TEŠ - V članku z naslovom “Odbor za gospodarstvo podprl gradnjo v Šoštanju"

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-03-14 ob 16:20:05

clip_image002

Gms: 051 311450

IZJAVA ZA JAVNOST

V članku z naslovom » Odbor za gospodarstvo podprl gradnjo v Šoštanju« objavljenem v Delu 13.3.2010 je navedba, da novi energetski objekt že gradijo, čeprav je poznano dejstvo, da gradbeno dovoljenje še ni izdano! Prav tako še ni zaključena finančna konstrukcija, saj je potrebno pridobiti državno garancijo za najem kredita v višini 380 miljonov eur. Državno garancijo se izda lahko samo s sprejemom takšnega zakona v DZ. Nekaj okoljskih nevladnih organizacij pa je že napovedalo pričetek referendumskega postopka ob sprejemu tega zakona za izdajo državne garancije.

Res je, da je nosilec investicije TEŠ in njegov lastnik, to je HSE, še bolj res pa je tudi , da sta obe organizaciji v državni lasti in v primeru negativnega rezultata bo vse skupaj padlo v breme davkoplačevalcev! In iskana garancija je v breme davkoplačevalcev!

Predvidena bodoča prodajna cena električne energije iz TEŠa je vsekakor vprašljiva, saj je vprašanje, če bo dovolj kupcev zanjo ob vedno širši ponudbi poceni energije iz JE in novih proizvajalcev električne energije z rabo obnovljivih virov energije. Vedeti je potrebno, da električna energija ni več državni monopol!

Država Slovenija je sprejela obveznosti iz Kyotskega protokola o zmanjševanju toplogrednih emisij, toda namesto zmanjševanja smo prešli v povečevanje, za kar moramo v naslednjih štirih letih plačati letno po 20 milijonov eur v breme davkoplačevalcev, torej skupaj 80 milijonov eurov. Denar za plačilo bomo zbrali s podražitvijo energentov 2 centa na enoto posameznega energenta. To bo vsekakor v breme porabnikov in le ti so davkoplačevalci.

Logična posledica tehnološkega razvoja je proizvodnja opreme za termoelektrarne z večjim izkoristkom, saj proizvajalcem to nalaga že njihov konkurenčni boj med seboj. In temu sledi seveda večji energetski izplen na enoto porabljene surovine ( lignita) in ustrezno zmanjšanje emisij. Torej nihče ne oporeka uspešnosti predvidene opreme v novem bloku.

.

Ampak emisije so še vedno in tem se želi bodoča družba odpovedati. Potrebo po energiji bomo morali zadovoljevati z razvojem tehnologij za rabo obnovljivih virov energije. Zaradi klimatskih sprememb smo nesporno na poti v brez ogljično družbo. Del sedanje družbe navajen na dobrobiti koriščenja fosilnih resursov narave seveda vztraja pri obstoječem energetskem koriščenju, kakršnega so navajeni.

Nikjer ni zaslediti informacije kaj se bo dogajalo s TEŠem in gospodarstvom v primeru, če projekt ne bo izveden? Torej so investitorji prepričani v uspeh javnega prepričevanja, da je objekt nujno potreben? Vse to so vprašanja na katere javnost pričakuje odgovore od investitorjev.

V komentarju je potrebno posebej navesti, da TEŠ s HSE nista predložila nobenih dokumentov in dokazil , da so navedbe v njihovem pismu resnične in temeljijo na ustreznem dokaznem gradivu. Tu navajamo samo eno izmed javno izrečenih navedb predstavnikov TEŠa na javni tribuni v organizaciji Umanotere v Citty hotelu v Ljubljani januarja letos , ko je bila podana izjava, da bo blok 5 z dnem pričetka obratovanja bloka 6 , postal hladna rezerva. V zahtevku za objavo pa je navedeni rok obratovanja bloka 5 do leta 2027.

Vsekakor pričakujemo od obiskovalcev spletne strani tudi njihove komentarje.

To je komentar k vsebini zahtevka za objavo »popravka«, kateri je objavljen sočasno.

Na podlagi že javno objavljenih strokovnih mnenj in člankov v medijih, se ANV Slovenia Team oziroma prvo podpisani nosilec peticije, NE namerava opravičiti, še manj razveljaviti samo peticijo. To bi namreč pomenilo, da se je civilna družba umaknila zaradi očitnega pritiska investitorja.

Sporočam Vam, da posledično zbiramo podpise ZA Peticijo do preklica! Link_

http://anv-val.eu/index.php?option=com_petitions&view=petition&id=34&Itemid=70

Predsednik Alpe Adria Green

Vojko Bernard

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-03-14 16:20:05 (Mar 14, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj