Članek
Repa na malo drugačen način
Objavljeno Nov 27, 2013
Včasih so rekli_ "Repa korenje - slabo življenje, repa še-še, korenje pa ne." Repa res ni hrana, ki bi jo kar naprej jedli. Vsaj mi je ne. Ponavadi jemo kislo, pa še to bolj redko. No sedaj, ko se nam je "kmetija" kar spodobno povečala povečala, smo po krompirju na njivo vrgli še repo (precej pozno, ker je bila taka suša), ki je šele sedaj obrodila. Kar lepo. Večino smo jo dali kisati, nekaj je pojemo surove, pa še tole polnjeno repo smo pripravili. Tudi najstniki jo imajo radi :)

Še postopka za kisanje repe, ki sem ju pred časom objavil na tem blogu_ klasika in v kozarcih.

Sestavine za 4 osebe



  • 8 srednje velikih rep

  • 250 g sira

  • 50 g drobtin

  • 150 ml kisle ali sladke smetane

  • 1 žlička soli

  • 200 g prekajene šunke

  • pol žličke mlete sladke paprike

  • 2 žlici sončničnega olja


Priprava




V slani vodi skuhaj olupljene repe. Na majhnem ognju naj se kuhajo 40 minut. Ne pretiravaj s časom kuhanja.

Nadev_ zmešaj nariban sir, na male koščke narezano šunko, smetano in drobtine.

Ko je repa kuhana, naj se malo ohladi, da jo lahko držiš v roki. S kavno žličko izdolbi luknje in izdolbeno dodaj v nadev.

Repe napolni z nadevom, tako, da precej nadeva gleda ven iz repe in narahlo potresi z zmleto papriko. Repe zloži v manjši naoljen pekač in peči na 180 °C 12 minut. Če vam kaj nadeva ostane, ga prav tako popecite v pečici.

V nadev bi po moje prav lepo šel tudi parmezan ali pa tudi kaj drugega. Pač po želji. 

Foto: Aleš Čerin