OGREVANJE S TOPLOTNO ČRPALKO

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2009-11-30 ob 16:33:56

OGREVANJE S TOPLOTNO ČRPALKO

Ali ste vedeli, da imate večji del energije za pokritje toplotnih potreb objekta v neposredni okolici? Le z ustrezno tehnologijo morate nadgraditi toplotno energijo zemlje, vode ali zraka in boste imeli vašo hišo toplo po vaši meri.

Toplotne črpalke, ki omogočajo ogrevanje z energijo zemlje, vode ali okoliškega zraka, poznamo že dolgo. Prvotno so bile namenjene predvsem za ogrevanje sanitarne vode, pri ogrevanju objektov pa jih še vedno srečujemo manj pogosto.

Dobra uskladitev vira toplote z ogrevalnim sistemom vodi do zanesljivega in gospodarnega obratovanja toplotne črpalke in s tem ogrevanja celotnega objekta.

clip_image002

Delovanje toplotne črpalke:

Toplotna črpalka s pomočjo kompresorjev dvigne temperaturo vode na raven, določeno za delovanje nizkotemperaturnih sistemov ogrevanja. Na toplotno črpalko vežemo lahko tudi bojler za ogrevanje sanitarne vode in hranilnik tople vode, ki preprečuje prekomerno število vklopov toplotne črpalke.

Viri energije, ki jih za svoje delovanje lahko koristi toplotna črpalka:

- zemlja (sistem geosonda ali sistem horizontalnih kolektorjev)

- voda ( najbolj običajno je črpanje podzemne vode)

- zrak (svetujemo za območja z milimi zimami)

V nadaljevanju vam bomo predstavili sistem ogrevanja s toplotno črpalko, ki za svoje delovanje koristi energijo iz zemeljskih globin preko medija v vgrajenih geosondah.

Sistem ogrevanja s toplotno črpalko, ki za svoje delovanje izkorišča energijo zemlje iz vrtin, imenujemo sistem »geosonda«. Gre za zaprt sistem, pri katerem v zemljo izvrtamo vrtine, navadno globoke med 80 in 150 m. V vrtine vstavimo geosonde, po katerih kroži medij (voda z dodatkom glikola). V globini zemlje se medij segreje, na površju mediju toplotna črpalka odvzame cca 4 – 5˙C in tako ohlajeno vodo s pomočjo obtočnih črpalk spet vrne v globino.

V primeru večjega števila vgrajenih geosond je potrebno le-te povezati s posebnim zbiralnikom v zbirnem jašku. Od jaška do toplotne črpalke vodi ena cev za dovajanje ogretega medija, po drugi pa se ohlajen medij vrača do razdelilnika in se preko razdelilnika vrne v geosonde.

Toplotna črpalka s tako pridobljeno energijo lahko segreva celoten objekt preko talnega ogrevanja ali radiatorjev, sanitarno vodo v bojlerju, lahko pa tudi vodo v zalogovniku. Zalogovnik je namenjen temu, da se zaradi shranjene tople vode toplotna črpalka manjkrat vklopi.

Postopek dela za izvedbo ogrevanja s sistemom geosonda poteka v naslednjih fazah_

  1. pridobitev dovoljenja za izvedbo vrtanja
  2. izvedba vrtine z vgradnjo geosond
  3. izvedba povezav od geosond do objekta in polnjenje cevi z medijem
  4. montaža toplotne opreme.

Pred pričetkom del investitor poskrbi za naslednje dokumente, potrebne za izdelavo projekta za izvedbo vrtanja_ zemljiškoknjižni izpisek, mapno kopijo parcele, gradbeno dovoljenje za objekt in soglasje lastnika.

clip_image004

Vrednost investicije

Vrednost investicije je odvisna od moči vgrajene toplotne črpalke in s tem povezanim številom in globino vrtin. Ocenimo pa lahko, da investicija v ogrevanje izolirane hiše z ogrevalno površino cca 150 m2 znaša cca 18.000,00 EUR (brez DDV). V to ceno je všteta priprava dokumentacije, vgradnja geosonde v vrtino globine 100 m in montaža toplotne črpalke moči 8 kW, skupaj z bojlerjem in zalogovnikom tople vode.

Financiranje investicije

Za izvedbo celotne investicije je možno pridobiti ugoden ekološki kredit do višine 20.000,00 EUR, z odplačilno dobo do 10 let.

Amortizacija investicije

Glede na to, da toplotna črpalka v eni kurilni sezoni za svoje delovanje potroši električne energije za približno četrtino vrednosti kurilnega olja, izračun pokaže, da se investicija v nov način ogrevanja povrne v cca 10 – 12 letih.

Vplivi na okolje

Ker se vplivi onesnaževanja čedalje bolj kažejo v spremenjenih podnebnih razmerah, je potrebno povedati, da z ogrevanjem s toplotno črpalko znižate izpuste škodljivega CO2 za približno polovico - v primerjavi z ogrevanjem s kurilnim oljem.


Več informacij lahko dobite na ALPE ADRIA GREEN alpeadriagreen@gmail.com GSM 051 311 450profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2009-11-30 16:33:56 (Nov 30, 2009)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj