Društvo Ajda Vrzdenec

Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Vrzdenec
Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje AJDA Vrzdenec smo ustanovili leta 1991. Društvo širi in spodbuja med vrtičkarji in kmeti z izobraževanjem, organizacijo predavanj, izdajanjem literature in izdelovanjem biološko-dinamičnih preparatov najstarejšo in najuglednejšo sonaravno metodo pridelovanja najodličnejše hrane, imenovano biološko-dinamična metoda.

Ta metoda omogoča brez uporabe strupov in umetnih gnojil doseganje visokih pridelkov izjemne kakovosti, zagotavlja pa tudi ohranjanje trajne plodnosti tal, pestrosti kulturnih rastlin in ekološko ravnotežje. Metoda uči partnerstva do zemlje, rastlin, živali in ljudi pa tudi odgovornosti do kulturnih rastlin in domačih živali kot kulturne dediščine, ki jo moramo neokrnjeno ohranjati za bodočnost.

Kontaktni podatki

Ajda Vrzdenec
Vrzdenec 60
1354 Horjul

Telefon:
01 754 07 43
ajdavrzdenec@gmail.com

Uradne ure
Vsak delavnik med 9h in 13h

Prijatelji (4)
Life Is Fun
Čebelarstvo Kokl
Dajana Babič
Branko Gaber
Spremljevalci (12)
Renata Trajčeva
Andreja Novak
Life Is Fun
Vidim999 Nad Oblaki
Jana Lutman
Peter Zajc
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

O škodljivcih in preprečevanju napada škodljivcev
PRAKTIČNI NAPOTKI ZA POSAMEZNE RASTLINE - fižol, krompir, bob, paradižnik...
PRAKTIČNI NAPOTKI ZA POSAMEZNE RASTLINE - korenine, koruza, grah...
PRAKTIČNI NAPOTKI ZA POSAMEZNE RASTLINE - Splošno o kapusnicah
Začetni tečaj biodinamike
Splošni aspekti za zasnovo vrta
Setveni priročnik 2014 - April
Setveni priročnik 2014 - Maj
Zakaj zelenjavni vrt
Setveni koledar Julij 2014
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
November 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

POROČILO O STANJU KMETIJSTVA V SVETU

Društvo Ajda Vrzdenec
03.08.2014 22:14 (Aug 03, 2014)

Dosedanja, konvencionalna metoda pridelovanja hrane za bodočnost ni sprejemljiva!

Več kot 500 znanstvenikov in ekspertov je pripravljalo štiri leta študijo o kmetijstvu v svetu. Poročilo, izdelano na zahtevo Svetovne banke in Združenih narodov je objavljeno na spletnih straneh www.agrarbericht.de 

Sklepne zahteve poročila so:
Potrebna je agrarno-ekološka revolucija. Sedanje metode pridelovanja hrane je treba zamenjati s pridelovanjem na manjših enotah, delo je potrebno organizirati tako, da se bo delež vloženega ročnega dela, izkušenj in znanja človeka povečal in se bo bistveno zmanjšala odvisnost od fosilne energije in agrokemije, da se bo plodnost tal lahko izboljšala, da se bodo lahko izboljšali temeljni ekološki krogotoki, da se bo izboljšalo zdravje pridelkov in  živil.

Globalno trgovino s kmetijskimi pridelki je treba temeljito reorganizirati, saj prejemajo kmetje vedno manjši delež končne vrednosti proizvoda, vedno večji delež pa si prisvajajo multinacionalke, ki si lastijo semena,

Setveni koledar Julij 2014

Društvo Ajda Vrzdenec
04.07.2014 01:39 (Jul 04, 2014)

Vzemimo z biodinamiko zdravje v svoje roke!
»Hrana ni najvišje, je pa tisto, na čemer se najvišje v življenju lahko razvije ali propade«
(Bircher-Benner)

Ni revije, ki ne bi posvečala zdravi hrani pomembnega mesta. Žal pa ob vrsti vabljivih fotografij in receptov v njih pravzaprav ni nasvetov, ki bi bili v pomoč pri odbiri hrane, ki si zasluži ime zdrava hrana. Prehranski strokovnjaki se v svojih obravnavah osredotočajo le na snovi in skoraj dosledno ignorirajo problematiko ostankov strupov iz pridelave in aditivov iz predelave. O tistem, kar mora hrana dajati, in kar od nje v resnici potrebujemo, o energijah vitalnosti in reproduktivnosti, ne govori nihče. Tega se ne da meriti, predstav o tem, kaj to je, naša znanost nima.

In kaj o zdravi hrani pravijo biodinamiki?
V naših očeh je zdrava hrana tista, ki vsebuje visokovredne in zrele substance, v katerih ni strupov iz pridelave ali predelave, substance pa so v obilju nosilec vitalnih energij. Naše izhodišče je, da so substance živila eno, e

PRAKTIČNI NAPOTKI ZA POSAMEZNE RASTLINE - fižol, krompir, bob, paradižnik...

Društvo Ajda Vrzdenec
24.05.2014 12:44 (May 24, 2014)

Preklar


Sorte: Ura, Perle von Marbach, Neckarkönigin, Trebona, Rapid. Tako imenovan turški, imenovan tudi ognjeni fižol je posebno primeren za ostro višinsko klimo.



Sadimo: ne pred sredino maja, najpozneje junija. Če hočemo fižol saditi še enkrat, sadimo zgodnje in pozno dozorevajoče sorte obenem, na primer julija. Razmak prekel naj bo 60-100 cm. Okoli ene prekle posadimo v krogu približno 8 zrn, ne globlje kot 2 cm. Preden zastremo, poškropimo v luknje preparat 500 ali dodamo nekaj komposta. V času suše je zalivanje potrebno. Skrbimo, da voda ni hladna in da se na zemlji ne oblikuje skorja.
Tla in gnojenje: Pogoj za dober preklar so dobro založena tla. Gnojimo z dobrim, prepariranim kompostom, če je potrebno, tudi nekajkrat zalijemo s preparirano vodo gnoja. Nikoli ne dodajamo gnojil, ki rast močno spodbujajo. Preparat 501 škropimo tik pred cvetenjem.
Kolobar: preklar lahko raste povsod, posebej tam, kjer naj bi si tla odpočila in se osvežila. Preklar v vrsti je odlična zaščita pred ve

Paradižnik - Wikipedija, prosta enciklopedija

Paradižnik (znanstveno ime Solanum lycopersicum, prej Lycopersicon esculentum) je rastlina iz družine razhudnikovk, zelo sorodna tobaku, čiliju, krompirju in jajčevcu. Izvira iz Srednje, Južne in južnega dela Severne Amerike na področju od Mehike do Peruja. Gre za trajnico, ki na področjih z zmerno klimo raste kot enoletna rastlina in navadno s šibkim olesenelim steblom, ki se pogosto ovija okrog drugih rastlin, doseže višino od 1 do 3 metrov. Li

Setveni koledar Junij 2014

Društvo Ajda Vrzdenec
24.05.2014 12:33 (May 24, 2014)

Vzemimo z biodinamiko zdravje v svoje roke!
»Hrana ni najvišje, je pa tisto, na čemer se najvišje v življenju lahko razvije ali propade«
(Bircher-Benner)

Ni revije, ki ne bi posvečala zdravi hrani pomembnega mesta. Žal pa ob vrsti vabljivih fotografij in receptov v njih pravzaprav ni nasvetov, ki bi bili v pomoč pri odbiri hrane, ki si zasluži ime zdrava hrana. Prehranski strokovnjaki se v svojih obravnavah osredotočajo le na snovi in skoraj dosledno ignorirajo problematiko ostankov strupov iz pridelave in aditivov iz predelave. O tistem, kar mora hrana dajati, in kar od nje v resnici potrebujemo, o energijah vitalnosti in reproduktivnosti, ne govori nihče. Tega se ne da meriti, predstav o tem, kaj to je, naša znanost nima.

In kaj o zdravi hrani pravijo biodinamiki?
V naših očeh je zdrava hrana tista, ki vsebuje visokovredne in zrele substance, v katerih ni strupov iz pridelave ali predelave, substance pa so v obilju nosilec vitalnih energij. Naše izhodišče je, da so substance živila eno, e

http://www.ajda-vrzdenec.si/files/image/prakticno/Setveni/jun14.png

Biološko dinamična metoda pridelovanja hrane - kopriva

Društvo Ajda Vrzdenec
24.05.2014 10:35 (May 24, 2014)

Koprivov pripravek ureja procese železa.



Pripravek iz velike pekoče koprive zastopa v biodinamiki naše Sonce in ima pri prepariranju kompostov vedno svoje mesto v sredini. »Kopriva je svetovna, neverjetno veliko zna … človeku bi pravzaprav morala rasti okrog srca, saj je v naravi zunaj, v svojem veličastnem notranjem delovanju, svoji notranji organizaciji podobna tistemu, kar je v človeškem organizmu srce,« pravi Rudolf Steiner, ko pri biološko dinamičnih pripravkih govori o koprivi.



KOPRIVOV PRIPRAVEK

Koprivov pripravek ureja procese železa in v svojem delovanju podpira delovanje preparatov iz rmana in kamilice. Gnoju daje sposobnost, da s snovmi in silami dobro gospodari in se prilagodi vsakokratni kulturi. Karakteristika živih organizmov niso snovi, temveč procesi, v katerih snovi opravljajo določene naloge. Življenje snovi za to delo sprejema iz okolja in jih »utrujene« spet odpušča iz nalog. »Ureja procese železa« je torej pojem skrbi zares v procesih živega. Kar torej zmore

Velika kopriva - Wikipedija, prosta enciklopedija

Velika kopriva (znanstveno ime Urtica dioica) je rastlina trajnica z razvejanimi plazečimi poganjki in pokončnim štirioglatim steblom. Listi so podolgovati, jajčasti s podaljšanim vrhom, pri spodnjem delu so srčasti, sivozelene barve, spodaj so pokriti z krhkimi dlakami, ki se zapičijo v kožo in spečejo, izločijo strup, ki na koži izzove rdečico in mehurje. Kopriva je zelo razširjena rastlina, ki raste na zapuščenih vrtovih, njivah, vlažnih gozdo

PRAKTIČNI NAPOTKI ZA POSAMEZNE RASTLINE - korenine, koruza, grah...

Društvo Ajda Vrzdenec
23.05.2014 16:56 (May 23, 2014)

Sladka koruza

Sorte: Zlati Bantam, Rangold, Novozelandska

Posevki: 20. aprila v lončke, ki jih presadimo na prosto po sredini maja ali pa, kar je bolje, med 10. in 20. majem na dokončno rastišče.

Kultura in nega: Sejemo v dobro, s hranili dobro založeno zemljo, ki je bila čez zimo v grobi, odprti brazdi. Naredimo približno 15 cm globoke brazde, poškropimo s preparatom 500, dodamo prepariran kompost. V razmaku 8-10 cm posejemo po eno zrno koruze in rahlo prekrijemo z zemljo. Rastline pozneje razredčimo na razmak 30–40 cm. Drug način je, da z lopato naredimo v razmaku 30–40 cm luknje, jih poškropimo s preparatom 500, dodamo lopato prepariranega komposta in zasejemo 4-5 zrn. Rastlinice razredčimo tako, da ostane po ena na 30-40 cm. Razmak med vrstami naj bo 80–100 cm. Koruza je odlična kot enoletna zasaditev meje na južni ali zahodni strani vrta. Koruzo je treba pridno okopavati in osuti. V tem primeru zalivanje ni potrebno. V suhih letih je odlična zastirka iz pol razpadlega komposta

PRAKTIČNI NAPOTKI ZA POSAMEZNE RASTLINE - Splošno o kapusnicah

Društvo Ajda Vrzdenec
23.05.2014 13:25 (May 23, 2014)



Zahteve kar se zemlje in hranil tiče: Vse kapusnice pridejo na gredice kot prva kultura. Da bi v času rasti zgradile svojo ogromno listnato maso so zahtevne tako kar se vode in vseh hranil tiče. Vse vrste zelja potrebujejo apnenčasta tla in vse humus črpajo. Ljubijo mastni, črni humus. Cvetača, ki jo pogosto sadijo na ledino, ima razen tega potrebo po toploti v tleh in na rastišču. Če pa skrbno kolobarimo, ima dobra vrtna zemlja prednost.

 

Kolobar: Pomembno je, da pri pridelovanju kapusnic kolobarimo, četudi  kolobarjenje včasih ni preprosto. Če sadimo kapusnice nekajkrat na isto mesto, bodo zbolele. Nujna posledica bodo nematode, zeljna muha, sovke in drugi škodljivci. Najbolj nevarna je zeljna hernija, ki je neposredna posledica dejstva, da rastišča nismo menjali. Seveda si jo lahko prinesemo v vrt tudi z okuženimi sadikami. Edino zanesljivo sredstvo proti tej bolezni je, da se za 4 do 5 let na enem rastišču odpovemo pridelovanju kapusnic in drugih križnic. Pomagamo si lahko tudi z

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Koolrabi.jpg

O škodljivcih in preprečevanju napada škodljivcev

Društvo Ajda Vrzdenec
11.05.2014 15:24 (May 11, 2014)


Tisti, ki ga pogosto sprašujejo za nasvet v zvezi z glivičnimi boleznimi, napadom živalskih škodljivcev, in borbi proti tem iz stališča biološko-dinamičnega gospodarjenja, je v čisto drugačnem položaju kot nek kmetijski inštitut. Kdor dela v danes tako zelo industrializiranem in tehniziranem konvencionalnem kmetijstvu, bo dosledno svetoval: škropite ob tem in tem času po tem ali onem receptu to ali ono sredstvo s tem ali onim strojem. Pri točnem upoštevanju vseh napotkov bo škodljivec, za katerega gre, »uničen«! Če to ne pomaga ali če ne pomaga dovolj, se postopek ponovi v močnejših dozah, se ponovi pogosteje, se ponavlja tako dolgo, dokler škodljivec zaradi borbe ni postal pametnejši, dokler se ne oblikuje nova rasa, ki je za vse dosedanje mere neobčutljiva. Pri borbi proti muham z DDTjem smo doživeli, da je »najbolj odporna«- nepričakovano in neželjeno preživela. Ta »uspeh« so na široko obravnavali v dnevnem časopisju in ga analizirali v kmetijskih poročilih. Seveda na drugi strani i

Praktično delo

Društvo Ajda Vrzdenec
11.05.2014 13:47 (May 11, 2014)

 

Na svojo kmetijo ali vrt gledamo biodinamiki kot na organizem. V tem organizmu so zemlja, kompost, drevje, enoletne rastline, živali in človek organi tega organizma. Zdravje organizma je odvisno od vsakega posameznega organa. Naše delo se torej bistveno razlikuje od konvencionalnega vrtnarjenja ali kmetovanja.


Zemlja ni le medij, iz katerega bo rastlina pobrala svoja hranila temveč je živ organ našega organizma. Zanjo skrbimo s pravilnim in pravočasnim obdelovanjem in gnojenjem.


Vodimo računa o rastlinah pri čemer izhajamo iz tega, da univerzalna modrost, ki v rastlini živi najbolje ve, kaj rastlina potrebuje. Mi ji ne ponujamo umetnih gnojil, temveč dobro pripravljeno, bogato in godno zemljo, da si iz pestre ponudbe mineralov postreže sama. Rastline sejemo in negujemo v skladu z energijami iz kozmosa. Spremljamo njihov razvoj in jih krepimo z okopavanjem, čaji in biološko - dinamičnimi preparati, našim največjim zakladom. Vodimo računa o trenutku spravila in načinu predelovanja,

Kolobarjenje in pomen mešanih kultur

Društvo Ajda Vrzdenec
10.05.2014 22:26 (May 10, 2014)


V gozdu, na travniku, v vsaki divji rastlinski združbi, srečamo pisano mešanico rastlin, ki glede na vrsto tal, krajevne in podnebne razmere, lahko živijo skupaj in se medsebojno dopolnjujejo. Govorimo o naravni rastlinski združbi. Odmrli rastlinski deli, živalski izločki, vse razgradljive organske substance, skrbijo za tvorbo naravnega humusa, ki ga rastlinske korenine držijo in uporabijo. Rastline se združujejo na tako različne načine, da v našem okolju ob vsakem letnem času najdemo obenem cvetenje, zelene rastline in take, ki oblikujejo plodove, tako dolgo, dokler zmrzal vegetacije ne prekine.

V koreninah, čebulicah in gomoljih trajnic pod zemljo, v spečih očescih dreves in grmovnic, se skriva skrivnostno življenje, da bi se potem, spomladi, ko bo toplote spet vse več, spet prebilo na svetlobo in bi se na novo udejanjalo v rasti in cvetenju.

Drugačne so razmere v kulturni krajini, na njivi in v vrtu. Rastline, ki jih vzgajamo v času ene vegetacijske dobe, z izjemo žit in posameznih p

Setveni priročnik 2014 - Maj

Društvo Ajda Vrzdenec
04.05.2014 20:30 (May 04, 2014)

Setveni koledar Maj 2014

Vzemimo z biodinamiko zdravje v svoje roke!
»Hrana ni najvišje, je pa tisto, na čemer se najvišje v življenju lahko razvije ali propade«
(Bircher-Benner)

Ni revije, ki ne bi posvečala zdravi hrani pomembnega mesta. Žal pa ob vrsti vabljivih fotografij in receptov v njih pravzaprav ni nasvetov, ki bi bili v pomoč pri odbiri hrane, ki si zasluži ime zdrava hrana. Prehranski strokovnjaki se v svojih obravnavah osredotočajo le na snovi in skoraj dosledno ignorirajo problematiko ostankov strupov iz pridelave in aditivov iz predelave. O tistem, kar mora hrana dajati, in kar od nje v resnici potrebujemo, o energijah vitalnosti in reproduktivnosti, ne govori nihče. Tega se ne da meriti, predstav o tem, kaj to je, naša znanost nima.

In kaj o zdravi hrani pravijo biodinamiki?
V naših očeh je zdrava hrana tista, ki vsebuje visokovredne in zrele substance, v katerih ni strupov iz pridelave ali predelave, substance pa so v obilju nosilec vitalnih energij. Naše izhodišče je, da s

Več o zelenjavnem vrtu - Obdelava tal

Društvo Ajda Vrzdenec
02.05.2014 13:15 (May 02, 2014)

Več o zelenjavnem vrtu - Obdelava tal

Tla imajo svoje karakteristične lastnosti kot delež organskih in anorganskih delcev, humus, stopnja kislosti, stopnja razkroja, vsebina hranil in vplivi gnojenja, klima, stanje zaradi prejšnje obdelave itd. V obstoječe stanje posegamo z obdelovanjem tal. Z obdelavo tal lahko škodo in enostranskosti izravnamo, lahko pa jih, če opravljamo delo nestrokovno in v napačnem trenutku, tudi uničimo. Vpliv obdelave tal je večji kot bi si začetnik mislil. Pri danih razmerah se pridelki z obdelavo tal lahko povišajo tudi za 30%.

Pogosto se, posebej pri jagodičevju priporoča globoko rahljanje ali rigolanje tal. Mi ga ne priporočamo. Zdrava, živa tla se pri pravem kolobarjenju s posevki stročnic prezračujejo od zgoraj in postajajo s časom vse globja. Dobro strukturo nam pomaga ustvariti zima. Jeseni zato površine pognojimo in zemljo ali globoko zrahljamo ali prelopatamo. Predvsem priporočamo to za težka ilovnata tla. Zmrzal poskrbi za dobro grudičavost in prežeman

CEPIVO JE KRIVO ZA NOVO BOLEZEN

Društvo Ajda Vrzdenec
01.05.2014 21:44 (May 01, 2014)

Tako imenovano krvavo znojenje je bolezen, ki se je pojavila v Evropi, v Kanadi in na Novi Zelandiji pri teletih, starih le nekaj tednov. Brez znakov poškodb so se pojavile notranje in zunanje krvavitve, ki so se praviloma končale s poginom. V Evropi je bilo leta 2011 javljenih 4500 takih primerov, število se je odtlej bistveno povišalo. Primerov, ki niso bili javljeni, je mnogo več. Kot potrjuje študija Univerze Justus-Liebig v Giessnu. gre pri tem za stranske učinke cepljenja krav s cepivom PregSure firme Pfizer proti Bovine Virus Desease – BVD. Obolela so teleta, ki so pila mleko cepljenih krav. Firma Pfizer je cepivo umaknila že leta 2011 iz trga, bolezen pa se pri teletih takrat cepljenih krav pojavlja tudi še danes.

Kako pa ljudje, ki pijejo mleko teh krav???

ZELENA LUČ ZA GENSKO ONESNAŽEN MED – BEDA DIKTATURE GOSPODARSTVA

Društvo Ajda Vrzdenec
01.05.2014 21:41 (May 01, 2014)

19. marca so v Evropi odločili, da bodo Evropsko uredbo za med spremenili. Po tej bomo imeli brez opozoril na trgovskih policah v bodoče celo med, ki so ga čebele nabrale izključno med gensko spremenjenimi rastlinami. Že od septembra 2011 si evropska komisija na vso silo prizadeva, da uredbo, ki se nanaša na med spremeni tako, da prisotnost cvetnega prahu iz gensko spremenjenih rastlin ne bo veljala več za sestavni del medu, temveč za dodatek, ki se ne mora deklarirati.

Začetni tečaj biodinamike

Društvo Ajda Vrzdenec
01.05.2014 21:39 (May 01, 2014)

ZAVIHAJMO ROKAVE

ZA SVOJE IN ZA ZDRAVJE NAŠIH OTROK

ZA OHRANJANJE PLODNOSTI ZEMLJE, BODOČNOSTI SPOSOBNIH SEMEN …

DA SE POČASI PRIBLIŽAMO SAMOOSKRBI

IN

ODGOVORNOSTI DOBREGA GOSPODARJA PLANETA

 

V Društvu AJDA Vrzdenec že 29 let nabiramo od vrhunskih tujih strokovnjakov znanje in izkušnje, kako po

Steinerjevi, biodinamični metodi, skrbeti za temelje preživetja nas in bodočih generacij in pridelati tako

hrano, ki ne prehranjuje človeka zdravo le v fizičnem pogledu, temveč krepi tudi njegovo dušo in duha. Da

bi res zmogli prepoznavati dobro in zlo in imeli voljo, da uresničujemo, kar je človeka dostojno in za bodočnost potrebno.

 

Jasno postaja, da odgovornosti za preskrbo s hrano pravzaprav ne bi smeli več delegirati nikomur.

Prebujamo se v zanimanje za zemljo in rastline, vse močnejša je volja, da si tudi na

področju pridelovanja hrane pridobimo potrebno znanje in se dela lotimo.

 

V Društvu AJDA Vrzdenec naše pridobljeno znanje z vami radi delimo.

Vabimo vas, da se udeležite našega

 

za

Splošni aspekti za zasnovo vrta

Društvo Ajda Vrzdenec
30.04.2014 15:30 (Apr 30, 2014)

Pri zasnovi vrta upoštevamo tri vidike: potrebe, velikost in kvaliteto zemlje.

Kvaliteta zemlje
Kvaliteta zemlje je temeljnega pomena. Pri tem upoštevamo tudi vremenske razmere, predvsem klimo. Od nje je odvisna intenzivnost zasaditve. Suha, peščena tla z malo padavinami oblikujejo malo humusa, se na soncu hitro segrejejo toda tudi hitro ohladijo. V hladnih, jasnih nočeh so hitro nagnjena k oblikovanju slane in mraza, ob vročih dneh, se bo pesek zaradi sevanja nazaj preveč ogrel. Potrebno je stalno zasenčevanje in pokrivanje tal. Kulture moramo izbirati in mešati tako, da je zasenčevanje mogoče. Taka tla spomladi ko postaja toplo, lahko hitro obdelamo in če so dobro oskrbljena s humusom so primerna za tople grede.


Mokra, trda ilovica predstavlja nasprotje. Mrzla je, segreje se počasi, pri deževnem vremenu jo le težko ali sploh ne moremo obdelati. Vlaga ki zastaja je njen največji sovražnik. Pri takih tleh je vse odvisno od pravega trenutka obdelave. Dokler tla niso dovolj suha je potreb

Zakaj zelenjavni vrt

Društvo Ajda Vrzdenec
29.04.2014 22:31 (Apr 29, 2014)


Zelenjavni vrt povezuje prijetno s koristnim. Služi priseljencu na podeželje in meščanu, ki išče odnos do dela z zemljo, delavcu in uslužbencu, ki v prostem času potrebuje delo na svežem zraku kot protiutež svojemu poklicu, intelektualcu ki ne bi rad izgubil tal pod nogami. Vrt ponuja zanimivo delo tudi kmetom katerih glavna naloga je nega njiv in travnikov. Vsem prinaša delo v vrtu možnost preskrbe družine z zelenjavo, mnogim je vir veselja z vzgojo in nego cvetlic.


				vir: www.scwaldorf.org
Opazovanje rasti, doživljanje vremena, polnost svetlobe neba, veselje ob uspehu, telesni napor, ki kri hitreje pošilja po žilah, vse to so vrednote delno materialne, delno duševne narave, ki prinašajo spremembo v vsakodnevno poklicno življenje in oddih, četudi so povezane z naporom. Modrec umetnosti življenja je dejal: Oddih ni lenuharjenje, resnični oddih je delati nekaj popolnoma drugačnega kot je poklicno delo. Kdor ves teden preživi v zaprtih prostorih, naj bi za protiutež vsaj nekaj ur delal na prostem. Za tistega, ki

Setveni priročnik 2014 - April

Društvo Ajda Vrzdenec
26.04.2014 18:16 (Apr 26, 2014)

Setveni koledar April 2014

Vzemimo z biodinamiko zdravje v svoje roke!
»Hrana ni najvišje, je pa tisto, na čemer se najvišje v življenju lahko razvije ali propade«
(Bircher-Benner)

Ni revije, ki ne bi posvečala zdravi hrani pomembnega mesta. Žal pa ob vrsti vabljivih fotografij in receptov v njih pravzaprav ni nasvetov, ki bi bili v pomoč pri odbiri hrane, ki si zasluži ime zdrava hrana. Prehranski strokovnjaki se v svojih obravnavah osredotočajo le na snovi in skoraj dosledno ignorirajo problematiko ostankov strupov iz pridelave in aditivov iz predelave. O tistem, kar mora hrana dajati, in kar od nje v resnici potrebujemo, o energijah vitalnosti in reproduktivnosti, ne govori nihče. Tega se ne da meriti, predstav o tem, kaj to je, naša znanost nima.

In kaj o zdravi hrani pravijo biodinamiki?
V naših očeh je zdrava hrana tista, ki vsebuje visokovredne in zrele substance, v katerih ni strupov iz pridelave ali predelave, substance pa so v obilju nosilec vitalnih energij. Naše izhodišče

Skoraj polovica Evropejcev ima v urinu herbicid glyphosat

Društvo Ajda Vrzdenec
23.01.2014 15:41 (Jan 23, 2014)

Skoraj polovica Evropejcev ima v urinu glyphosat

Analize, opravljene pri 182 prebivalcih večjih mest iz 18 evropskih držav kažejo, da ima več kot 70% Evropejcev v urinu glyphosat, v poljedelstvu najpogosteje uporabljan herbicid. Nihče od testiranih oseb glyphosata ni sam uporabljal. Očitno se učinkovine ne razgradijo tako hitro, kot to smatrajo proizvajalec in državne institucije, ki so uporabo dovolile. V aktualnih analizah revije Öko-Test so glyphosat našli v 14 od skupaj 20 analiziranih vzorcih moke, ovsenih kosmičev, v kruhu in pecivih. Strup se ne razkroji pri peki, deluje kancerogeno in mutageno, povzroča torej raka in spreminja DNK.

Glyphosat so dokazali v danskih kravah

Znanstveniki Univerze Leipzig, so tudi v urinu 240 danskih krav mlekaric dokazali učinkovino glyphosat, ki je v herbicidih. Kontrolirane živali so konvencionalno rejene in so kazale v krvnem serumu tudi posebno visoke vrednosti določenih encimov in manjko določenih elementov v sledeh. Znanstveniki sklepajo, da

Oglasi

prav gotovo se vsi kadilci zavedate, da kajenje, škoduje vašemu zdravju? gotovo ste že tudi večkrat poskušali opustiti to škodljivo navado vendar brez uspeha? vam terapija po metodi kvantne medicine na sistemu scio lahko pomaga pri opustitvi kajenja? pravzaprav je že 30-minutna terapija učinkovita in to ne glede na število cigaret, ki jih dnevno pokadite! kako poteka terapija? vsaj dve uri pred terapijo ne smete kaditi, saj mora sistem izmeriti frekvenco organizma brez prisotnosti nikotina. med terapijo pokadite cigareto in ogorek odložite na napravo. sistem ponovno izmeri frekvenco in jo primerja z vrednostmi pred terapijo. z uporabo zahtevnih matematičnih algoritmov sistem izračuna povprečno krivuljo in jo posreduje organizmu prek posebnih elektrod. organizem dobi občutek, kot da bi pokadili sto cigaret, kar v kali zatre željo po ponovnem kajenju. program pomaga absorbirati nikotin iz pljuč, zmanjšuje stres in čisti žrelo. na terapijo prinesite eno cigareto in škatlico, ki jih najpogosteje kadite. terapija je popolnoma neboleča in brez tveganja za pojav neželenih stranskh učinkov. p.s.: ali ste vedeli, da vsebuje cigaretni dim preko 4.000 kemičnih spojin, vključujoč preko 50 znanih kancerogenih in metaboličnih strupov? razlog več da opustite škodljivo navado.

Kategorija: Storitve

Cena: 20 €

konopljina smola cbd je naravni izvleček cvetov industrijske konoplje z 20 % deležem kanabidiola (cbd) in je proizvedena s sodobno metodo ekstrakcije s superkritičnim ogljikovim dioksidom, ki ohrani širok spekter kanabinoidov, terpenov, flavonoidov in drugih blagodejnih učinkovin konoplje. to je ekološko vzgojena industrijska konoplja slovenskih pridelovalcev. ker je v njej širok spekter biološko aktivnih molekul, se učinki medsebojno dopolnjujejo in pomagajo pri obnavljanju uravnoteženega delovanja endokanabinoidnega sistema. kanabidiol ali cbd je najbolj zastopani kanabinoid v rastlini industrijske konoplje, mogoče pa ga je najti v vršičkih vseh sort konoplje. cvetovi konoplje so ročno pobrani in naravno posušeni. v primerjavi s thc je cbd popolnoma nepsihotropna komponenta, ki učinkuje predvsem na periferno živčevje in imunski sistem,  namesto na centralno živčevje, in ne povzroča omame. znanstvene študije kažejo na potencialno terapevtsko rabo kanabidiola (cbd) pri epilepsiji, multipli sklerozi, alzheimerjevi bolezni, shizofreniji, depresiji, tesnobi, psihični nestabilnosi, rakavih obolenjih, diabetesu, vnetnih obolenjih, čezmerni teži, ščitenju živčevja, bruhanju, hepatitsu, poškodbi jeter in možganov, sepsi, alergijah in astmi. na splošno lahko rečemo, da cbd pomaga pri obnovi uravnoteženega delovanja endokanabinoidnega sistema, fiziološkega sistema, ki ima velik vpliv na delovanje možganov in je vključen v vzpostavljanju in ohranjanju zdravja ljudi.

Kategorija: Lekarna

Cena: 74 €

Kategorija: Lekarna

Cena: 20 €

<span rgb(102,="" 102,="" 102);="" font-family:="" "open="" sans",="" arial,="" sans-serif;="" font-size:="" 15px;"="">neto količina: 30 ml

Kategorija: Lekarna

Cena: 15 €

<span rgb(102,="" 102,="" 102);="" font-family:="" "open="" sans",="" arial,="" sans-serif;="" font-size:="" 15px;"="">neto količina: 500 m

Kategorija: Lekarna

Cena: 20 €

vsak podjetnik si želi povečati prodajo. enostavna rešitev za ravno to je spletno oglaševanje. pri podjetju degriz d.o.o. nudimo kvalitetne storitve oglaševanja, od adwords - google oglaševanja, facebooka poslužujemo se pa tudi novih, kreativnih načinov oglaševanja.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

poskrbite za to, da bo vaša spletna stran delovala nemoteno s pomočjo podjetja, ki vam nudi vzdrževanje spletnih strani po ugodnih cenah!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

izdelava spletnih strani je dandanes zahtevno delo. podjetje degriz ima s tem dolgoletne izkušnje in ustreže vašim željam.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

kvalitetna in ugodna izdelava spletne trgovine pri podjetju degriz. z izdelavo spletnih trgovin se ukvarjajo že več let. preverite celotno ponudbo na strani degriz.net!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

nudim kvalitetno in strokovno poučevanje violine v ljubljani za različne nivoje znanja ter starosti!. način dela se prilagodi glede na vaše želje ter (morebitno) predznanje. prav tako lahko po želji pomagam tudi pri učenju teorije glasbe. pogoj je lasten inštrument, notni material priskrbim jaz. sem akademsko izobražena violinistka z več leti izkušenj v poučevanju. učne ure potekajo v šiški. za več informacij me konaktirajte na naveden e-mail.   <p rgb(102,="" 102,="" 102);="" font-family:="" "lucida="" sans="" unicode";="" font-size:="" 13px;="" text-align:="" justify;"=""> instrukcijevioline@yahoo.com

Kategorija: Inštrukcije - Umetnost

Cena: Pokličite za ceno

6719.) kobile  brazde prvega destletja - etnološka zbirka

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 14.99 €

7295.) angleščina pisno gradivo za tečaj  zraven priloženi 1 in 2 del cd plošči

Kategorija: Zdravje

Cena: 24.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj