Članek
Z Martinj vrha čez Blegoš v Javorje (FOTO)
Objavljeno May 30, 2011
Sem kar tekel v supergah in z lažjim nahrbtnikom na rami. Se pripravljam namreč na jesenski polmaraton v Ljubljani.

Pot  ni čisto lahka. Z Martinj vrha do Črnega kala pod Koprivnikom in Romovcem je orientacijsko malo zahtevna, ker je okoli Martinj vrha polno kolovozov, gozdnih in lovskih poti. Pod Romovcem sem naletel na strmo in na nekaterih mestih malo izpostavljeno, a z jeklenicami zavarovano pot. Tudi višinske razlike je bilo kar nekaj ...

Vsekakor je pa tole lep in nenavaden vzpon na mogočno goro. Pravzaprav je Blegoš vedno, ampak prav vedno in z vseh strani - PREPROSTO lep.

Na kratko



  • Dolžina in višina: 3.20 ure počasnega teka (+ fotografiranje in na vrhu sem počival kakih 20 minut); 722 m višinske razlike

  • Pot: Martinj vrh v Selški dolini ( Turistična kmetija "Na puč") 840 m – preko Mrzlega vrha pod Romovcem na Črni kal 1103 (1.10*) – po strmi markirani poti na Blegoš 1562 m (1.45) – preko Prve ravni po južni strani na Črni kal 1103 (2.30) - preko Gornje Žetine do Javorij (3.20)

  • Primernost: Primerno za tekače (in planince seveda!), ki se ne ustrašijo iskanja pravih gozdnih poti do Črnega kala. Naprej je običajni pristop na Blegoš. Primerno je tudi za otroke, četudi je na nekaterih delih pod Romovcem malo izpostavljeno, a je dobro varovano z jeklenicami. Vsekakor nekaj previdnosti.

  • Zemljevid: Škofjeloško pogorje; 1_ 50.000.


*Vsi časi se štejejo od izhodišča. Skoraj vso pot sem lahkotno tekel, a vmes tudi fotografiral.

Za povečanje klikni na zemljevid



[gallery link="file"]