0b 30. letnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze. Ekskluzivni pogovor z Marjanom Podobnikom, enim od ustanoviteljev SKZ

Objavil/a Aktualno ., dne 2018-05-12 ob 14:47:08

Ali še lahko pravna država odstrani globoko državo?

Marjan Podobnik

Danes mineva 30 let od ustanovitve Slovenske kmečke zveze. Bili ste med ustanovitelji. Kako se spominjate 12.maja 1988?

Takrat je bil na ta dan Vnebohod, zato smo verjeli, da bodo kmetje, ki jih večina spoštuje ta praznik, v večjem številu lahko prišli na tribuno v Unionsko dvorano, na katero smo vabili s sloganom »Ali mora kmet res samo ubogati ?« Nismo pa pričakovali take množice in udeležbe tudi različnih takratnih oporečnikov iz vrst študentov, kulturnikov ipd., kar nas je dodatno spodbudilo k odločitvi za takojšnjo ustanovitev Slovenske kmečke zveze in Zveze slovenske kmečke mladine, katere iniciativni odbor smo ustanovili 29.februarja tega leta v Žalcu. 12.maj 1988 je tako dejansko postal mejnik, mejnik med hoteti in dejansko narediti. Verjetno SKZ ne bi postala predmet obravnav CK ZKS, če bi šlo le za za vprašanja cene mleka in pšenice. Naredili smo odločilen korak v organiziranju kmečkega stanu, ki je bil ob obrtnikih med najbolj neodvisnimi od Zveze komunistov. Neodvisnih pa partija ni hotela, organiziranih neodvisnih se je pa upravičeno bala. V dobrem letu nas je bilo v SKZ okoli 30 000. Zato sem prepričan, da bo pomen Ivana Omana, prof. Franca Zagožna, Ivana Pučnika in drugih nosilcev SKZ z leti, ko se bo z zgodovinske distance na stvari laže gledalo bolj objektivno, v slovenski zavesti še krepil.

Ustanovitev DEMOS-a

Kako po 30 letih ocenjujete stanje v stranki, za katero ste velikokrat povdarjali, da je bila prvoustanovljena demokratična politična stranka po 2.svetovni vojni v Sloveniji, ki je orala ledino demokratizacije in osamosvajanja Slovenije?

To je bilo treba poudarjati, ker so nekateri zgodovinarji in komentatorji imeli težave z datumi, večkrat je prišlo pri navajanju ustanavljanja strank leto 1989 pred 1988 ipd. Danes so stvari glede tega v glavnem splošno sprejete. Tudi glede tega, da prizadevanje za parlamentarno demokracijo in za sodelovanje na volitvah samo po sebi dokazuje, da je šlo za politično stranko in ne za nekakšen kmečki sindikat, kar je bil eden od argumentov tistih, ki so oporekali pomenu dogodka 12.maja 1988.

Kako pa, če ponovim vprašanje, ocenjujete sedanje stanje v nekdaj tudi vaši stranki?

Kot precej žalostno.

Samo tri besede.? Očitno ne želite govoriti o sedanjosti stranke, ki ste jo pripeljali do največjih uspehov s skoraj 20% leta 1996. Pa vendar, ali se je SLS izpela?

Marsikaj se izpoje, to ni nič hudega. Pridejo novi ljudje in na temeljih »še neizpetih časov«, ob upoštevanju dobrih in slabih izkušenj zgradijo novo zmagovito zgodbo. Drugo pa je, če se nekaj izrodi.

Hočete reči, da se je SLS izrodila?

Stranka so predvsem ljudje. Verjamem, da jih je velika večina, tako ustanovnih članov iz 1988 kot kasnejših ostala zvesta takratnemu programu in principom delovanja. Žal pa bi to težko rekel za del sedanjega vodstva in vodstva »kmečkega lobija«, za katerega je Ivan Oman nedolgo nazaj rekel, naj kar ostane v SLS, druge pa je pozval, naj gredo z njim k NSI.

Tabor SLS Ljubljana-Vižmarje 2000

Toda Ivan Oman, če sodimo po današnjih sporočilih na spletni strani SLS, želi ponovni uspeh SLS, kar naj bi izrekel tudi evropskemu poslancu Bogoviču, ko ga je pred dnevi obiskal na njegovem domu?

Gospod Oman je seveda gospod in ve, kaj je vljudnost. Ne morem pa verjeti, da je SLS padla tako nizko, da za kakšno politično točko zlorablja celo prvega predsednika SLS in eno največjih imen slovenske demokratizacije in osamosvajanja. Nobena skrivnost namreč ni, da je predsednik SLS Zidanšek na seji Glavnega odbora SLS, ko so potrjevali listo kandidatov za volitve, grobo in žaljivo zavrnil pobudo, da bi na tabor SLS ob 30-letnici SKZ povabili tudi Ivana Omana in druge ustanovitelje SKZ, češ, da ne bo nikomur delal reklame. To vem, ker me je poklicalo kar nekaj udeležencev te seje GO SLS. Sedaj pa se, verjetno tudi zaradi reakcije številnih, ki se niso strinjali s takim odnosom do svojih začetnikov, namesto opravičila vodstvo SLS hvali z domnevno podporo Omana SLS.

Unionska dvorana 12.5.1988

Kakšen rezultat napovedujete SLS na volitvah?

Raje ne bi nič napovedoval, da ne bom še enkrat kriv za kakšen neuspeh SLS.

Pa vendarle bi vas prosili za oceno. Verjemem, da vaše mnenje marsikoga zanima.

Menim, da bo SLS dobila med 2 in 3%.

Kaj pa Kangler in Primc? Zidanšek je zavrnil njuno pobudo za skupno listo.

Ta pobuda je bila modra. Če bi prišlo do skupne liste, bi ta brez težav prišla v parlament. Tako pa tudi Združena desnica nima posebnih možnosti.

Kakšna pa je vaša napoved volitev nasploh? Kdo bodo zmagovalci, kdo poraženci?

Relativno večino bo dosegel Janez Janša. Drugi bo verjetno Marjan Šarec. Največja poraženca bosta po mojem mnenju Cerar in Erjavec. Največji skok pa bo verjetno dosegel Matej Tonin, lahko dobi do 15 poslancev.

Mislite resno?

Resno. Ker vem, kako sem jaz s SLS dobil leta 1996 skoraj 20 %.

Ali je torej po vašem mnenju še možno oblikovanje desnosredinske vlade po volitvah?

Teoretično da. Seveda le ob pogoju, da bi nosilci vseh strank in list, ki si prizadevajo ali vsaj zatrjujejo, da bi želeli namesto globoke države imeti pravno državo, od Čuša, Dobovška, Kanglerja, Primca, Zidanška, Kovšce in drugih, ki jim ankete kažejo majhno možnost vstopa v parlament, prekinili lastne kampanije in pozvali svoje volilce, naj glasujejo za stranke, ki so jim glede tega vprašanja programsko najbližje. Naredili bi zgodovinsko potezo.

Kdo pa je po vašem mnenju doslej predstavil najboljši vladni program?

Marjan Batagelj, predsednik UO Postojnske jame in Slovenskega poslovnega kluba v današnjem Večeru. Take rabimo.

Mislil sem na stranke?

Nekatere imajo precej točk iz Batageljevih prioritet.

Koga boste pa vi volili? Združeno desnico?

Če bi se prej omenjene manjše stranke, ki želijo pravno namesto globoke države, povezale v skupno listo, bi jih verjetno volil. Nepripravljenost nekaterih za sodelovanje se mi zdi ob znanih pokazateljih glede možnosti vstopa v parlament na nek način neodgovorno. Enako neodgovorna bi bila moja odločitev, da dam glas kateri od list, ki nima realnih možnosti za vstop v parlament, saj bi šlo za stran vržen glas.

Koga boste torej volili?

Verjetno bom sledil Ivanu Omanu.

Torej Tonina oz NSI ?

Verjetno, zdi se mi najboljši približek temu, kar danes predstavlja v pogovoru g. Batagelj.

S čim se pa vi ukvarjate? V zadnjem času skoraj ni slišati o vas.

Te vaše zadnje ugotovitve sem res vesel.

Sicer pa trenutno pripravljam prijavo na enega od razpisov kmetijskega ministrstva za pilotne projekte ob sodelovanju več partnerjev. Če mi kmetijski minister Židan zna razložiti, zakaj je potrebno, da trenutno nekaj tisoč ljudi, od kmetov, predstavnikov zadrug, kmetijskih svetovalcev, podjetnikov in drugih nadleguje nekaj sto državnih uradnikov za nekaj deset potrdil, da bodo lahko kandidirali za projekte, kjer bo izbranih nekaj deset odstotkov prijavljenih, ki bodo z zamikom-ko bodo najprej založili lastna sredstva-dobilo po nekaj tisoč evrov, ga takoj podprem za mandatarja.

Vidim, da vas je res razjezilo?

Veste, če vstajaš ob sobotah ob štirih zjutraj in Bogu kradeš čas, sebi spanec, sodelavcem prosto soboto…., ker birokrati na visokih položajih ne delajo tega, za kar so postavljeni, potem te včasih malo razjezi. Mimogrede, nič nimam proti ministru Židanu, včasih se srečava, nič slabši predsednik vlade ne bi bil od sedanjega.

Kako bi pa vi rešili ta problem z razpisi?

Najprej bi uradnike in njihove šefe, ki so pripravili pogoje za ta in podobne razpise, poslal pripravit in napisat eno prijavo, da bi videli, kako izgleda njihov izdelek. Potem bi pa preprosto zamenjal dve točki v večini razpisov; sedaj je potrebno ob prijavi predložiti dva fascikla potrdil(v konkretnem primeru manšega razpisa, na katerega se prijavljamo -skupna vrednost 70.000 eur za vseh 10 partnerjev, če bomo izbrani- je potrebno priložiti 22 potrdil) potem, ko si izbran, pa le še par potrdil. Namesto tega bi ob prijavi zahtevali le izjave(npr. da imaš plačane davke, da imaš certifikat za pridelavo eko hrane, da imaš vsaj x zaposlenih, da imaš ustrezne izkušnje z vodenjem, da imaš vse druge zahtevane reference, …) če pa si izbran, pred pridobitvijo sredstev dostaviš vsa omenjena dokazila, ki so pogoj za koriščenje sredstev. Sedaj pa zbira vsa ta potrdila in obremenjuje, sebe in druge in proračun in… tudi tistih 20 do 80 % prijavljenih, ki niso izbrani, ali 100 % neizbranih ob razveljavljenih razpisih. Z veseljem bi sodeloval na soočenju o teh razpisih s pristojnimi predstavniki kmetijskega ministrstva( bojim se da drugje ni veliko drugače), zdravo kmečko pamet pa bi lahko predstavljal Serpentinšek. Zakaj že imajo v Avstriji medicinske sestre enkrat višjo plačo kot v Sloveniji? Tudi zato.

Naj zaključiva s 30-letnico SLS. Kaj bi ji zaželeli ob obletnici?

Da se vrne h koreninam. Brez korenin si le na žalostno hiranje obsojeno drevo, ki ne obrodi sadu. Članom in članicam SLS, ki so desetletja zvesto delali, se izpostavljali in žrtvovali za program SLS v dobrobit prihodnosti Slovenije in slovenstva pa ob obletnici voščim in se jim zahvaljujem. Čeprav je včasih težko verjeti, verjemite: ni bilo zaman. Ostanite zvesti sebi in izročilu 12.maja 1988.

Intervju pripravil B. Gaber

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal uporabnik
Aktualno .
Aktualno .
Objavil/a 2018-05-12 14:47:08 (May 12, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Šarec bo kaznoval nasprotovanje multikulturi
Igor Akrapovič in drugi slovenski najuspešnejši podjetniki iščejo nove sodelavce. Preverite, katere kadre želijo.
Poskusna objava
Javnomnenjska raziskava: Marjanu Šarcu in njegovi LMŠ podpora pada, SLS v parlamentu!
Angleške multikulturne grozote: ugrabljena 15 letna angleška deklica je bila 12 let spolna sužnja pakistanski tolpi
Zahteva po razveljavitvi izidov državnozborskih volitev z dne 3.6.2018
Glavni krivec za propad SLS je Peter Vrisk, največji kmečki tajkun, ki počasi izgublja nadzor!
Javni poziv nove generacije SLS Ljubljana vodstvu SLS
Ali bi večinski sistem v Sloveniji res favoriziral pomladnike?
Rezultati vzporednih volitev ob 15.15
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(3)
SMC
(3)
eu
(2)
nsi
(2)
ZDA
(2)
LMŠ
(2)
sd
(2)
lidl
(2)
sls
(1)
NATO
(1)
CETA
(1)
joga
(1)
LGBT
(1)
epp
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2019
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

bet365 poker vam je sedaj na voljo tudi preko slovenske spletne strani. vse kar je potrebno je to, da greste na spletno stran https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-poker/ kjer se lahko registirirate in potem lahko preizkusite svojo srečo s kartami.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če želite imeti telefon srednjega ranga, ki je zelo zmogljiv in ponuja skoraj vse kar imajo telefoni v premijskem razredu, potem je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy j6 - https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-j6-ds-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

veste, da se razlog za vaše zdravstvene težave pogosto skriva v vašem črevesju? pogosto se namreč zgodi, da se poruši ravnovesje dobrih bakterij in zato zbolimo. vendar pa obstaja možnost, da si črevesje hitro popravite, če v prehrano vključite probiotike. prevete, kako vam probiotiki lahko pomagajo.  

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: Pokličite za ceno

iphone x je eden izmed prvih pametnih telefonov, ki je ovit v zelo odporno steklo, ohišje pa je narejeno iz nerjavečega jekla. preverite lastnosti tega zmogljivega telefona- https://www.a1.si/telefoni/iphone-x-64-gb-siva

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

bet365 stave v živo so vam sedaj omogočene tudi v sloveniji in sicer se lahko brezplačno registrirate preko slovenski spletne strani: https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-stave-v-zivo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

razmišljate o tem, da bi okrepili mišice rok, pa vam je obisk fitnes centra odveč, ker morate čakati v vrsti za vadbo na vaši priljubljeni napravi? zakaj ne bi imeli boksarske vreče kar doma? za več informacij o tem, kje jo kupiti in kako jo namestiti, obiščite spletno stran fitnesshop.si.  

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

vam hitrost interneta na vašem mobilniku veliko pomeni, ker potrebujete hiter prenos podatkov za službene namene? potem je smislno, da se odločite za ponudnika a1, ki vam nudi najhitrejše omrežhe 4g/lte.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

kupiti mobilne nakladalne ploščadi od proizvajalca ausbau. proizvajamo pod lastno blagovno znamko mobilne nakladalne ploščadi ausbau za evropski trg z upoštevanjem zahtevnih evropskih standardov. različna nosilnost (6, 8, 10, 12 in več ton) in nastavljanje (min 90cm, max 165cm). mobilne ploščadi, ki smo jih proizvajamo imajo široko vozno površino, kar omogoča, da nakladalnik udobno se zapelja čez našo mobilno ploščad v zabojnik oz. vagon. več o izdelku mobilna ploščad ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.    

Kategorija: Industrijska oprema

Cena: 4999 €

izjemne mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe od proizvajalca različnih velikosti po naročilu. višina mobilne nakladalne rampe lahko nastavljate s hidravličnimi cilindri pod pritiskom, od 900 do 1.650 mm. prihranijo čas za nakladanje oz. razkladanje tovornega vozila oz. vagona. lahko se premika po vašem podjetju s pomočjo nameščenih avtomobilskih koles. mobilne nakladalne rampe ausbau lahko delajo ob vsakem vremenu. v več kot 10 letih smo dobavili mobilne nakladalne rampe v več kot 25 držav po svetu, vključno z evropskimi. več o mobilnih nakladalnih rampah na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. veliko nagnjeno območje, protizdrsna površina, prilagoditev višine (od 900 do 1.650 mm). prihrani vaš čas in denar med nakladanjem – razkladanjem različnega blaga. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe različnih velikosti po naročilu. več o izdelku mobilna nakladalna rampa ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

močna mobilna nakladalna ploščad ausbau. naša mobilna nakladalna ploščad ausbau lahko precej prihrani čas za nakladanje in razkladanje tovora. proizvajamo modele z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. mobilna nakladalna ploščad ausbau lahko je izdelana nestandardnih dimenzij in za nestandardne namene. ugodna cena in izjemna kakovost sta glavni prednosti naše družbe in naših izdelkov. več o izdelku mobilna nakladalna ploščad ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

premične mobilne ploščadi ausbau za skladišča. več kot 10 let naša družba dobavlja za stranke v ukrajino in evropske države najbolj zanesljive premične mobilne ploščadi ausbau. proizvajamo modele različnih nosilnosti (6, 8, 10, 12 in več ton) in dimenzij (min 90cm, max 165cm). premične mobilne ploščadi ausbau za skladišča se premikajo po podjetju s pomočjo koles in nameščene trde sklopke za viličar. naše premične mobilne ploščadi se razlikujejo zaradi udobja in preproste uporabe. več o izdelku premična mobilne ploščad ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj