Jadranske države bodo na pobudoSlovenije snovale jadransko morsko strategijo

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2008-04-16 ob 14:23:13
To je njihova morska strategija_ pesek v oci ali mlatenje prazne slame_

KOPER Jadranske države bodo na pobudoSlovenije snovale jadransko morsko strategijo

Sedem jih varuje Jadran

Sedemodo na pobudoSlovenije snovale jadransko morsko strategijo

jih varuje Jadran

Slovenija se lahko pohvali, da ji je prvič uspelo povabitiza skupno mizo predstavnike vseh držav Jadrana, ki bodo prihodnji teden vPortorožu v družbi predstavnikov evropske komisije snovali jadransko morskostrategijo. 'To je zgodovinski dosežek,' ocenjuje državni sekretar na okoljskemministrstvu Mitja Bricelj.

Evropska morska direktiva, ki bo začela veljati te dni, veleva,da je treba morsko okolje ozdraviti do leta 2020. Direktiva stavi naupoštevanje posebnosti regij in podregij, kot je Jadran, in ne kar kopiraenotnih pravil za vsa evropska morja. Državam članicam narekuje, da sprejmejomorsko strategijo v sodelovanju s tretjimi državami.

Slovenija je pognala jadransko kolesje in sprožila pobudo za pripravomorske strategije za Jadran. 'Iskali bomo čezmejni konsenz o prednostnihnalogah. Pri tem smo prvi v Evropi. Uspeh je, da znamo evropske inštrumentevzpostaviti v čezmejni kontekst s ciljem reševanja sporov,' je prepričan MitjaBricelj.

Bricelj še opozarja, da je hierarhija v evropskem pravnem redujasna. Države članice, se pravi Slovenija, Italija in Grčija, pripravljajostrategijo za Jadran. 'Te morajo imeti vizijo. Pri tem pa sodelujejo stretjimi državami, Hrvaško, BiH, Črno goro in Albanijo,' je razložil.

Ena od konkretnejših tem, ki jih bo gotovo treba vključiti vdnevni red debate o zaščiti Jadrana, so plinski terminali.'Razmestiti jih jetreba med članicami in nečlanicami tako, da bo to sprejemljivo za vse,' poudarjaBricelj.

Vsi, ki so kakorkoli povezani z morjem, so včeraj v Kopru iskaliskupna izhodišča. 'Šibka točka pri nas je, da sodelovanje med znanostjo,gospodarstvom in širšo javnostjo na tem področju še ni najboljše,' priznavaBricelj.

Dr. Alenka Malej iz Morske biološke postaje Piran jenanizala nova spoznanja s področja zaščite morja. Pokazalo se je, da ni dovoljzaščititi le posamezne vrste organizmov, ampak je treba zaščititi tudi njenoživljenjsko okolje. Morski sistemi so med seboj zelo povezani, zato je lokalnazaščita ne zaleže, treba je delovati širše. 'Se pravi, ne v Koprskem zalivu,ampak najmanj v Tržaškem zalivu,' pojasnjuje. Poleg tega velja, dakratkoročni ukrepi ne pomagajo.

Robert Turk iz Zavoda za varstvo narave je poudaril pomenzavarovanih morskih območij. Na svetovnem vrhu o trajnostnem razvoju so sizadali cilj, da morajo države do leta 2012 zaščititi deset odstotkov svojihmorskih območij. 'To naj bi zagotavljalo ohranjanje funkcije morja,'pravi Turk. Države pa tega še zdaleč ne dosegajo. Na svetu je komaj 0,6 odstotkazaščitene morske površine, Sloveniji 0,5 odstotka. KATJA GLEŠČIČ
Sredozemlje in Jadran

Jadran po površini obsega pet odstotkov Sredozemskega morja, po volumnu vode pa le 0,08 odstotka Sredozemskega morja, je povedala Alenka Malej. Ker je plitvo in polzaprto, je še toliko bolj občutljivo območje. Poleg tega se tretjina sladkovodnih dotokov v Sredozemsko morje izliva prav v Jadran, največ prav v severni Jadran.


Petek, 18. april
Minister Janez Podobnik bo nagovoril udeležence vrha Evropske ljudske stranke(krščanskih demokratov) - evropskih demokratov (ELS-ED), ki bo potekal vPortorožu. Tema vrha bo >Prispevek EU k oblikovanju svetovnega režima zapodnebne spremembe
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2008-04-16 14:23:13 (Apr 16, 2008)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
PRIPOMBE AAG NA OSNUTEK ODLOKA O OBČINSKEM PODROBNEM PROSTORSKEM NAČRTU OPPN 311 ZALOG
OBSTRUKCIJA SDS, SD in DeSUS ODPIHNILA ZAKON O SANACIJI CELJSKE KOTLINE
AAG SE JE ODZVAL NA DOPIS ARSO V ZVEZI Z INDUSTRIJSKO CONO “LAZE”
EKO PATRULJI NA JEZERIH ZBILJE IN MAVČIČE
KPK: UREDBA O HRUPU PRIMER SLABE PRAKSE
Gospodarska cona OPPN 311 Zalog – IZJAVA ZA JAVNOST
DNEVU VODA NA ROB
“URA ZA ZEMLJO” V SOBOTO 24. MARCA UGASNITE ZA ENO URO LUČI IN SE PRIDRUŽITI POBUDI!
AAG je podala kazensko ovadbo zoper ARSO v primeru “okoljska škoda–LAZE, Kranj”
Pripombe AAG na osnutek nacionalnega programa varstva okolja
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2018
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj