Sporočilo SLS za medije v zvezi z pl. terminali v Tržaškem zalivu

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-07-07 ob 08:40:38

clip_image002

SPOROČILO ZA MEDIJE

Podpredsednica SLS Olga Franca_ V pogajanjih z Italijo morajo slovenski predstavniki nujno postaviti načela iz Resolucije za Jadran, s katero se je Slovenija enotno in jasno izrazila proti plinskim terminalom!

Ljubljana, 6. julij 2010 – Strokovno operativni odbor SLS za okolje in prostor, ki ga vodi Janez Podobnik, je obravnaval aktualno problematiko nameravane gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Ob zaključku poglobljene razprave je podpredsednica SLS Olga Franca povzela zaključke odbora_ »Navkljub nekorektnosti in aroganci pri načrtovanju gradnje plinskih terminalov s strani Italije Slovenija še ni dokončno izgubila vseh možnosti, da zaščiti svoje ozemlje in državljane pred pogoltnimi in nepoštenimi nameni plinskih družb iz sosednje Italije.« Slovenija ima po besedah podpredsednice SLS Olge Franca močne argumente, s katerimi lahko Italiji dokaže, da si napačno in zelo ozko razlaga Espoo konvencijo, obenem pa krši evropsko direktivo o obvezni presoji čezmejnih vplivov, saj »espoo« postopek vodi ločeno od celovite presoje vplivov na okolje po Sevesso konvenciji. Zaradi tega mora Slovenija vztrajati na kumulativni presoji vseh vplivov na okolje na območju Tržaškega zaliva tako, da se v presojo vključijo škodljive emisije že obstoječih onesnaževalcev (TE Tržič, Železarna v Škednju, cementarna, sežigalnica smeti v Žavljah …) kakor vplivi načrtovanih plinskih terminalov, plinovoda pod morjem in na kopnem ter vseh spremljajočih objektov.

Franca še opozarja, da je Slovenija namesto celovite analize stanja in ekološke zmogljivosti okolja v Tržaškem zalivu s strani Italije prejela le novo frakcijo dokumentacije za plinovod na kopnem na odseku Gradež – Vilež, ki pa jo mora Slovenija zavrniti, saj je ta odsek plinovoda sestavni del nesprejemljivega podmorskega plinovoda Gradež - Milje. Slovenski javnosti, predvsem pa primorskim prebivalcem, je slabo poznano, da se je razgrnitev pričela pred štirinajstimi dnevi in se zaključi z 8. julijem 2010. V knjigo pripomb so tako bile na dan 29. junij 2010 vpisane le tri pripombe, in sicer s strani okoljevarstvenika Francija Malečkarja, Olge Franca in Primoža Turšiča iz Kopra.

V pogajanjih s sosednjo Italijo morajo slovenski predstavniki ob bok italijanskim megalomanskim plinskim načrtom nujno postaviti načela iz Resolucije za Jadran, s katero se je Slovenija enotno in jasno izrazila proti plinskim terminalom. Že ob bežnem pogledu na Tržaški zaliv je vsakemu nestrokovnjaku jasno, da to okolje potrebuje OČIŠČENJE, ne pa dodatne obremenitve.

Člani Strokovno operativnega odbora SLS za okolje in prostor so tudi poudarili, da študija varnosti prometa ob nameravani povečani frekvenci ladij, ki vstopajo v pristanišči Koper in Trst, ob gradnji plinskega terminala pravzaprav še ni ustrezno narejena. Po mnenju odbora javnost tudi ni dovolj seznanjena o prisotnosti tujih vojaških ali drugih oboroženih ladij, ki bi spremljale ladje s plinom pri prehodu po skupni plovni poti v teritorialnih vodah Slovenije. Ob vplovitvi takšne ladje je namreč po pomorskih varnostnih predpisih treba ustaviti ves ostali pomorski promet, nobena italijanska študija pa še ni pokazala, kako bi s pristajalnimi manevri plinskih tankerjev ovirali promet drugih ladij pri plutju v in iz pristanišča Koper.

Dimenzija medsebojnih pogajanj v zvezi s plinskimi terminali v Žavljah med Italijo in Slovenijo mora biti sedaj prenesena na tretjega posrednika, to je Evropsko komisijo. Dosledno spoštovanje mednarodnih konvencij in evropske zakonodaje ter drugih pozitivnih predpisov v prid zdravju ljudi in varstvu okolja v občutljivem in ogroženem Tržaškem zalivu pa po prepričanju članov Strokovno operativnega odbora SLS za okolje in prostor lahko odvrne Italijo od načrtovanih plinskih projektov in jo usmeri izven naseljenih predelov na nižje ležeča območja sredi Severnega Jadrana. In sicer podobno, kot je storila pri t. i. »off-shore« plinskem terminalu pri Rovigu, kjer je okolje ekološko manj občutljivo in neobremenjeno s tovrstnimi napravami.

»In prav v teh evropskih aktivnostih je priložnost za naše slovenske poslanke in poslance v Evropskem parlamentu, da s svojo prizadevnostjo in aktivnostjo ključno pripomorejo k ohranitvi slovenskih vitalnih pomorskih interesov v Tržaškem zalivu, v tem edinem majhnem koščku morja, ki ga Slovenija ima,« je dejala podpredsednica SLS Olga Franca.

* * *

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-07-07 08:40:38 (Jul 07, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj