Članek
Če učitelj vzgaja, je nasilen
Objavljeno Feb 23, 2018

Nekoč, v generaciji mojih staršev, so učitelji učence, ki niso ubogali ali pa so kršili disciplino (npr. motili pouk), kaznovali tako, da so jih udarili s šibo, ki je stala v kotu, jih poslali v t.i. "oslovsko klop", klečat in podobno. Otroci so nato doma dobili nekaj vzgojnih še od svojih staršev, kar pomeni, da le-ti niso zagovarjali neubogljivoti in nedicipliniranosti svojih otrok. Postavili so jim jasne meje, tako da so otroci vedeli, kaj se sme, kaj se mora in kaj se ne sme.

Ko sem sam hodil v šolo, so učitelji oz. učiteljice učence, ki niso ubogali ali pa so kršili disciplino, še lahko kaznovali tako, da so jih okregali, jih poslali iz razreda, en starejši učitelj na naši osnovni šoli pa je nedisciplinirane učence celo zlasal. Takrat je bilo s tem še vse ok.

Danes pa je učitelj oz. učiteljica spoznan za nasilnega, disciplinsko kaznovan (dobi opomin pred odpovedjo ali pa celo odpoved) in obravnavan na sodišču, če najbolj problematičnega učenca v že tako nemirnem razredu kaznuje tako, kot si je še v mojih najstniških letih lahko brez problema privoščil eden izmed učiteljev na naši osnovni šoli - tj. že zgoraj omenjeno lasanje. Več si preberite tu: https://www.zurnal24.si/slovenija/uciteljica-nasilna-do-ucencev-305437

Skratka, vzgojni prijem, ki bi še v času, ko sem bil sam najstnik, pomenil nekaj vzgojnih za dva otroka, ki bi si to zapomnila in bi se prihodnjič lepše obnašala in nato tudi zrasla v odgovorna državljana, danes velja za nasilje.

Kam to vodi?

Otroci tako vidijo, da jim učitelji nič ne morejo in če ravnanje otrok zagovarjajo tudi starši ali pa so do njega apatični, indiferentni, lahko hitro pride do tega, da bo takšen otrok zrasel v neodgovornega državljana. Kajti še vedno velja, da to, kar se Janezek nauči, to Janez zna. Če se otrok ni naučil spoštovati avtoritet (poslušnost) in discipline, bo neposlušen in nediscipliniran tudi, ko odraste, takrat pa ima to lahko vse drugačne posledice.

V skrajnem primeru lahko zaradi pomanjkanja meja pri vzgoji otrok v njihovem otroštvu pride do takšnih ekscesov, kot se je zgodil lansko leto, ko sta dva mladeniča ubila tretjega, umor pa za lasten užitek prenašala na facebooku: https://klip.si/video/video-umor-sta-prenasala-na-facebooku-med-sojenjem-sta-se-ob-posnetku-nasmihala