Članek
KAVA BISTRI MISLI
Objavljeno Feb 01, 2014

Vse več je dokazov, da kava pomaga k boljši koncentraciji in daljšem spominu, pa tudi pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2 ter pomirjanju bolečin v mišicah po naporni vadbi.

Mnogi z njo začnejo dan in povedo, da brez te jutranje skodelice kave, ne bi mogli zbrano misliti in pravilno funkcionirati na delovnem mestu. Da niso veliko od resnice, dokazujejo mnoge znanstvene raziskave o vplivu kave na našo sposobnost poslušanja, osredotočenost, obdelavo osvojenih informacij ter spomin. Ena od novejših raziskav, ki so jo vodili nizozemski znanstveniki je trajala kar 10 let. Z njo so zajeli skupno 676 moških in žensk iz več evropskih držav od katerih je polovica na dan popila po tri skodelice kave, medtem, ko je ostali sploh niso pili. Znanstveniki so odkrili, da so se kognitivne funkcije, kot je spomin, osredotočenost ter zaključevanje, skoraj štiri krat hitreje zmanjševale v skupini, ki ni uživala kave v odnosu na skupino, ki jo je vsakodnevno uživala.

Boljše izgorevanje maščob

Kava je bogata z vlakninami, kalijem in fosforjem, vsebuje pa tudi magnezij, kalcij, beljakovine, maščobe, vitamine B skupine, vendar je njen glavni adut kofein. To je alkaloid, ki deluje na možganske receptorje in se smatra za enega najmočnejših psihoaktivnih snovi. Razen tega, da izboljšuje delovanje možganov ter prebuja telo, kofein spodbuja metabolizem in pomaga pri hitrejšem izgorevanju maščob. Dobro je znano tudi, da pospešuje limfni pretok in izločevanje odvečne tekočine iz telesa. Zaradi tega po uživanju kave lažje uriniramo, mnogi imajo tudi mehkejše blato. Vendar ima kofein še en zelo pomemben učinek. Skozi študije je namreč dokazano, da kava prav tako zvišuje krvni pritisk. Zato je ta napitek še posebej pri srcu osebam, ki zaradi nizkega krvnega pritiska težje funkcionirajo.

Hitro in močno

Učinek kofeina se pozna že 20 minut za tem, ko ste jo popili in traja tudi do 6 ur. Zadnjo kavo v dnevu bi morali zato poiti okoli 16 ure, v nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da boste noč prebedeli.

Z dvema do tremi skodelicami kave na dan, vnesemo v organizem okoli 280 mg kofeina, kar strokovnjaki smatrajo za zgornjo mejo varnega odmerka.

Prevelika količina kave lahko povzroči pospešeno bitje srca, drhtenje rok, tesnobo in nespečnost

Varuje pred cirozo in diabetesom

Vse več je dokazov, da kava pomaga tudi, ko pretiravamo z alkoholom. Razen tega, da bistri misli, znanstveniki trdijo, da varuje jetra pred uničujočimi učinki alkohola. Raziskava, ki so jo ameriški znanstveniki izvedli na 125.000 ljudeh, je odkrila, da se že z pitjem ene skodelice kave na dan, za 20% zmanjša nevarnost pred cirozo jeter. Pri tem so potrdili, da omenjena količina kave ne vpliva na druge bolezni jeter. To očitno niso vse prednosti uživanja v tem aromatičnem napitku. Kalifornijski znanstveniki so namreč odkrili, da imajo osebe, ki vsakodnevno uživajo kavo, zmanjšano tveganje pred nastankom sladkorne bolezni tipa 2 v odnosu na tiste, ki kave ne uživajo. Kot obrazložitev navajajo njene pozitivne učinke na metabolizem ter spodbujanjem organizma, da bolje izkorišča razpoložljivi inzulin.

Proti bolečinam v križu in mišicah

Ameriški znanstveniki trdijo, da dve šalici kave, lahko prepolovijo bolečine v mišicah, zato menijo, da je ta odmerek vreden nadomestek za različne analgetike, h katerim se rekreativci zatekajo po naporni vadbi. Odkrili so, da kofein zavira izločanje snovi, ki pospešuje nastanek vnetja in s tem bolečine v mišicah. Nekatere raziskave govorijo celo o bolečinah v križu in sicer kažejo na to, da osebe, ki redkeje pijejo kavo, kar pomeni manj od ene dnevno, pogosteje trpijo za bolečinami v križu , kot osebe, ki vsakodnevno popijejo vsaj eno skodelico kave na dan.