Članek
Preprost pečen krompir
Objavljeno Dec 09, 2013
Njega dni (okoli leta 1995) sem večkrat moral službeno v ZDA. Nastanili so me v hotel in vsako jutro sem tam zajtrkoval. Nemalo sem bil presenečen, ko so nam vsako jutro postregli tudi s pečenim krompirjem, takim starim - kar neolupljenim. Mi smo krompir vedno lupili, razen morda tistega prvega, ki ima še nežno kožo.

Leta 2005 sem obiskal skavtskega prijatelja in njegovo ženo na Danskem. Skupaj smo kake tri dni z avtom potovali na Norveško na skavtsko konferenco. Pa je žena skuhala velik lonec krompirja, ga ohladila in tri dni smo ga jedli - kar neolupljenega, kot jabolka. Nihče se ni sekiral, če je postan.

Od takrat pri nas neolupljen krompir ni nobena posebnost več. Pravzaprav ga redkokdaj lupimo. Dobro ga operemo, pa je. Tako večkrat skuhamo lonec krompirja, ga hranimo v hladilniku in ko je kdo lačen ga lahko je kar takega ali ga popeče: krompir - neolupljen seveda - razrežeš na četrtine in ga na vročem olju posoljenega popečeš. Preprosto, hitro narejeno in dobro - podobno pomfriju, le da se ne porabi toliko olja.

Še eno dobro idejo sem dobil na tej strani, ki sem jo danes z rahlim dodatkom uresničil - PREPROST pečen krompir_

Sestavine za 4 osebe



  • 16 srednje debelih krompirjev (okoli 1 kg) (0,50 €)

  • 8 žlic olja (100 ml) (0,26 €)

  • 200 g sira (1 €)

  • sol (zanemarljivo)

  • začimbe (rožmarin, origano, drobnjak, ... kar vam je pač všeč) (0,1 €)


Skupaj_ 1,86 € ali 0,47 € na osebo

[gallery link="file" ids="12352,12353,12356"]

Priprava




Skuhaj krompir. Krompirje zloži na pekač obložen s peki papirjem. Krompirje potlači s kakšnim kuhinjskim pomagalom, da "razpadejo".

V lončku zmešaj na drobno razrezane začimbe (če so sveže), sol in olje. Na vsak krompir daj po eno čajno žličko te mešanice (vsakič v lončku pomešaj, ker se sol v olju ne topi). Potresi z naribanim sirom.

Peči v pečici na 200°C 20 minut.

Zraven gre fino radič s krompirjem - neolupljenim seveda :)