Kako prepir spremenite v plodno diskusijo

Objavil/a Aktivni .si, dne 2015-11-09 ob 10:51:27

Na začetku vsakega partnerskega odnosa je vse lepo. Partner je popoln, njegove slabosti pa prav ljubke.

Toda nekega dne vse skupaj postane vsakdanja rutina, stvari pa kar naenkrat niso več tako rožnate. Partnerjeve napake se nam ne zdijo več šarmantne in sčasoma postanejo moteče.

Izražanje negativnih misli in čustev je pomembno

In začnemo se spraševati, kako naj mu to tudi povemo. Navadno se kuha v nas in ne vemo, kaj naj naredimo s to notranjo zmedo.

Težava tiči v tem, da se nismo nikoli zares naučili izražati negativnih misli in čustev. Predvsem ne v ljubezenskem odnosu, saj se bojimo izgube partnerja. Skrbi nas tudi, da bo negativni naboj preveč močan, preveč določen, ko bomo izrazili svoje mnenje. Poleg tega pa se, medtem ko tehtamo, ali bi izrazili kritiko, zgodi, da jo drugi izrazi na ves glas. Potem se moramo braniti. In partner tudi.

Kako sprejeti kritiko?

Vzrok za ta peklenski krog je dejstvo, da kritiko prehitro vzamemo preveč osebno, namesto da bi uvideli, da se nanaša na neko vrsto vedenja.

Nastane nesporazum, ki pa ga vedno 'zakrivita' dva. Eden, ki se odzove preveč občutljivo, in drugi, ki govori v obtožujočem tonu ter ne prizna, da je na primer žalosten, ker ima partner premalo časa zanj/zanjo, ampak osorno doda: “Sploh nisi pripravljen/a na resno zvezo. Zato tudi preživiš toliko časa v službi.” Razumljivo, da ogovorjeni začuti napad in se počuti potisnjenega v kot – in prepir ni več daleč.

Pomembno je, da se zavedate, da ima tudi partner pravico do svojega mnenja. Različna stališča ne smejo pomeniti tudi konca zveze!

Razlikovati je treba tudi med rešljivimi in nerešljivimi težavami. Pri konkretnih, rešljivih temah bi morala oba partnerja predstaviti svoja stališča in premisliti, kako se poenotiti glede rešitve. Kompromis je namreč mogoč šele takrat, ko sta nanj pripravljeni obe strani.Pomembno je, da nikdar ne 'tekmujeta', kdo bo zmagovalec in kdo poraženec prepira. Cilj je, da sta zmagovalca oba.

Na srečo pa obstajajo napotki, kako lahko prepir spremenite v plodno diskusijo.

1. Poiščite prave razloge

Preden izrazite kritiko, v miru premislite, za kaj v resnici gre. Vas res moti, da partner toliko časa preživi za računalnikom? Ali pa si v resnici želite več prostega časa preživeti v dvoje?

Če boste odkrili pravi pomen težave, boste na dobri poti, da jo skupaj rešita. To pa seveda tudi pomeni, da se odkrito pogovorita o svojih občutkih.

2. Izognite se pavšalnim sodbam

Besede kot nikoli ali vedno naj bodo tabu! Kdor je deležen takšnih posplošenih očitkov, ne more reči nič drugega kot: “Ne drži!” Stavek, ki je pravi sovražnik pogovora in ki 'tožnika' zapelje v odpiranje še dodatnih stranskih bojišč. Našteje še celo vrsto močnih dokazov – in znova doseže le neugodne učinke. Zaradi cele množice pogretih župic ima 'obtoženi' občutek, da gre za generalni obračun, ki se bo končal z njegovo zavrnitvijo.

3. Jeze ne zatirajte predolgo

Pomembno je, da še pravočasno prepoznate 'moteče dejavnike', sicer se bo v vas nakopičilo preveč jeze, ki bo nekoč kot plima privrela na plan. Poleg tega je človek, ki tlači svojo jezo, vse bolj razdražen.

4. Ne merite pod pasom

Pomembno je, da upoštevate načelo pravičnosti – tudi ko zavrejo čustva. Takrat se lahko izrazite glasno in vročekrvno, a vedno ohranite vsaj malce discipliniranosti: brez žalitev in brez načrtnih napadov na osebnostne slabosti! Tovrstni napadi so namreč največji strup za partnerske odnose.

5. Bodite odprti za druga stališča

Najboljša pot do zares dobrih rešitev vodi prek pozornosti. To pomeni, da partnerja tudi poslušate in ste odprti za njegove argumente. Tako bo čutil, da poskušate razumeti njegova stališča. To vam bo najbolje uspelo, če boste na kratko povzeli njegove besede, na primer “Zdi se mi, da bi ti bilo pomembno …”

Prav gotovo vam ne bo vedno uspelo, da bi se prepirali po teh petih točkah. Toda pomembna je dobra volja – ta namreč vodi v 'angelski krog'. Ko bo partner opazil, da se trudite, bo tudi sam bolj pripravljen, da prepir izkoristi na najboljši možen način – za vašo ljubezen!

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Aktivni .si
Aktivni .si
Objavil/a 2015-11-09 10:51:27 (Nov 09, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Kako prepir spremenite v plodno diskusijo - Aktivni.si

Na začetku vsakega partnerskega odnosa je vse lepo. Partner je popoln, njegove slabosti pa prav ljubke.

ZADNJE OBJAVE
7 razlogov za obuditev starih prijateljstev
7 razlogov za obuditev starih prijateljstev
Ste že slišali za poletno sezonsko depresijo?
#vztrajam top5 objave tedna: teden 102
#vztrajam top5 objave tedna: teden 102
Darko Klemen (Master Chef) razkriva recept za popoln T-bone steak
Darko Klemen (Master Chef) razkriva recept za popoln T-bone steak
Kristjan Čeh – evropski prvak v metu diska med mlajšimi člani
Kristjan Čeh – evropski prvak v metu diska med mlajšimi člani
Stephanie Gilmore – legendarna deskarka (video)
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
športi
(760)
zdravje
(716)
fitnes
(673)
odnosi
(546)
seks
(546)
Nasveti
(379)
tek
(329)
vaje
(293)
joga
(103)
zgodbe
(60)
hoja
(44)
diete
(40)
vadba
(30)
oprema
(14)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj