Članek
Domači detergent za pranje perila_ recept in primerjava cen
Objavljeno Mar 24, 2011
Pred časom sem od več ljudi dobil po e-pošti recept za izdelavo domačega detergenta za pranje perila iz marsejskega mila. Malo sem še pobrskal po internetu in našel obilo podobnih receptov. Pa sem malo skombiniral in si pripravil tale domači tekoči detergent za pranje perila, ki je precej ekološki in zelo poceni.

Sestavine + cena



  • Navadno milo za pranje perila (uporabil sem milo Encian, ki se ga dobi v drogeriji Mueller), količina/cena: 100 g/0,490 €,

  • Pralna soda (= natrijev karbonat, Na2CO3) (drogerija Mueller), količina/cena: 50 g (=2,5 veliki žlici)/0,099 €,

  • Voda, količina/cena: 2,4 l/0,000 €


Skupaj (količina/cena): 2,5 l/0,589 € (=0,236 €/liter)

OPOMBA_ Glede na prvotno opisani recept sem opustil dodajanje ocetne kisline (kisa za vlaganje) in povečal količino pralne sode od 40 na 50 g.

Priprava



  • Milo naribaj na gospodinjskem strgalu na kosmiče. To ni prav nič težkega, ker se rado riba.

  • Segrej vodo do vrenja in vanjo vmešaj milne kosmiče. Jaz sem uporabil kar palični mešalnik. Nastane gel.

  • Vmešaj še pralno sodo.

  • Še preden se detergent strdi, ga vlij v plastično posodo (najbolje od kakega tekočega detergenta - ne kupujte nove!), ki naj bo precej večja kot je količina detergenta (da se lahko dobro premeša, če detergent postane malo bolj trd).


Opomba: Tekoči detergent je lahko malo bolj trd kot so kupljeni, a se ga da dozirati.

Uporaba


100 ml detergenta vlij v dozirni predalček. Če uporabljaš predpranje (za zelo umazano perilo), dodaj še 100 ml v dozirni predalček za predpranje.

Perilo se lepo opere, morda je samo malo manj belo, ker detergent ne vsebuje belilnih sredstev. Kemično so to oksidanti, ki so tako in tako škodljivi za cunje ali pa barve, ki cunje samo navidezno (optično) pobelijo. Mimogrede_ ali ni zanimivo, da ljudje ne "padamo" samo na čistočo, pač pa tudi na optični učinek čistoče :) ?

Primerjava cen*


OPOMBA: Primerjava je izračunana glede na prvotni recept, ki se je sedaj malo spremenil. Prej je bila cena za surovine za liter detergenta 0,27 €, sedaj (brez ocetne kisline) pa je 0,24 €.



*Primerjal sem samo tekoče detergente, ki vsebujejo 5-15% anionskih tenzidov in pod 5 % neionskih tenzidov. O zavajanju glede vsebnosti tenzidov v detergentih si poglej tale prispevek.

Kot se vidi iz tabele je domači detergent kar za 7,4 krat cenejši od najcenejšega in kar za 17 krat od najdražjega.

Če pereš po 4 žehte na teden porabiš letno okoli 21 litrov detergenta, kar znese_

  • 5,67 € za domači detergent

  • 42,00 € za najcenejši detergent (Tandil)

  • 96,39 € za najdražji deterent (Persil Color)


Razlika_ 36 - 91 €

Ekološki učinek


Če uporabljaš domači detergent, seveda ne proizvajaš nikakršnih plastičnih odpadkov, ker uporabljaš stalno isto plastično posodo. Pri uporabi kupljenih pa odvržeš letno vsaj sedem 3-litrskih plastičnih posod (vsaka tehta 200 g), kar letno znese 1,4 kg nepotrebne odpadne plastike na gospodinjstvo in za Slovenijo (684.000 gospodinjstev) to pomeni neverjetnih 958 ton plastike letno. Pazite! - samo za pranje perila.

Poleg tega ni treba voziti težkih detergentov po Evropi, ki so tako ali tako sestavljeni večinoma iz vode - zmanjševanje emisij zaradi transporta.

OPOMBA: Kupil sem si tudi pralne oreške, ki jih ob priliki preizkusim in poročam.