Sporočilo za javnost - krajani Zgoše in Zapuž

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2008-04-18 ob 06:22:03

Zaradi nespremenjemih dejstev na lokaciji Sewey ponovno objavljamo sporočilo za javnost civilne inciative Draga.

Sporočilo za javnost - krajani Zgoše in Zapuž
   


* Aktualne, dobre novice, pozitivne novice in za

Civilna iniciativa Dolina Draga

Krajani Zgoše in Zapuž, neposredni sosedje ali najbližji podjetju Seaway v času požara dne 11.4.2007, so se v nedeljo 1. julija 2007 sestali ob 20_00 in se odločno uprli popožarni obnovi podjetja Seaway.
Argumenti za upor so utemeljeni z dejstvi, da so bila dosedanja gradbena in uporabna dovoljenja pridobljena s prevaro in lažmi.
Podjetje Seaway za katerega se je izkazalo, da je v preteklosti izigral državne organe in s spretnim zavajanjem obšel izdano odločbo ministrstva za okolje in prostor, katero je zahtevalo presojo vplivov na okolje.


Še več z lažno izpovedjo (glej prilogo) je pridobil uporabno dovoljenje.

Krajani so že pred leti opozarjali na škodljive vplive še enega poslovnega subjekta v tem okolju. Elan s svojo proizvodnjo smuči in plovil je namreč oddaljen pičlih 285m.

Takrat so uspeli doseči, da se izdela študija vseh vplivov na okolje, ki pa jo je Seaway zahrbtno obšel, stranke v postopku sosedje in društvo za varstvo okolja so bili nezakonito izpuščeni iz upravnega postopka.

Krajani so odločno proti spreminjanju občinskega prostorskega plana, kjer bi se stanovanjska in kmetijska zemljišča še dodatno spreminjala v industrijsko zemljišče in bi se ta dejavnost Seawaya še dodatno povečevala. Na lokaciji severno (Zgoša 53, spomeniško zaščitene vile - podjetje Alta, ki se prodaja za 1,5 mil €)  in južno (Krivic s.p. travni tepihi-lubje), kjer ima Seaway že sedaj najete parkirne površine za kalupe.

Civilna iniciativa Dolina Draga napoveduje tožbo za zaščito svojih interesov in ustavnih pravic v lastnem bivalnem okolju.

Zahtevajo obnovitev postopka gradbenega in uporabnega dovoljenja, presojo vplivov na okolje in odškodnino, ki jim je s potvorjenimi postopki povzročeno onesnaženje okolja, materialno škodo in zmanjšanje vrednosti njihovih nepremičnin.

Tudi na lokaciji Bled Lisice podjetje Seaway (1.7.2007) dela z nevarnimi kemikalijami zelo nestrokovno. Npr. na parkirišču, pred samskim domom, je vsem dostopna embalaža z nevarnimi kemikalijami, na kateri razločno piše kako naj bi bila primerno in varno hranjena, delavcem in odgovornim v Seawayu pa se očitno niti sanja ne kako varno hraniti nevarne kemikalije.

Citat:

From: Bojana.Pohar@gov.si
Date: Jul 2, 2007 8_58 AM
Subject: Odg_ Fw_ Cisto nic kemije
To: Dolina Draga GMAIL

Spoštovani,
kot smo vam že večkrat sporočili, inšpektorat ni pristojen nadzirati organov, ki dovoljenja izdajajo, niti listin, ki so podlaga za izdajo dovoljenj. Vsako uporabno dovoljenje je odločba, ki se lahko izpodbija v predpisanem upravnem postopku. To pa ni inšpekcijski postopek. Prosimo vas, da  se pred raznimi neupravičenimi obtožbami na račun inšpektorata vsaj malo seznanite z zakonskimi pristojnostmi upravnih organov in značajem izdanih upravnih dovoljenj. Lepo vas pozdravljamo!
Konec citata.

V kolikor se bo nadaljevalo sprenevedanje inšpekcijskih služb bomo predložili dokumente, ki bojo dokazali vpletenost določenih inšpektorjev v korupcijsko dejavnost.

Kaj kontrolirajo inšpekcije? Gospa glavna inšpektorica Bojana Pohar, če pravno formalno na lokaciji Zgoša in Zapuže ni nobenih nevarnih kemikalij.

Primer.

Požarni sistem za detekcijo dima je inštaliralo podjetje Kanja v prostorih, kjer so opravljali površinske obdelave (brušenje, lakiranje), ki so izrecno naštet kot dejavnosti, ki se ne bojo opravljale na lokaciji Zgoša – Zapuže

Sistem je bil inštaliran samo za namen inšpekcijskega pregleda za pridobitev uporabnega dovoljenja, kasneje pa trajno izključen zaradi proženja lažnih alarmov v zaprašenih delavnih pogojih. Gospod požarni inšpektor TOMŠE CIRIL, kje je vaša vest, vaša odgovornost in kdo kontrolira vaše delo?

Civilna iniciativa Dolina Draga in krajani zahtevajo_

Dajemo pobudo za zbor krajanov na temo Seaway in Elan.

Na KS Begunje dajemo pobudo za izredno izdajo krajevnega glasila na temo Seaway (in Elan izpust vlaken).

Civilna iniciativa Dolina Draga bo podala pobudo za odstop predsednika Krajevne skupnosti gospoda Finžgarja, ki hkrati opravlja tudi funkcijo direktorja komunale Radovljica, ki je v lasti občine Radovljica in tako prihaja do navskrižja interesov.

Na župana Stuška se naslovi poziv za ukrepanje, glede na to, da je občina sprejela »Načrt zaščite in reševanja ob nesreči z nevarno snovjo« kjer je naveden Seaway kot podjetje, ki uporablja nevarne kemikalije hkrati pa je upravna enota izdala dovoljenja za dejavnost, kjer teh snovi ni vključenih v proizvodnjo.

Zahtevamo od župana, da pove vsaj en dober razlog ali vpliv Seawaya na okoliške stanovalce.


Od podjetja Seaway civilna iniciativa Dolina Draga ni uspela pridobiti varnostnih listov nevarnih kemikalij iz katerih bi bilo razvidno, katere snovi ponoči segrevajo v »krematoriju« na 90 stopinj in zelo verjetno vplivajo na stanovalce blokov, ki spijo pri odprtih oknih samo nekaj metrov stran.

Zahtevamo ustavitev proizvodnje v »šotoru«, na prostem in v »krematoriju« dokler niso urejeni vsi papirji (presoja na okolje) in izgrajeni ustrezni objekti z vsemi čistilnimi in ventilacijskimi napravami.

Krajani se definitivno ne strinjamo s širitvijo Seawaya na stanovanjske in kmetijska zemljišča na jug in sever obstoječe lokacije Seaway. Absolutno nasprotujemo vsakršni spremembi prostorskega plana, ki bo še poslabšal razmere in povečal dejavnost podjetja Seaway in ogrozil naše bivanje.

Lokacija Begunj in Poljč, kjer se je v preteklosti uspešno razvijal celo zdraviliški turizem je popolnoma degradirana z industrijo, ki ne sodi v ta prostor z najlepšimi pogledi na Karavanke in Triglav. Ta industrija je prerasla svoje okvirje na zametkih lesne in tekstilne industrije.

Kdaj bo Radovljica spoznala, da je njena prednost neokrnjena narava, ekološki turizem in dala prednost raje industriji, ki se bolje vključuje v okolje.

Lokacije Kropa, Lesce, Zgoša-Zapuže in Begunje so vse podvržene vplivom »Poliester industrije«.


Lep pozdrav
Civilna iniciativa Dolina Draga

Gorenjsko Ekološko Združenje daje vso podpororo prizadevanjem civilni inciativi in jo bo tudi podprla pri nadaljnih ukrepih.

Predsednik GEZ-a

Vojko Bernard  
 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2008-04-18 06:22:03 (Apr 18, 2008)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
PRIPOMBE AAG NA OSNUTEK ODLOKA O OBČINSKEM PODROBNEM PROSTORSKEM NAČRTU OPPN 311 ZALOG
OBSTRUKCIJA SDS, SD in DeSUS ODPIHNILA ZAKON O SANACIJI CELJSKE KOTLINE
AAG SE JE ODZVAL NA DOPIS ARSO V ZVEZI Z INDUSTRIJSKO CONO “LAZE”
EKO PATRULJI NA JEZERIH ZBILJE IN MAVČIČE
KPK: UREDBA O HRUPU PRIMER SLABE PRAKSE
Gospodarska cona OPPN 311 Zalog – IZJAVA ZA JAVNOST
DNEVU VODA NA ROB
“URA ZA ZEMLJO” V SOBOTO 24. MARCA UGASNITE ZA ENO URO LUČI IN SE PRIDRUŽITI POBUDI!
AAG je podala kazensko ovadbo zoper ARSO v primeru “okoljska škoda–LAZE, Kranj”
Pripombe AAG na osnutek nacionalnega programa varstva okolja
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2018
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj