Članek
Slovenska potica, slovenska šunka in slovensko maslo_ drago, a odlično
Objavljeno Apr 12, 2012
V prejšnjem tednu sem pisal o tem, da nimamo slovenskega sladkorja in da ga nadomeščamo s sedemkrat dražjim medom. Drago, a odlično. Tako sedaj uporabljam veliko manj medu, s tem pijem veliko manj sladke pijače. Kar je zdravo in pravzaprav niti ne stane pretirano.

Potica: slovenska in dietna


To se je poznalo tudi pri velikonočni orehovi potici (recept), ki je bila letos samo iz slovenskih sestavin in kar je še bolj pomembno vse (razen masla in kvasa, ki pa ga je v majhni količini) so bile kupljene direktno pri proizvajalcu. Sladkor smo pa zamenjali z medom (vsebuje 75 % sladkorjev, ki so tudi manj sladki, kot sladkor), kar je potici dalo čar okusnosti (po orehih) in "lahkosti".

Pri šunki sem pogledal dobavnico


Velikonočno šunko sem letos kupil na tržnici od slovenskega proizvajalca (Mesarija Mlinarič, Lesce). Me je zanimalo, če je bil pujs slovenski in sem od prijazne prodajalke na pokriti ljubljanski tržnici dobil na vpogled dobavnico iz katere je bilo razvidno, da je meso slovenskega izvora. Vsaj tako sklepam iz referenčne številke na dobavnici, kjer je pisalo SI112391. Pravzaprav si nisem na jasnem, kako bi človek lahko prišel do izvora mesa.

Primerjava masla različnih proizvajalcev


Kot je videti iz tega zapisa smo v prejšnjem tednu kupili v trgovini le maslo (Hofer), ki naj bi bilo slovenskega izvora. Sam ne verjamem veliko v napise na izdelkih in tudi nekaj govoric sem slišal, da ima samo en proizvajalec v Sloveniji v resnici maslo le iz slovenskega mleka. Pa sem malo raziskal tole maslo.

Primerjava:

Maslo generik (Mercator) - 5,12 €/kg

Ljubljanske mlekarne - 6,25 €/kg (+22%)

Maslo zelene doline (iz slovenskega mleka), Mlekarna Celeia- 7,96 €/kg (+55%)

Slovensko čajno maslo, Pomurske mlekarne - 8,72 €/kg (+70%)

Bohinjsko maslo (iz bohinjskega mleka) - 9,12 €/kg (+78 %)

Planika maslo, Mlekarna Planika Kobarid - 9,12 €/kg (+78 %)

Slovensko surovo maslo, Pomurske mlekarne - 9,16 €/kg (+79 %)

Maslo s kmetije Pozaršek-Strle, Ižanska 336, Ljubljana (direktno od proizvajalca na BTC tržnici) (11,96 €/kg (+133 %)

Komentar: Očitno so cene masla zelo različne. Bolj kot je maslo slovensko, višja je cena. In po mojem okusu gre s ceno tudi okusnost, kar je za mene novost. Včasih sem si mislil, da je maslo pač maslo. Meni je najboljše maslo Mlekarne Planika, ki po nekaterih informacijah edino proizvaja maslo iz zares slovenskega mleka.

Zanimivo, da ima daleč najvišjo ceno maslo kupljeno direktno pri proizvajalcu na tržnici. Maslo je sicer odlično, a spet ne toliko boljše. Resnično ne vem, zakaj ta kmetija toliko pretirava s ceno. Z direktno prodajo ne plačuje nobene marže trgovskim verigam. Je pa to seveda njihova poslovna odločitev, ki pa pri meni ne vzbuja simpatije.

Drago, odlično, a poješ manj


Kot sedaj vidim, je hrana slovenskega izvora - tokrat sklepam iz masla - res zelo draga, okusna, morda tudi zdrava. Najbolj k "zdravosti" hrane prispeva pravzaprav dejstvo, da je tako draga in jo zato porabiš manj :) Vsaj meni se je tako izkazalo pri sladkanju hrane in pijače ter pri mazanju masla na kruh.