Protest proti rušenju sončnih elektraren, po krivdi države!

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-09-10 ob 14:45:04

clip_image002[3]

Izjava za javnost

Alpe Adria Green je v petek 10.09.2010 na glavno Inšpektorico za okolje in prostor ter na Ministrstvo za okolje in prostor, poslal preko e-pošte, protesno izjavo proti rušenju sončnih elektraren, po krivdi države!

Alpe Adria Green protestira sklepom o rušenju sončnih elektraren, ki so bile zgrajene s soglasjem dveh ministrstev in jih rušijo zaradi neusklajenosti ministrstev v zvezi s tem. To je verjetno edinstven primer v svetu, kjer je država nastopila proti sebi v škodo eko investicijam.

Obe ministrstvi ( gospodarsko in okoljsko) pa podpirata delovanje bioelektraren, kjer so sumljive analize ocen vplivov na okolje, predvsem meritve formaldehida, saj kot je nam poznano, Slovenija nima naprave, ki bi lahko merila in kontrolirala količino tega rakotvornega plina, ki se v teh elektrarnah sprošča.

Poleg tega lokalne inšpekcijske službe ne opravljajo svojega dela, to lahko dokažemo z primeri, ki so v bližini sedeža Alpe Adria Green

1) Nelegalno odlagališče odpadkov v Triglavskem Narodnem Parku_

02.09.2010 je šla skupina iz AAG preučit posledice nameravanega povečanja akumulacijskega jezera na Rudnem Polju – Pokljuka. Ogledali smo si tudi okolico in našli nelegalno odlagališče odpadkov okoli 300 m nad R. Poljem. Verjetno bodo v upravi TNP zatrjevali, da gre za sanacijo peskokopa, vendar naložen odpadni gramoz presega meje prejšnjega peskokopa. Pred odloženim materialom so odložili še odpadni material, ki je idealen za širitev v črno odlagališče. Petdeset metrov stran, pa so v gozdičku, ko so delali vlako, pozabili sod za gorivo! Ker je odlagališče tako veliko, ga zagotovo nadzorniki v TNP niso spregledali. V AAG tega odlagališča nismo prijavili inšpektorju za okolje, ker smatramo, da dokler bodo delali v tem inšpektoratu isti ljudje se stanje ne bo nič spremenilo. To navajamo v naslednjem primeru!

clip_image004[3]clip_image006[3]

clip_image008[3]clip_image010[3]

clip_image012[3]clip_image014[3]

Material je navožen iz nove BIATLONSKE PROGE!!! – TO JIM OMOGOČA NOVI ZAKON O TNP- BI RADI IMELI TAK NARODNI PARK, KI GA BOMO PUSTILI KOT DEDIŠČINO NAŠIM OTROKOM??? KOMU BOJO ZARAČUNALI KAZNI, KI JIH DOLOČA NOVI ZAKON – SAMI SEBI???

2) Primer I.S. na Jesenicah, krajevna skupnost Podmežaklja

Od leta 2000 AAG ( prej Gorenjsko Ekološko Združenje) prijavlja zgoraj navedenega gospoda lokalnemu inšpektorju za okolje, policiji in občini to nelegalno odlagališče vendar vse do danes brezuspešno! To kaže na totalno nedelovanje okoljske inšpekcije na področju Jeseniške občine. V kolikor ne bo primer takoj rešen bomo posredovali ovadbo inšpekciskih služb in ministrstva za okolje na državno tožilstvo, ker smetišče v naselju ogroža zdravje okoliških prebivalcev v KS Podmežaklja – občina Jesenice.

Fotografirano 10.09.2010

clip_image016[3]clip_image018[3]

clip_image020[3]clip_image022[3]

clip_image024[3]clip_image026[3]

Ironija je v tem, da bodo Jeseniški redarji zaračunavali globo za odvržen »čik«, temu območju pa se tudi oni raje izognejo!

3) Problematika težkih kovin v HE Moste

Sava Dolínka je reka, ki izvira v Zelencih, blizu Rateč. Potem teče po dolini mimo Kranjske Gore, Martuljka, Mojstrane in skozi Jesenice. Železarska industrija jo je in je še tu močno prizadane, kajti v reko se sproščajo velike količine žlindre, ki trenutno še ležijo ob bregu reke, odlagajo pa jo še vedno na področju Acronija. Tu se začne akumulacijsko jezero hidroelektrarne Moste, edine akumulacijske elektrarne v Sloveniji s pregrado višine 60 m. Ocenjujejo, da je v jezeru okoli 2 do 3 milijona m3 raznih strupenih usedlin, predvsem fenolov in težkih kovin, pomešano s prodom in muljem.

Ko je leta 1964 je potekalo čiščenje jezerskega blata HE Moste pri Žirovnici, je blato pristalo v Zbiljskem jezeru, ponovno tudi leta 1974. Mulj, ki je pristal v akumulaciji je bil onesnažen s težkimi kovinami. Analize, ki jih je leta 1988 izvedel Inštitut Jožef Štefan, so potrdile prisotnost težkih kovin ter fenolov in ostalih kemikalij (koncentracija svinca je v sedimentih za tridesetkrat presegala naravno vrednost (Bricelj, 1991).

Analize je sicer delal še »ERICO« iz Velenja, ki pa so zelo vprašljive, saj jih je naročil Acroni in ne MOP ali neodvisna institucija.

Več ministrom za okolje in prostor smo zastavili vprašanje, kdaj se bo pričela sanacija jezu, ki bi jo moral izvesti ACRONI, kot naslednik bivše Železarne Jesenice, vendar do danes nismo dobili odgovora. V kolikor jez ob hujšem potresu popusti, bo ogroženo 1/3 prebivalcev Slovenije z pitno vodo, ter uničen ves živelj v reki.

Fotografirano poletje 2009

clip_image028[5]

Širjenje nasipa z žlindro v jez HE Moste

Jesenice: 12.09.2010

Predsednik Alpe Adria Green_
Vojko Bernard

Alpe Adria Green - mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina,  Bosna in Hrecegovina
Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, TTK_ SI56-0510-0801-1891-125, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239
GMS: 051 311 450/ Tel_ +386 4583 6640
Spletna stran_ http_//alpeadriagreen.bravehost.com       
Blog: http_//gezslo.spaces.live.com
Facebook: http_//www.facebook.com/pages/ALPE-ADRIA-GREEN/155572383629

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-09-10 14:45:04 (Sep 10, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj