KAMPANJA ZBIRANJA DENARNIH SREDSTEV V PODPORO OKOLJEVARSTVENIKU ROBERTU GIURASTANTEJU

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2010-07-25 ob 06:08:55

 

Roberto Giurastante, okoljevarstvenik iz organizacij Greenaction Transnational in Alpe Adria Green, je že več let aktiven v boju za zaščito okolja in civilnih pravic na obmejnem območju. Zaradi njegovega odkrivanja nepravilnosti doživlja pritiske, grožnje in ustrahovanja. Nazadnje je še doživel shrljivo grožnjo o smrti (odsekana glava kozlička pred hišnim pragom), ki je mafijskega izvora. Vendar se je pred kratkim tej kritični situaciji pridružila še obsodba Kasacijskega sodišča. Obsodili so ga kaznivega dejanja, ker je izrazil osebno mnenje. Giurastante je namreč prijavil gradbeno špekulacijo v Miljski občini, ko je oporekel urbanističnemu soglasju in so ga zato člani občinskega gradbeništva tožili.

 image

Čeprav je bila gradbena zloraba dokazana, so Giurastanteja obsodili na 1. in 2. stopnji, kar je sedaj potrdila tudi obsodba Kasacijskega sodišča. Znesek, ki ga mora plačati, znaša 40000 evrov. Na ta način so pustili nekaznovane vplivneže, ki so odgovorni za to zadevo, nezakonitosti je tako oproščeno, naravovarstvenik, ki pa je nezakonitost prijavil, pa je nepravično obsojen.

Naša organizacija meni, da civilna družba ne more zapustiti Roberta Giurastante v tem težkem trenutku. Roberto nezainteresirano brani pravice vseh nas. Začnimo torej javno kampanjo, da pokrijemo njegove sodne stroške.

Za prispevke se nakaže želeno vsoto na TTR: SI56 9067 2000 0636 284, ODPRTEGA PRI POŠTNI BANKI SLOVENIJE naslovljenega na AAG s sklicem za Roberta Giurastante.

Kdor bo prispeval vsaj 30 evrov, bo dobil izvod knjige »Tracce di legalita' (Sledi zakonitosti)«. To je knjiga o tržaškem sistemu in o ekološki mafiji na severo-vzhodu.

 

Knjiga se ukvarja z dramatičnim stanjem v Trstu in analizira sisteme moči. To je okoljska katastrofa, ki jo vodijo v senci mednarodnih interesov. Perverzen preplet politike, podjetništva in organiziranega kriminala. Desetine odlagališč, tudi ogromnih, ki se nahajajo od morja do Krasa; toksični pepel (dioksini) sežigalnic in drugi toksični odpadki, ki so jih odlagali celo na kopališčih. Edini dve rodovitni rečni dolini (Žavlje in Plavje) na meji s Slovenijo sta zelo dragoceni za poljedelstvo in okolje, vendar sta »bonificirani« za industrijske potrebe in pokopani pod desetine milijonov kubičnih metrov strupov. Prav tam so še posebej odložili industrijsko blato (takozvan »sludges«, ki je strupena mešanica kislin, težkih kovin in ogljikovodikov); dragocene doline in kraške jame so uporabili za to, da bi zakrili najbolj moteče odpadke (ogromna naftna jezera, ki se sedaj nahajajo v teh jamah).

Knjiga prikazuje Trst v drugačni luči od tiste, ki se nam kaže na videz (kot bogato, urejeno in čisto habsburško mesto, kar ni res) in dokazuje, kako ne obstajajo – in niso nikoli obstajale- meje v tako nelegalnem poslu kot je tako ravnanje z odpadki.

To je zgodba, ki jo pripoveduje človek, ki jo je doživel v prvi osebi, saj se je bojeval s tem »sistemom« nelegalne moči. Je dokumentirana zgodba o načrtnem onesnaževanju države in njegovih mednarodnih povezav.

 image

CAMPAGNA DI SOSTEGNO PER L’AMBIENTALISTA
ROBERTO GIURASTANTE
Roberto Giurastante, ambientalista di Greenaction Transnational e di Alpe Adria Green, è da anni in prima linea per la difesa dell’ambiente e dei diritti civili di quest’area di confine.
Ha per questo suo impegno civile subito pressioni, intimidazioni, minacce. Non da ultime quelle macabre di morte (la testa di un capretto mozzata posta davanti alla sua abitazione) di chiara origine mafiosa. Ma recentemente a questa già critica situazione si è aggiunta una condanna confermata dalla Cassazione per un reato di opinione.
Giurastante aveva denunciato una speculazione edilizia nel Comune di Muggia contestandone la conformità urbanistica ed era stato per questo q u e r e l a t o d a i c o m p o n e n t i l a commissione edilizia comunale. Pur essendo stato dimostrato l’abuso edilizio Giurastante veniva condannato in primo e secondo grado, con condanna ora confermata dalla Cassazione per spese complessive di circa 40.000 euro. Così è stata consentita l’impunità degli influenti responsabili dell’illecito e
l’ingiusta condanna per l’ambientalista che lo aveva denunciato.
La nostra associazione ritiene che la società civile non possa abbandonare Roberto Giurastante in questo momento difficile. Roberto difende disinteressatamente i diritti di tutti noi. Lanciamo quindi una campagna pubblica di sottoscrizione per coprire le sue spese giudiziarie.
COME CONTRIBUIRE_
effettuare un versamento libero o un bonifico sul Conto Corrente Postale TTR: SI56 9067 2000 0636 284 ( POŠTNA BANKA SLOVENIJE ) intestato a AAG (a fianco le
coordinate bancarie) con la causale_ PRO ROBERTO GIURASTANTE Chi effettuerà un versamento di almeno 30 euro riceverà una copia del libro “Tracce di legalità”.
UN LIBRO SUL SISTEMA TRIESTE E SULLE ECOMAFIE DEL NORDEST
Il libro affronta la drammatica situazione ambientale di Trieste analizzando il sistema di potere che se ne è reso responsabile. Un disastro ambientale condotto all’ombra degli interessi internazionali.
Un intreccio perverso tra politica, imprenditoria e criminalità organizzata. Decine di discariche, anche enormi, dal mare alle coste ed al Carso_ le ceneri tossiche (diossine) degli inceneritori ed altri rifiuti tossico-nocivi scaricate persino nelle zone balneari; le due sole valli fluviali fertili ed umide (Zaule e Noghere), al confine con la Slovenia, preziose per l'agricoltura e l'ambiente, “bonificate” ad uso di zona industriale seppellendole sotto decine di milioni di metri cubi di veleni, scaricandovi
in particolare fanghi industriali (i famigerati “sludges”, un micidiale mix di idrocarburi, acidi, metalli pesanti); le preziose doline e grotte carsiche utilizzate per fare sparire i rifiuti più scomodi (allucinanti i laghi di nafta che si trovano ora in alcune di queste cavità).
Questo libro sfata l’idea della Trieste asburgica ricca, ordinata, pulita, e dimostra come non esistano - e non siano mai esistiti - confini al malaffare dei rifiuti.
E’ una storia raccontata in prima persona da chi ha combattuto questo ‘sistema’ di potere deviato. E’ una storia documentata della pianificazione di un inquinamento di Stato e dei suoi collegamenti internazionali.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2010-07-25 06:08:55 (Jul 25, 2010)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj