Zaključena mejna arbitraža: Celoten Piranski zaliv pripada Sloveniji!

Objavil/a Aktualno ., dne 2015-10-12 ob 16:33:32

Hrvaški se je arbitraža izjalovila, sodnik Guillaume je dobro preučil pogodbe katere je NDH podpisala s Italijo leta 1941, zaključil je, da Savudrijski zaliv priprada Sloveniji.

......................................................

Gilbert Guillaume, predsjednik arbitražne komisije koja odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, objavio je kako je komisija usuglasila mišljenja te odlučila da Piranski zaljev ipak povijesno i geografski pripada Sloveniji. Francuski sudac navodi kako je to bila najopsežnija arbitraža u njegovu životu. Analizirano je više od 5000 povijesnih spisa i državnih ugovora, za što je bilo angažirano 30 vanjskih suradnika.

Iako su mnogi očekivali da će se spor riješiti tek u studenome 2014., sudac Guillaume ističe kako je dokument na kojemu su temeljili odluku potpuno vjerodostojan, pa nisu trebale daljnje analize.

- Na temelju članka 33. Povelje UN-a, koristeći se svim miroljubljivim sredstvima za rješavanje sporova, arbitražni je sud jednoglasno odlučio o uspostavljanju trajne granice između dviju susjednih zemalja. Vođeni načelom pravednosti i pravičnosti 'ex aequo et bono', ustanovili smo da je izvorišna točka za određivanje granice u Piranskom zaljevu ona koja je bila na snazi od 10. travnja 1941. godine. Budući da se Hrvatska dragovoljno odrekla Piranskog zaljeva u korist Italije te je nakon rata Slovenija anektirala to područje kao sveukupni pravni sukcesor, načelo pravičnosti nalaže da se Piranski zaljev prema međunarodnom pravu treba smatrati slovenskom teritorijalnom stečevinom – obrazložio je predsjednik komisije Guillaume.

Dok su se svi pribojavali da će sud odluku temeljiti na načelu "junction", koje bi zahtijevalo da se Sloveniji omogući dodir unutarnjih voda s otvorenim morem, ispostavilo se kako je zec ležao u drugome grmu.

Kad je Ante Pavelić 15. lipnja 1941. u Veneciji potpisao pristupanje NDH Trojnom paktu, Piranski je zaljev "de iure" postao talijanskim. Tek je nakon završetka Drugoga svjetskog rata Piranski zaljev vraćen u Sloveniji, koja je tada bila sastavni dio Jugoslavije. Upravo je taj poglavnikov čin dobrovoljnog ustupanja teritorija Italiji bio presudan za arbitražnu komisiju.

- Međunarodno pravo ne poznaje kogentne pravne norme, stoga se načela moraju vrlo oprezno tumačiti. Hrvatska se dobrovoljno odrekla teritorija 1941., a Slovenija ga zdušno prihvatila 1945. godine. Stoga smatramo pravičnim da pripadne Sloveniji – dodao je Guillaume.

Tako je završio još jedan spor koji je trajao više od desetljeća. Spor je Hrvatsku stajao dva i pol milijuna eura, na kraju smo izgubili još nekoliko stotina četvornih kilometara državnog teritorija, no najviše boli spoznaja da je Joško Joras bio u pravu kad je govorio: "Tudi tukaj je Slovenija".

Završena granična arbitraža: Cijeli Piranski zaljev pripao Sloveniji!

Hrvatskoj se arbitraža obila o glavu, sudac Guillaume je dobro proučio ugovore koje je NDH potpisala s Italijom 1941. i zaključio da je Savudrijska vala...

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Edvard
0
Oct 15, 2015
Dobra finta, ali rabili ste normu od godine 1941, obšte ste zaboravili Mirovni Ugovor godine 1947 sklenut u Parizu, koji pravi da do Novograda su međunarodne vode još uvjek u funkciji i nikad ukinut!
#8
Bogdan
1
Oct 14, 2015
Upam da je res!
#7
resnica
9
Oct 13, 2015
od kod vam to, dobro bi bilo če bi bilo res tako, sicer pa tako vemo da hrvati so prišleki, ki nikoli niso živeli na tem ozemlju.
#6
turist
1
Oct 12, 2015
slaba finta
#5
lenc
12
Oct 12, 2015
kako mozete izgubiti nesto sto nikad nije bilo vase??????
#4
Sponko
1
Oct 12, 2015
V jeziku, ki predstavlja odločitev : uvalio ti
#3
Miran P.
2
Oct 12, 2015
Glede na vir bi rekel: škoda papirja.
#2
Rado K.
2
Oct 12, 2015
He, he,
dobra finta!
#1
Aktualno .
Aktualno .
Objavil/a 2015-10-12 16:33:32 (Oct 12, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Završena granična arbitraža: Cijeli Piranski zaljev pripao Sloveniji!

Hrvatskoj se arbitraža obila o glavu, sudac Guillaume je dobro proučio ugovore koje je NDH potpisala s Italijom 1941. i zaključio da je Savudrijska vala...

ZADNJE OBJAVE
Maske so padle: Bruseljske elite želijo EU do 2025 preoblikovati v Združene države Evrope
Martin Ivec, predsednik ReSET-a: me zanima, kako na to gledajo volilci SD? Malo jih povprašajte, ko boste kakšnega srečali
Glasovanje proti Poljski - Kako so se odrezali naši evroposlanci?
Prava ni več! Iz Slovenije so naredili kurbišče!
Posadimo drevo za vsako krivico, ki se je zgodila po letu 1990!
Avtorski apel - poziv slovenski politiki in javnosti, da se zaščiti avtorsko delo. Avtorsko delo se bo kradlo z zakonom!
Domoljubi podpiramo novelo proti nedeljskemu delu v trgovinah
Kapitalisti in multinacionalke v boju proti Evropi
DO 16.00 URE JE VOLILO 245.000. POJDITE VOLIT!!!!! DO 19.00 URE!!!!
DVK: Do 11. ure glasovalo 107.000 ljudi!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
lidl
(2)
eu
(2)
sds
(2)
ZDA
(2)
sd
(1)
CETA
(1)
epp
(1)
nsi
(1)
joga
(1)
NATO
(1)
LGBT
(1)
SMC
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2018
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

denar posameznikom in nujno poslovanje. nujna posojila zasebnega kapitala brez količinske omejitve, samo z jamstvom nepremičnine, brezplačno ali malo hipoteko. ni pomembno z rai ali annefom ali brez plačilnega lista. brez utemeljitve dohodka. bistvena hipotekarna garancija, tla, prostori, skladišča, zemljišča in proindivisys. ponovna združitev dolgov. hitri in nujni osebni krediti. tudi rešitve za podjetje. informacije: annebonetta@gmail.com

Kategorija: Dom in Gradnje

Cena: 4500 €

posojilo, financiranje in naložbe brez težav. na področju financ, naložb in specializiranih posojil nudim svoje storitve vsem osebam dobrega karakterja in predvsem sposobnim izpolnjevati svoje obveznosti. grem na naslednja področja: osebna, konsolidacija, komercialna in razna druga podjetja, kmetijstvo, hipoteka, nepremičnine. za več informacij se obrnite na moj e-mail: annebonetta@gmail.com

Kategorija: Navtika

Cena: 5000 €

7693.) spomini na partizanska leta ii knjiga

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9 €

7692.) pričevanja rabskih internirancev

Kategorija: Družboslovje

Cena: 14.99 €

7691.) prigode stražarja primoža

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9 €

7690.) ciklamen agitator

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

825.) najboljše moštvo

Kategorija: Družboslovje

Cena: 29.99 €

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 12 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 15 €

6621.) da bi lažje bili nesrečni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj