Članek
Prepoved nekega pevca
Objavljeno May 19, 2017

Vse od prepovedi koncerta hrvaškega pevca Thompsona, polemike o tem ne ponehajo. Ljubitelji njegove glasbe so zelo razočarani, medtem ko pa njegovi nasprotniki, kateri imajo pevca za ustaša ter v njem vidijo nevarnost podpihovanja fašizma, slavijo še eno "dobljeno" bitko. 

Najprej naj povem, da mene osebno Thompson in njegova glasba niti malo ne zanimata, obstaja veliko drugih pevcev in glasbenikov, kateri imajo po mojem mnenju večje kvalitete. Dejstvo pa je da ima Thopson svoj krog oboževalcev, katerim je njegova glasba všeč in se z veseljem udeležujejo njegovih koncertov. Niti ni nobena skrivnost, da ima glasbenik, za nekatere kontraverzna prepričanja, ter ga je zato potrebno onemogočiti, spet drugim pomenijo njegova prepričanja, katera odkrito objavlja skozi svojo glasbo le izraz domoljubja.

V Sloveniji, kot tudi v skoraj celotni EU, vladajo leve ali levo-sredinske opcije, katere se imajo za demokrate in liberalce. Toda če pogledamo od bliže nam je lahko jasno, da njihova vladavina z demokracijo nima kaj veliko opraviti. Z izumom politične korektnosti, politično korektnega govora ter z označevanjem vseh nasprotnih mnenj za fašistična, rasistična demokracijo rušijo v sami osnovi. Posegajo namreč v sam temelj in nosilni steber demokracije in to je svoboda govora. 

Brez svobode govora, tudi demokracija ne obstaja.

In kaj je svoboda govora. Že sam naziv, nam jasno pove, da nam svoboda govora mora omogočiti, da jasno in glasno izrazimo svoje mnenje, brez strahu, da bi zaradi tega bili kakorkoli preganjani. Svoboda govora ne pomeni, da lahko vsak pove svoje mnenje, razen če trenutni vodilni politični opciji to tvoje mnenje ni všeč. In ravno tako se trenutne politične opcije, ne samo v Sloveniji, ampak po celotni EU do svobode govora vedejo. Trenutna oblast se ne strinja z mnenjem glasbenika, zato je s pomočjo svojih organov in pristašev njegov koncert enostavno prepovedala, pod pretvezo nezmožnosti zagotaljanja javnega reda in miru, kar je ob dejstvih, da na njegovih koncertih ni nikoli prihajalo do izgredov, da je prireditelj po zakonu primoran zagotoviti primerno varovanje, ter da policija tudi zna in zmore opravljati svoje delo, enostavno smešno in ne drži niti pol decilitra vode. 

Kar me pa ob tej prepovedi koncerta najbolj skrbi, je dejstvo da so oblasti ustvarile zelo nevaren precedens. Prepovedale so namreč koncert, samo zato, ker levici, kvazi liberalcem in njenim pristašem, ni všeč glasbenikov pogled na svet. S tem so odprli pandorino skrinjico, saj se bo lahko poslej, vsaka opcija na oblasti posluževala tega dejanja, kot opravičilo za cenzuro. Torej, če nekomu ne bo všeč nasprotno mnenje, ga bodo enostavno prepovedali. Tako so sedanja vlada in njeni organi, prestopili mejo preko katere ne bi smela nobena demokratična oblast. Močno so zakorakali na pot cenzure, nedemokratičnosti in diktature. Verjamem, da se bo ta ista opcija nekega dne, tega dejanja še spomnila, ter ga bridko obžalovala, saj se takšne stvari kaj hitro lahko vrnejo kot bumerang.

Zatorej zmaga, ki jo slavijo glasbenikovi nasprotniki ta čas, je bolj ali manj pirova zmaga. Morda bodo kaj kmalu spoznali, da so v bistvu izmaknili še en kamenček iz krhke zgradbe demokracije, katera se jim lahko kaj kmalu podre na njih same. Ob dejstvu, da levica in liberalci že kar nekaj časa hodijo po robu med demokracijo in diktaturo, je verjetnost, da so ta rob že zdavnaj prestopili.