Članek
Diskriminacija gluhih na obvezno plačljivi POP TV - serija Reka ljubezni ni bila podnaslovljena
Objavljeno Jan 01, 2018

25. decembra 2017 se je iztekla prva sezona slovenske serije "Reka ljubezni", ki je od 4. septembra 2017 do 25. decembra 2017 na POP TV navduševala občinstvo in polnila tudi medije (tukaj je povezava do nekaj objav v medijih). Serija je bila zelo popularna in so jo mnogi ljudje zelo radi gledali.

Žal pa gluhi in težko naglušni, ki ne morejo spremljati govorjenega dela oddaj, filmov, serij, ipd., preko zvoka in potrebujejo podnapise, od serije "Reka ljubezni" niso imeli veliko, saj navedena serija vsaj v prvi sezoni ni bila podnaslovljena, kar pa je velika diskriminacija vseh, ki ne slišijo.

Vse skupaj ne bi bilo tako hudo, če ne bi bili vsi, ki sprejemamo televizijski signal preko kabelske povezave ali antene, primorani plačevati tudi za POP TV. Izbira je le ena - ali sploh nimaš televizije (niti antene, niti kabelske naročnine (in če imaš samo internet, zanj plačuješ toliko, kot če bi imel naročeno še televizijo)) ali pa plačuješ POP TV, ki diskriminira gluhe. Smiselno enako velja tudi za A KANAL, ki ima npr. nepodnaslovljene dnevnoinformativne oddaje.

Nasprotno pa so osebe, ki so trajno izgubile sluh, torej gluhe in naglušne, oproščene plačevanja RTV prispevka za nacionalno televizijo (vir), ob tem pa nacionalna televizija večino svojih programskih vsebin tudi podnaslavlja preko teleteksta - teletekst stran 771 za RTV SLO 1 oz. 772 za RTV SLO 2, nekatere dnevnoinformativne oddaje pa so opremljene tudi s tolmačem za slovenski znakovni jezik - tj. jezik gluhih v Sloveniji. Nepodnaslovljeni so na nacionalni televiziji samo prenosi iz parlamenta.

Občutek imam, da gre pri obveznem plačevanju POP TV za posredno diskriminacijo gluhih. Posredna diskriminacija je opredeljena na naslednji način: "O posredni diskriminaciji govorimo takrat, ko na videz nepristranski ukrep, kriterij oziroma ravnanje postavlja posameznika v neugoden položaj na podlagi rasne oziroma etnične pripadnosti, veroizpovedi ali prepričanja, invalidnosti, starosti oziroma spolne usmerjenosti, razen če postopek objektivno utemeljuje legitimna namera."

Torej:

  • Na videz nepristranski ukrep, kriterij oziroma ravnanje: obvezno plačevanje POP TV in A KANALA za vse, ki imajo naročeno televizijo preko kabla ali pa jo sprejemajo preko antene). Obvezno določeno število oddaj v slovenskem jeziku, vendar pa je podnaslavljanje obvezno samo za nacionalno RTV (Zakon o medijih). Če imamo naročen samo internet, kabelskemu operaterju plačujemo enako kot bi plačevali, če bi imeli naročeno tudi televizijo.
  • postavlja posameznika v neugoden položaj: Gluhi moramo plačevati za nekaj, kar ne moremo v celoti spremljati oz. vsaj ne v tolikšni meri kot slišeči.
  • Razen, če postopek utemeljuje legitimna namera: Ne vem, kakšen namen ima to, da privatne televizije ne rabijo podnaslavljati. Lastnik POP TV in A KANALA je PRO PLUS, ameriška družba, ki v Ameriki podnaslavlja svoje oddaje (tam tudi privatne TV podnaslavljajo).