnica in vseh pet naprav, ki upravljajo z odpadnimi vodami. Te izlivajo odpadne vode nazaj v morje, ne da bi jih prej prečistili. Onesnaževanje je potrdila preiskava evropske Komisije, ki je začela z dvema postopkoma o kršitvah. Prvi postopek se nanaša na onesnaževanje morske vode, drugi pa na onesnažujoče emisije, ki jih spušča v zrak škedenjska železarna. Obe vrsti onesnaževanja imata velik vpliv ne samo na italijansko območje, ampak tudi na obmejni državi, še posebno na Slovenijo.

Najpomembnejši tržaški kanalizacijski kolektor, ki služi več kot 170000 prebivalcem, izpušča odpadke v 7,5 km dolg podmorski kanal v bližini slovenskih teritorialnih voda, medtem ko nosijo zračni tokovi onesnažujoče emisije (vključno z nevarnimi dioksini) škedenjske železarne in sežigalnice na desetine kilometrov daleč. Ti onesnažujoči delci dosežejo tudi Slovenijo in Hrvaško.

Posledic tega hudega in stalnega onesnaževanja tal, vode in zraka ne moremo podcenjevati. Dokaz tega je visoka pojavnost rakavih obolenj v Trstu. Pri njih je le-ta na državni ravni na vrhu, dosega pa absolutno 1. mesto na tej nepriljubljeni lestvici na deželni ravni.

bertok

Kako pa je to v Sloveniji?

Kolomban je ozonski rekorder! Oblast je podlegla investitorjem in sedanjim onesnaževalcem, ne pa dolžnosti čuvanja zdravja svojih davkoplačevalcev. V Kolombanu, so postavili leta 2007 na najbolj vetrovnem mestu možnem, pomično postajo, ki je skoraj leto merila nekatere vsebnosti zraka, ne pa tudi meri tve dioksina, če se že toliko zgražajo nad tržaškim rakotvornim generatorjem.

Izkazalo se je sicer, da v vseh postavkah, razen ozonu, ne presega zakonskih norm, vendar, to podeželsko okolje, dosega in presega_ SO2 kot Celje in 2x toliko kot Trbovlje, dušikovih oksidov toliko kot ob avtocesti v Mariboru.Čuden je tudi podatek o prašnih delcih, katerih mejna vsebnost naj bi bila presežena »samo« 8 x, ko pa tržaški župan prepoveduje promet zaradi njih v zimskih mesecih..kako je torej s prekomejnim vplivom?
Lovran je slovenski rekorder v onesnaženosti z ozonom, saj mejno vrednost presega 2 x! Ker je slednji posledica drugih onesnaževalcev v zraku in vetrov..od kod se je torej vzel, če je vse ostalo in drugod v mejah »normale«? Če k temu dodamo še študijo o obolevnosti otrok, med katerimi so rekorderji z Miljskih hribov, bi bilo za pričakovati naglo ukrepanje, da »dvig kvalitete življenja« ne bodo samo besede, ki se bodo izgubile v kraški burji!

                                                                                                                                                                                
Predsednik Alpe Adria Green_                                                                                                                                                        

Vojko Bernard

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-05-14 05:52:31 (May 14, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj