Zakaj vsaka družina nujno potrebuje dogovore in pravila

Objavil/a Aktivni .si, dne 2016-02-04 ob 10:19:28
druzina

Zelo pogosto opažam, da družine nimate opredeljenih pravil, oziroma sama jih imenujem 'družinski dogovori'. Kaj to sploh je?

Že pred časom sem pisala in zagotovo ste prebrali, da ob enakem delu hitro razvijemo navade, ki so namenjene temu, da varčujemo z energijo, ker je neka aktivnost predvidljiva in naš organizem ne potrebuje veliko vedno sprotnega prilagajanja.

V mnogo družinah se vedno znova vrtite okoli istih neprijetnih situacij, pregovarjanj, kar povzroča nemalo jeze, slabe volje in nerazumevanja družinskih članov med seboj. Zakaj? Ker niste nikoli vsi skupaj sedli za mizo in se enkrat za vselej, no, vsaj za nekaj časa, dogovorili glede določenih pravil in dogovorov, ki naj veljajo v vaši družinici.

Kaj to pomeni v praksi?

Če vzamemo, da vašo družino sestavljata vidva s soprogom oziroma partnerjem (ali partnerico) ter dva mladoletna otroka, potem recimo, da si med seboj razdelite gospodinjske naloge in s tem lažje opredelite, v kakšnem vzdušju bo potekalo družinsko življenje.

Namreč, če vsak član pozna svoje zadolžitve in jih izvaja, ne izgublja energije, časa, volje in živcev za to, da prepričuje preostale člane družine, kaj je kdaj treba postoriti, da bi družina sploh funkcionirala.

Ne pozabite, da je družina kot nekakšen živ organizem, ki ima svoja pravila delovanja, da varčuje z energijo, ki se prilagaja dogovorom in ki deluje kot varno okolje vsem članom dotične družine, ali pa je lahko uničujoč in anarhičen.

Kjer ni pravil, vlada brezzakonje, ki je za socialna bitja, kar ljudje smo, zelo nevarno in ogrožajoče. Človek potrebuje določen red in omejitve, znotraj katerih se počuti varnega. V teh omejitvah se lahko izraža v vsej svoji nadarjenosti in kreativnosti, ker se ne boji, da bo naredil kaj, za kar bo kaznovan ali izobčen. Kot vemo, sta izolacija in izobčenje največja kazen pri visoko razvitih primatih, in enako velja za človeško združbo.

Če se vrnem k družinskim in tudi part­nerskim dogovorom.

Partnerja se medsebojno dogovorita, kaj bo naloga enega in drugega glede njunega partnerskega živ­ljenja, na primer, da dosežeta dogovor, da si vsak drugi dan namensko vzameta pol ure zvečer pred spanjem zgolj za pogovor.

Da si enkrat na mesec privoščita vikend dopust, ki je namenjen njunemu intimnemu razvajanju in krepitvi njune ljubezni. Dogovorita se, da se eden od njiju lahko brez zadržkov nasloni na partnerja in bo pri tem slišan, varovan in objet, ko je v stiski ali doživlja močno frustracijo. No, teh dogovorov je toliko, kot si jih sami želite. In se jih seveda držite.

Poleg partnerskih dogovorov so tukaj še družinski, ki poleg zakoncev vključujejo otroke. Delo, ki mora biti opravljeno znotraj družine, se razdeli med vse člane. Eden je zadolžen za pospravljanje posode, drugi za razvrščanje opranih oblačil, za sesanje stanovanja, za odnašanje smeti, za pranje vozil, za pripravo obrokov (no, pri tem se lahko dogovorite, da vsak član kdaj kaj skuha) ...

Ko so naloge definirane in razdeljene med posamezne člane, se tudi dogovorite, da jih boste vestno opravljali. In ko pride do novih situacij ali sprememb, se ponovno dogovorite za 'družinski sestanek' in modificirajte dogovore. Da vam bodo služili in vam sproti olajševali vsakodnevno rutino. Pridobili boste čas in energijo ter se s tem izognili brezplodnim razpravam in prepirom, kdo je kdaj kaj moral postoriti po stanovanju, pa ni.

Z malce strpnosti in spoštovanja dogovorov se boste v veliki meri izognili konfliktom. Zagotovo.

Napisala Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite na tel.št. 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica in na www.svetovalnica.si.

Zakaj vsaka družina nujno potrebuje dogovore in pravila - Aktivni.si

Zelo pogosto opažam, da družine nimate opredeljenih pravil, oziroma sama jih imenujem 'družinski dogovori'. Kaj to sploh je?

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
3
Hobelman
0
Feb 22, 2018
Dober dan,
Ali ste v finančnem položaju? Prijavite se za ugodno posojilo v višini 2%
obrestna mera za odplačilo dolgov, za zagon novega podjetja,
razširite svoje podjetje itd., če nas pokličete DA za več informacij
o posojilu samo preko tega e-poštnega naslova: hobelmanfinance@gmail.com

KONTAKT EMAIL: hobelmanfinance@gmail.com
#3
Komentar izbrisal uporabnik
MR LAKE COOK
0
Oct 26, 2016
Xmas Xmas Loan?

Ko nisem mogel soočiti svoj dolg ali več, je bil moj sin v bolnišnici za operacijo, ki vključuje veliko denarja in sem potreboval tudi nekaj denarja za refinanciranje in dobili dober dom, potem moram išče pomoč od prijateljev in ko ni bilo upanja več i odločili, da gredo na spletu poiskati posojilo in se mi zdi LAKE COOK Trust Loan Firm (lakecook07@gmail.com) z 2% obrestno mero in začnejo uporabljati takoj s svojimi podatki, kot je predpisano. V sedmih dneh po vlogi je žično svoj znesek posojila brez skritih stroškov in jaz bi lahko poskrbel za mojega sina medicinskih menice Renew moje najemnine račun in odplačal svoj dolg. Bom nasvet vsako posojilo za azil v stik jezera kuhati posojila podjetju enostavno in varno transakcijo

Xmas Xmas Loan?
#1
Dl. Marius
0
Jul 22, 2016
Dragi prosilcev za posojilo !!!

Ste v kakršnih koli finančnih težavah? Ali želite, da začnete svoje podjetje? To posojilo podjetje je bilo ustanovljeno organizacije za človekove pravice po vsem svetu, z izključnim namenom pomagati revnim in ljudem s finančnimi težavami življenja. Če želite zaprositi za posojilo, se vrnem k nam spodnje podatke e-pošte: g.marius95@hotmail.com

ime:
potreben znesek posojila:
Loan Trajanje:
Mobilna številka:

Hvala in Bog blagoslovi
ZAUPANJA
G. Marius
#0
Aktivni .si
Aktivni .si
Objavil/a 2016-02-04 10:19:28 (Feb 04, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Izsledki raziskave pravijo, da bo tako vaša vadba postala bolj učinkovita
5 miselnih vzorcev, ki uničujejo vaše odnose
4 preproste vaje za boljši spanec
4 preproste vaje za boljšo stabilnost in športni nastop
9 pogostih razlogov za zadrževanje vode v telesu
Povezava med umom in telesom: Kako vaše misli vplivajo na vaš rezultat
Tako bi morali skrbeti zase, če trpite za kronično boleznijo
15-minutni trening za lepo oblikovane roke
Gremo na Elanov smučarski dan! Prijavite se in osvojite super nagrade
Vas vadba lahko tudi postara?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

7216.) prešuštvo - darko žlebnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6968.) vsega po dvoje - babette cole

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

dober kontroling je pomemben za vsako podjetje, saj pomaga določati in spremljati poslovne cilje. moje računovodstvo vam ponuja kakovosten kontroling in redno pomoč - https://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

probiotiki so prehransko dopolnilo, ki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro in učinkujejo tudi na prebavo. več o samih lastnostih probiotikov: https://www.malinca.si/probiotiki-v-kapsulah.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 24 €

pegasti badelj se uporablja predvsem kot dopolnilna prehrana za boljše delovanje in čiščenje jeter. uporabimo ga lahko pri izdelavi smutijev. več o njegovem pozitivnem učinku in delovanju : https://www.malinca.si/pegasti-badelj-semena-150g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 7 €

estrihi ali storjni tlaki se uporabijo pri izravnavi tal, hkrati pa nudijo tudi požatno zaščito in poskrbijo za izolacijo zvoka. gre za zahtevna gradbena dela, zato je potrebno, da delo izvedejo strokovnjaki. več informacij: https://www.hotenjka.si/estrihi-strojni-tlaki

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

2250.) mitološki slovarček gričar bajt koren ud domen 1986

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 9.99 €

5994.) reka mura v sloveniji - franc - franc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

1374.) kresnikovanje - ivan mermolja

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15 €

6289.) zgodbe minulega leta - rudi čačinovič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7426.) kopitarjev zbornik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 25.99 €

7689.) norišnica - andrej e. skubic

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 15 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj