Članek
SP v Vailu
Objavljeno Feb 16, 2015

Tekst je bil objavljen v EKIPI 31.1 2015

Po vseh pripetijah okoli potnikov za Vail zdaj končno lahko razmišljamo tudi o pričakovanjih. Pravzaprav že desetletje nimamo pravih pričakovanj, torej uvrstitve, ki bi odmevale ali celo uvrstitve na stopničke. Težko je napisati kaj spodbudnega o smučarjih, če sodimo po letošnjih rezultatih in trendu zadnjih let. Slovenci smo športen in še posebej smučarski narod, in skoraj vsak Slovenec, ki se resno loti športne poti, seže na vrh. Za to imamo ogromno dokazov, ki jih bralci športnih novic poznajo, a naj spomnim na štiri medalje, ki so jih osvojili naši športniki na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v Lachtalu in Kreischbergu. Naj ob tem dejstvu opozorim na zanimivost, mimo katere v prihodnjih letih ne bo mogoče iti. Vsi štirje nosilci medalj uspehov niso dosegli prvič. Tim Kevin Ravnjak, Rok Marguč, Žan Košir in Filip Flisar so medalje že osvajali ali bili celo najboljši na svetu. Zanimivost pa je, da so vsi na samostojni poti in si sami ustvarjajo pogoje za treniranje. Pravočasno so ugotovili, da jih bodo institucije slovenske države samo ovirale na svoji poti. Tudi alpski smučarji bi šli z največjim veseljem svojo pot, če bi zaupali in verjeli v svoje sposobnosti. Pred leti je Andrej Jerman razmišljal o tem, a ga je pravočasno srečala pamet. Tudi če bi zbral denar, je imel premalo tehničnega znanja, da bi lahko dosegal rezultate, ki bi mu vrnili vložena sredstva.

Današnji rod smučarjev v moški ekipi je v mladinskih konkurencah osvojil skoraj vse, kar se je dalo. Prepričan sem, da bi šel marsikdo na svojo pot, če bi zaupal svojim sposobnostim. Tehnično znanje in fizična pripravljenost sta osnova za napredek in odločilna pri razmišljanju o formiranju lastne ekipe, vendar ne najpomembnejša. Spomnim naj na kalvarijo, ki jo je doživljala Tina Maze na začetku samostojne poti, ko so ji »strokovnjaki« celo napovedovali konec kariere. Vsekakor pa na koncu proračun in pogoji za trening odločijo, ali je samostojna pot možna ali ne. Tudi največjim zanesenjakom pa je jasno, da s slovensko doktrino denarja za lastno ekipo ni možno zbrati. Nenazadnje pa tudi preveč denarja požre okostenela in glomazna Smučarska zveza.

Trenutno so možnosti pri fantih naslednje: Boštjan Kline bo zanesljivo nastopil v smuku in superveleslalomu. Njegov domet je v obeh disciplinah petnajsterica, ki pa je pogojena s postavitvijo. Ustrezajo mu dolgi in nezahtevni zavoji, kadar timing ni zelo pomemben. Velika hiba naših in tako tudi Klineta je začetek zavoja, ker ne znajo investirati energije v upogib smučke pred vpadnico. Za njegov rezultat bo pomembno tudi, kako poteka proga, nedvomno je njegov zavoj po desni nogi mnogo boljši kot po levi. Klemen Kosi ima za hitre discipline solidno tehniko, enako kot Kline ima boljši zavoj po desni nogi, čeprav razlika ni tako očitna kot pri Klinetu. Dovolj zbran ima možnosti, da se uvrsti bliže deseterici, mislim pa, da med deset ne more, morda v kombinaciji, če bo kombinacijski smuk odpeljal po najboljših močeh, saj ima v slalomu zelo borno tehniko. Žan Kranjec je potencial, ki bi se lahko uvrstil med prvih 20, če bi odpravil nekaj napak, ki se mu vlečejo še iz mladinskih nastopov: odklon, ramenski obroč in pa problem z zdrsom, ki ga lahko doleti, kadar je teža na desni nogi, še posebej, če teren visi. Martin Čater ima možnosti, da se v obeh hitrih disciplinah uvrsti med prvih petindvajset, morda bo štartal tudi veleslalom, kjer pa možnosti za trideseterico najbrž nima. Zadnji se je med potnike uvrstil Matic Skube kot edini slalomist. Glede na dejstvo, da na svetovnem prvenstvu štartajo le štirje iz vsake države, obstajajo možnosti, da se uvrsti med prvih petindvajset. Njegova tehnika je izpred leta 2000 in je bila takrat zmagovalna, danes se z zavojem na način: vhod v zavoj, vodenje zavoja in izhod iz zavoja samo slučajno lahko uvrsti med prvih trideset. Poleg vsega je treba upoštevati tudi ameriški sneg, ki napak ne odpušča, zato je pametno napovedi zmanjšati vsaj za desetino.

Hvala za odličen zapis. Točno to se je pokazalo na minulem SP v Vailu ;)